Χαρδαλιάς για τις γιορτές: Όχι κάλαντα, εντατικοί έλεγχοι για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Χαρδαλιάς για τις γιορτές: Όχι κάλαντα, εντατικοί έλεγχοι για τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι φετινές γιορτές δεν θα περιλαμβάνουν μεγάλες παρέες γύρω από το τραπέζι, ούτε κάλαντα από τα παιδιά, ενώ εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι από την αστυνομία, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα έξαρση μετά τις γιορτές», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι είναι πιθανό να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα για την Πρωτοχρονιά, αν τα υφιστάμενα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα.

«Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε θα πάμε σε μεγάλες παρέες. Γύρω από γιορτινό τραπέζι επιτρέπονται 2 οικογένειες, μέχρι 9 άτομα. Οι ίδιες οικογένειες, για να διατηρηθεί ο περιορισμένος κύκλος μας», δήλωσε ο υφυπουργός.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10μ.μ. έως τις 5 π.μ. θα παραμείνει σε ισχύ καθ'όλη τη διάρκεια των γιορτών, χωρίς εξαίρεση για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπογράμμισε. Παράλληλα τόνισε ότι τις συγκεκριμένες ημέρες θα είναι εντατικοί οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλη επιδημιολογικό φορτίο. «Η αστυνομία θα είναι παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Αυτές οι διαφορετικές, λόγω της πανδημίας, γιορτές δεν θα έχουν ούτε κάλαντα, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός. «Τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να πουν τα κάλαντα, δεν προβλέπεται μετακίνηση για λόγο αυτό», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, υπενθύμισε ότι θα επιτραπεί η συμμετοχή πιστών στις λειτουργίες στις 25 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου και 6 Ιανουαρίου. Στους ναούς επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στην επιδημιολογική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και στη Δυτική Αττική.

Σήμερα στην Κοζάνη υπάρχουν 367 ενεργά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, με μέσο όρο ηλικίας τα 54 έτη. Σε κατ'οίκον περιορισμό έχουν μπει 477 στενές επαφές των κρουσμάτων, που προέκυψαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Από όσους έχουν βρεθεί θετικοί, κύρια συμπτώματα εμφανίζει το 47,58% και δευτερεύοντα το 31,94%.

Σε ό,τι αφορά στη Δυτική Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από τους στοχευμένους ελέγχους των τελευταίων ημερών προκύπτει ότι «ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερα εκτεταμένη διασπορά και clusters που λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές».

Σήμερα στον δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 179 ενεργά κρούσματα, στον δήμο Ελευσίνας 78 και στον δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας 25.

Την Πέμπτη, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, οι επιδημιολόγοι θα έχουν στα χέρια τους τα δεδομένα, προκειμένου να κάνουν εισήγηση για την παράταση ή όχι των επιπλέον μέτρων που ισχύουν έως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM