Τον προβληματισμό τους εκφράζουν οι ειδικοί για την πορεία που παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Βόρεια Ελλάδα.

 

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα στα παιδιά είναι αρκετά ανησυχητικά, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα επικείμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

 

Θωμαΐδης: Κορύφωση του τέταρτου κύματος στα μέσα Οκτωβρίου

 

Συγκεκριμένα, την εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, τα επιστημονικά μοντέλα κάνουν εκτιμήσεις για 3.000-3.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 ημερησίως. Επεσήμανε, δε, ότι αν το ποσοστό των εμβολιασμένων έφτανε το 80% με 85%, θα καταγράφονταν λιγότερο από τα μισά κρούσματα.

 

Την ίδια ώρα, ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε και στα λύματα στην Αττική, τα οποία δείχνουν αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, αναφέροντας και ότι «το τέταρτο κύμα θα κορυφωθεί στα μέσα Οκτωβρίου». Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Νίκος Θωμαΐδης τόνισε πως «η αύξηση θα αποτυπώνεται στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και, μάλιστα, θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη», συμπληρώνοντας ότι «μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα φτάσουμε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας».

 

Σαρηγιάννης: Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά μετά το άνοιγμα των σχολείων

 

Ενδεικτικό είναι ότι ο Δημοσθένης Σαρήγιαννης - καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής, σε δήλωση του το Σάββατο στο Open, προτείνει να ματαιωθεί η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου καθώς, σημειώνει ότι θα πιεστούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Όπως λέει, δεν θα έβαζε την παρέλαση σε προτεραιότητα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να ματαιωθεί.

 

 

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά μετά το άνοιγμα των σχολείων, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Ο ίδιος προβλέπει πως τα παιδιατρικά νοσοκομεία θα πιεστούν και υπολογίζει πως στο άμεσο μέλλον το 40% των κρουσμάτων θα αφορά παιδιά που κινδυνεύουν ακόμα και με long COVID. Την ίδια ώρα, διακυμάνσεις στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης παρατηρούνται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

 

Παυλάκης: Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα

 

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο κ. Παυλάκης χτύπησε το καμπανάκι λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι στις εκεί περιοχές (Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη) πρέπει να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.

 

«Η Δέλτα δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών. Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου», πρόσθεσε. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει έλθει η κορύφωση του τέταρτου κύματος της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, δηλώνει από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως επισήμανε, έως τότε θα έχει έλθει η κορύφωση του τέταρτου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τόνισε πως μοντέλα καταδεικνύουν πως θα έχουμε 3.000-3.500 κρούσματα ημερησίως.