Αρβελέρ: Δυσμενής εξέλιξη η συμμετοχή ακροδεξιών στην αυστριακή κυβέρνηση

Αρβελέρ: Δυσμενής εξέλιξη η συμμετοχή ακροδεξιών στην αυστριακή κυβέρνηση Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
0

Δυσμενή εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζει τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση της Αυστρίας, η κορυφαία ιστορικός, βυζαντινολόγος και πρύτανης στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Ελένη Αρβελέρ.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό και τα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης.

Όπως είπε η κ. Αρβελέρ από το βήμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η μεγάλη αποτυχία της ΕΕ είναι ότι δέχθηκε να ενταχθούν στην κοινότητα χώρες με εξαιρέσεις, «με αστερίσκους».

«Με αυτόν τον αστερίσκο βρίσκονται σήμερα στην ΕΕ η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία - και αφορά βέβαια τη μεταναστευτική πολιτική. Και θα προστεθεί ακόμα ένας αστερίσκος, αυτός της Αυστρίας, γιατί πρώτη φορά βρίσκεται σε κυβέρνηση ευρωπαϊκή ακροδεξιό κόμμα, και μάλιστα με πέντε υπουργούς», επισήμανε. Σημείωσε μάλιστα, πως η ΕΕ αδυνατεί να απομονώσει την αυστριακή κυβέρνηση, κάτι που είχε συμβεί πριν από 18 ακριβώς χρόνια, όταν συμμετείχαν και πάλι ακροδεξιοί στην κυβέρνηση της χώρας.

Η κ. Αρβελέρ αναφερόμενη στις διαφοροποιήσεις χωρών της ΕΕ στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, τόνισε ότι η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν μια «ήπειρος - μιγάδας», ότι ποτέ δεν ήταν «καθαρή» βιολογικά και ότι κατάφερε να ενσωματώσει διάφορους λαούς. «Οι ακροδεξιοί νομίζουν ότι η μετανάστευση απειλεί τη βιολογική καθαρότητα των λαών, μια καθαρότητα η οποία είναι ανύπαρκτη, με εξαίρεση, ίσως τους Βίκινγκς της βόρειας Ευρώπης», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τον εθνοκεντρισμό μεγάλο εμπόδιο για την ενότητα της Ευρώπης.

Επίσης, χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα και τις οικονομικές διαφορές, μεταξύ των χωρών βορρά–νότου, οι οποίες, όπως επισήμανε, γίνονται κοινωνικές και πολιτικές, ενώ το τρίτο μεγάλο «αγκάθι» για την Ευρώπη, είναι ο τομέας της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής. «Ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης είναι η λεγόμενη εσωτερική βαρβαρότητα. Δεν είναι μόνο η τρομοκρατία, αλλά ένα πλήθος παραβατικών συμπεριφορών και ανεξέλεγκτου πλούτου, με θύματα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσα στις ίδιες τις χώρες της κοινότητας», υπογράμμισε.

Η κορυφαία ακαδημαϊκός, σε άλλο σημείο της ομιλίας της, απέδωσε τον ευρωσκεπτικισμό που διογκώνεται σήμερα στην ΕΕ, στη μεγάλη διάψευση των προσδοκιών μεταξύ των λαών και στη μεγάλη διαφορά μεταξύ των χωρών η οποία – όπως είπε - δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι «οι Βρυξέλες έχουν καταστεί η εικόνα της γραφειοκρατίας». Ταυτόχρονα, «υπάρχει και μια μεγάλη επικοινωνιακή έλλειψη που χαρακτηρίζει σήμερα την Ε.Ε.: κανένας σχεδόν Ευρωπαίος δεν γνωρίζει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, τι είναι το Ευρωκοινοβούλιο, η κοινότητα ποιος κάνει τι είναι άγνωστο», τόνισε.

Στην εκδήλωση του ΕΒΕΘ, με τίτλο «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: προτάσεις και πρωτοβουλίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Μασούτης, ενώ για το μέλλον της Ευρώπης μίλησε επίσης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Rhodes των ΗΠΑ, Νικόλαος Ζαχαριάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ