Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Στον εισαγγελέα 44 δικογραφίες για «αρνητές της μάσκας»

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Στον εισαγγελέα 44 δικογραφίες για «αρνητές της μάσκας» Facebook Twitter
Φωτογραφια αρχείου EUROKINISSI
0

Συνολικά 44 δικογραφίες που σχετίζονται με εκκλήσεις ανυπακοής, σενάρια συνωμοσίας στο διαδίκτυο και γενικά παραβάσεις περί παρακίνησης σε ανυπακοή σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας έχει σχηματίσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον τελευταίο μήνα.

Οι δικογραφίες αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ο τελευταίος- μετά την ποινική αξιολόγησή τους- αναμένεται να δώσει παραγγελία για τη λήψη ανωμοτί καταθέσεων από τους δημιουργούς κλειστών ομάδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστολογίων ή για χρήστες που προέτρεπαν σε ανυπακοή. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποια προφίλ ή ιστολόγια «εξαφανίστηκαν» μετά την προαναγγελία ερευνών και διώξεων.

Οι 44 περιπτώσεις αφορούν αναφορές ομάδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μη χρήση μάσκας σε σχολεία, σε μία περίπτωση γινόταν προτροπή με προβολή σχετικού βίντεο, ενώ άλλες αφορούν ιστολόγια που παρότρυναν γενικά τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Οι δικογραφίες σχετίζονται με τους δημιουργούς των ομάδων, ενώ οι ακόλουθοι αυτών των κλειστών ομάδων δεν είναι οιονεί κατηγορούμενοι, εκτός περιπτώσεων που έχουν προβεί σε αναδημοσίευση προσθέτοντας σχόλια παρακίνησης σε ανυπακοή.

Το άρθρο 183 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ότι «όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της Αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών». Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με εγκύκλιο στους εισαγγελείς όλης της χώρας παραγγέλλει διώξεις και αυτόφωρο για τους υποκινητές του κινήματος κατά της μάσκας.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM