Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Δραματική η αύξηση των θανάτων- Πάνω από 120 νεκροί σε μία εβδομάδα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Δραματική η αύξηση των θανάτων- Πάνω από 120 νεκροί σε μία εβδομάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Δραματική είναι η αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση, από τις πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Μόνο μέσα στις επτά πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν περισσότεροι από 120 θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας. Και η δραματική λίστα διαρκώς μεγαλώνει. Τις τελευταίες ώρες, έχασαν τη ζωή τους άλλοι έξι άνθρωποι. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι περισσότεροι από αυτούς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες ώρες κατέληξαν ένας 71χρονος και ένας 85χρονος στο «Παπαγεωργίου», μία 55χρονη στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, μία 82χρονη στο «Παπανικολάου», ένας 69χρονος στο ΑΧΕΠΑ και μία 68χρονη στο νοσοκομείο Σερρών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για το διάστημα 1-7 Νοεμβρίου, έχασαν τη ζωή τους 124 άνθρωποι από τον ιό. Χθες, η χώρα μας έφτασε στο «μαύρο» ρεκόρ των 34 θανάτων μέσα σε 24 ώρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα- τις επτά πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου- ανακοινώθηκαν 15.563 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ- με τα επίσημα στοιχεία έως τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου- τα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 54.809, ενώ 749 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ τις προηγούμενες 7 ημέρες ανακοίνωσε:

  • 1/11 1.678 νέα κρούσματα- 9 θάνατοι
  • 2/11 1.152 νέα κρούσματα- 7 θάνατοι
  • 3/11 2.166 νέα κρούσματα- 13 θάνατοι
  • 4/11 2.646 νέα κρούσματα- 18 θάνατοι
  • 5/11 2.917 νέα κρούσματα- 29 θάνατοι
  • 6/11 2.448 νέα κρούσματα- 14 θάνατοι
  • 7/11 2.556 νέα κρούσματα- 34 θάνατοι

348 εισαγωγές σε 24 ώρες

Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συνολικά 348 ασθενείς με βαριά συμπτώματα εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας σε 24 ώρες, από τους οποίους οι 70 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα iatropedia. Στο μεταξύ, οι διασηλωμένοι ασθενείς έφτασαν χθες τους 207, ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας.

«Οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται στο ότι οι άνθρωποι είναι πολύ βαριά όταν φτάνουν στο νοσοκομείο. Το 95% έχουν υποκείμενα νοσήματα», δήλωσε στο iatropedia η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Η ίδια σημείωσε ότι συγκριτικά με άλλες χώρες, ο αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων παραμένει χαμηλός.

Όμως, η κ. Κοτανίδου δήλωσε και εκείνη από την πλευρά της- όπως έκανε αυτή την εβδομάδα και ο Γκίκας Μαγιορκίνης- ότι αναμένεται αύξηση των θανάτων.

«Πρέπει να ρίξουμε τις νέες εισαγωγές», είπε σε άλλες δηλώσεις της, στον «Ελεύθερο Τύπο», η κ. Κοτανίδου, εξηγώντας ότι στα νοσοκομεία δεν γίνονταν ούτε 100 εισαγωγές την ημέρα, κατάσταση που άλλαξε άρδην μετά τα μέσα Οκτωβρίου. «Ελπίζω ότι σε μία εβδομάδα θα δούμε μείωση στα νοσοκομεία», συμπλήρωσε η εντατικολόγος.

Σε ό,τι αφορά το επίπεδο που θα πρέπει να φτάσουν τα ημερήσια κρούσματα για να αρθεί το lockdown, δεν εκτιμά ότι θα πέσουν σε τριψήφιο αριθμό, αλλά η σταθεροποίησή τους θα είναι ένα σημαντικό βήμα, συμπλήρωσε. Το ίδιο ισχύει και για την πτώση του ποσοστού θετικότητας των τεστ, που είναι κοντά στο 10%, ενώ πριν από λίγες ημέρες η χώρα μας ήταν στο 4,4%.

«Το 40-43% των διασωληνωμένων με Covid σε ΜΕΘ πεθαίνει»

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε ότι ακόμη κι αν δεκαπλασιάζονταν οι κλίνες σε ΜΕΘ, θα παρέμενε το πρόβλημα της θνητότητας των ασθενών με κορωνοϊό, αφού από τους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, το 40-43% καταλήγουν.

«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσες περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Όμως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες, είτε απλές, είτε εντατικής θεραπείας» είπε μιλώντας στο Mega.

Αν φτάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών, συμπλήρωσε. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών» κατέληξε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM