ΑΝΙΜΑ: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε γάτες, σκύλους, αλεπούδες και πουλιά στον χιονιά

αδέσποτα Facebook Twitter
0

Εν μέσω εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και πυκνής χιονόπτωσης, εκτός από τους ανθρώπους δοκιμάζονται και χιλιάδες ζώα στις πόλεις και την εξοχή - είτε πρόκειται για αδέσποτους σκύλους και γάτες, είτε για την «άγρια ζωή» των προαστίων: πουλιά, αλεπούδες, σκατζόχοιρους. 

Μιλώντας στη LiFO, η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή, συμβουλεύει τους φιλόζωους να αφήνουν χαρτόκουτα ή ξύλινα κουτιά με πανιά σε ασφαλή σημεία, ώστε γάτες, σκύλοι και άλλα ζώα να βρίσκουν καταφύγιο. 

Από την ξηρά τροφή τρώνε «πολλοί»

Η ξηρά τροφή για τα τετράποδα δεν εξυπηρετεί άλλωστε μόνο γάτες και σκύλους: «Το να έχει κανείς σε διάφορα σημεία - ειδικά όσοι μένουμε και λίγο πιο έξω από την πόλη - ξηρά τροφή για σκύλους ή γάτες που δεν χαλάει, σε ένα ένα σημείο που να μην βρέχεται, βοηθά πολλά είδη ζώων γιατί περιέχει πρωτεΐνη και μπορούν να την χρησιμοποιήσουν. Από αυτή την τροφή μπορούν να φάνε και οι αλεπούδες και οι σκατζόχοιροι

Βέβαια αν κάποιος δει σκατζόχοιρο να κινείται με τέτοιες θερμοκρασίες «σημαίνει ότι το ζώο είναι άρρωστο και δεν μπορεί να πέσει σε χειμερία νάρκη» σημειώνει η κα Γανωτή. Καλό είναι όποιος συναντά σκατζόχοιρο να περπατά, να επικοινωνεί με την ΑΝΙΜΑ για να πάρει οδηγίες. «Σκατζόχοιροι ξύπνιοι αυτή την εποχή κατά 90% είναι άρρωστοι, δεν έχουν δηλαδή αρκετό λίπος για να κοιμηθούν τον χειμώνα».

Ποια είναι η κατάλληλη τροφή για πουλιά

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και αρκετά μικροσκοπικά πουλιά που παγώνουν όταν πέφτουν πολύ χαμηλά οι θερμοκρασίες. «Μέχρι στιγμής οι θερμοκρασίες δεν είναι τέτοιες που ένα ευρωπαϊκό πουλί να μην μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτές. Σίγουρα όμως το ότι καλύπτονται η γη και οι θάμνοι με χιόνι κάνουν πιο δύσκολη την εξεύρεση τροφής», εξηγεί η κα Γανωτή. 

Στη σελίδα της Anima υπάρχουν οδηγίες: «μπορεί κανείς να φτιάχνει διάφορα μείγματα σπόρων, σταφίδων και ηλιόσπορων για πουλάκια - ακόμα και κάτι λιπαρό - μπορεί να τα ανακατέψει με φιστικοβούτυρο και για να «κάθονται οι σπόροι» και να έχουν περισσότερες θερμίδες.»

«Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τα πουλάκια να βγάλουν τις κρύες νύχτες. Σίγουρα όποιος έχει γάτα είναι καλό να την κρατά μέσα. Αν αφήνουμε τις γάτες μας έξω, τα πουλιά πέφτουν πάρα πολύ εύκολα θύματα. Οι γάτες τρώνε πάρα πολλά πουλιά σε κήπους, και ειδικά τώρα που αυτά είναι ευάλωτα γιατί είναι παγωμένα και δυσκίνητα και ψάχνουν να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με ηλιακό φως για να τραφούν. Εφόσον έχουμε γάτες ας τις κρατήσουμε μέσα, άλλωστε τους αρέσει η ζέστη». 

«Αν κάποιος δει πουλάκια να κάθονται τελείως ακίνητα στο χιόνι καλό είναι τα βάλει σε ένα χαρτόκουτο δίπλα στη ζέστη, να ζεσταθούν μέσα στο σπίτι, και την άλλη ημέρα να τα αφήσει πάλι έξω. Καμιά φορά είναι παγωμένα τελείως.»

Η ΑΝΙΜΑ εκτός από δωρεές στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, αξιοποιεί και οποιαδήποτε ζωοτροφή μπορεί να βρει κανείς σε ένα petshop, είτε προορίζεται για γάτες και σκύλους, είτε για πουλιά - εντομοφάγα ή σποροφάγα - και κουνελάκια. «Εμείς έχουμε αντίστοιχα ζώα που τρέφονται με αυτές τις τροφές οπότε πάντα είναι πολύ χρήσιμες». 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ