Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Κάποιοι νοσηλευτές στο γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Κάποιοι νοσηλευτές στο γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες Facebook Twitter
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Κάποιοι νοσηλευτές στο γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες (Eurokinissi)
0

Για μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τα κρούσματα ξεπερνούν τα 40 αν και μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί επισήμως 32 επιβεβαιωμένα. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, «Κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους ελέγχους να νοσούν από κορωνοϊό εδώ και δυο εβδομάδες».

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, είχε πει για τον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα πως είχαν γίνει τεστ τον Αύγουστο και δεν είχε βρεθεί θετικό δείγμα. «Ο συγκεκριμένος χώρος είχε ελεγχθεί στα τέλη Αυγούστου και δεν είχε βρεθεί κάποιο κρούσμα. Πρέπει να δούμε τι συνέβη τον μήνα που μεσολάβησε» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας - Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, σχολιάζοντας το περιστατικό στο ΣΚΑΪ διευκρίνισε: «θα πρέπει καταρχάς να βγάλουμε τα συμπεράσματα γνωρίζοντας τα πλήρη δεδομένα για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, και ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος στους οίκους ευγηρίας. Πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, με μέτρα όσον άφορα τους εργαζομένους ή τους προμηθευτές».

Ήδη από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά των υπολοίπων ηλικιωμένων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο γηροκομείο «Αττική» στον Άγιο Παντελεήμονα. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί 10 ηλικιωμένοι στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο».

Στο γηροκομείο δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις ενώ οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε απολυμάνσεις του χώρου.

Περιοριστικά μέτρα σε ισχύ

 

Περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ, από χθες το βράδυ, στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου:

-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

-Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα ημέρες, από χθες 30-09-2020 στις 9μμ έως και τις 9 Οκτωβρίου και ώρα 9μμ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αναρτήθηκε χθες το βράδυ στη Διαύγεια.

Παράλληλα, χθες το απόγευμα, στο γηροκομείο βρέθηκε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. «Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας χωρίς ωστόσο να εχει γίνει ακόμα μία επίσημη ενημέρωση για το πώς ακριβώς μεταδόθηκε ο ιός.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες την καταγραφή 354 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες. Η Αττική παραμένει το επίκεντρο των νέων μολύνσεων, αφού σε αυτή μόνο την περιφέρεια εντοπίστηκαν 195 νέα κρούσματα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ