ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τα επιπλέον μέτρα που εξετάζονται - Προς το «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τα επιπλέον μέτρα που εξετάζονται - Προς το «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
0

Η Θεσσαλονίκη οδεύει προς το «κόκκινο», μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ στο τραπέζι εξετάζονται νέα μέτρα και για άλλες περιοχές, για τη διαχείριση του νέου κύματος.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον χειρότερο απολογισμό για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, από την έναρξη της πανδημίας: 1.547 κρούσματα σε 24 ώρες. Αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στην Αττική, με 419 νέες μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη, με 384. επιπλέον, 158 κρούσματα εντοπίστηκαν στις Σέρρες και 51 στα Ιωάννινα, που από σήμερα είναι στο «κόκκινο».

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη η επιτροπή των ειδικών συζήτησε το ενδεχόμενο να γίνει εισήγηση προκειμένου η συγκεκριμένη περιοχή να περάσει στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), δηλαδή στο «κόκκινο».

Σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου κλιμάκια του Οργανισμού θα πραγματοποιήσουν δωρεάν rapid test σε πολίτες στη Νέα Παραλία, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Επιπλέον, ο κ. Αρκουμανέας θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και στη συνέχεια με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Στο μεταξύ, οι ειδικοί εξετάζουν νέα μέτρα, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η διασπορά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και στις «πορτοκαλί» περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις «κόκκινες».
  • Χρήση μάσκας παντού και στις «κίτρινες» περιοχές.
  • Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.
  • Συστάσεις αναμένονται για τη μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι υπό εξέταση είναι δύο ακόμη μέτρα: η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 10 το βράδυ (αντί για τις 00:30), όπως και τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν στις 9 το βράδυ.

Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε- σε ό,τι αφορά στην εστίαση- ότι εάν πληρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων, δεν θα χρειαστεί περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας. Σημείωσε ακόμη ότι εξετάζεται συνδυασμός μέτρων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ο κ. Γώγος επιβεβαίωσε ότι είναι κάτι που συζητείται και πως μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Για το αν θα γίνει εισήγηση για να περάσει η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο», ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την επιτροπή και θα εξεταστούν ξανά σήμερα τα δεδομένα.

Τέλος, σχετικά με τη χρήση μάσκας, ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι χρήσιμη σε όποιο «χρώμα» και αν βρίσκεται κάποια περιοχή και για όλη τη φάση της επιδημίας. «Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα που πρέπει να τη χρησιμοποιούμε μέσα έξω», συμπλήρωσε.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ