Μετά τις αντιδράσεις για τις μεγάλες μάσκες που δόθηκαν δωρεάν σε μαθητές, διακόπτεται άμεσα η παραγωγή των μασκών για τα σχολεία, με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

 

Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, «τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών».

 

«Ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας. Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Γονείς και εκπαιδευτικοί σχολίασαν έντονα στα social media τα μεγέθη των μασκών που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τα παιδικά κεφάλια. 

 

 

 

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας είχε κάνει νωρίτερα λόγο για λάθος στη συρραφή και παρανόηση της διατύπωσης για τις διαστάσεις.

 

Ως προς μέγεθος των μασκών, στη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής, υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκο, είχαν εγκριθεί δύο διαστάσεις;
-10 x 18 (+/-1 εκ) για ηλικίες κάτω των 10 ετών και
-12 x 22 (+/-1 εκ) για ηλικίες μεγαλύτερες των 10 ετών.

 

Η ΚΕΔΕ είχε αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας και παράδοσης των μασκών στα σχολεία, διεξάγει αυστηρούς ελέγχους ως προς το εάν τηρούνται ή όχι οι προδιαγραφές. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει επισημάνει πάντως ότι καθώς οι μάσκες φτιάχνονται σε δύο μεγέθη, ενδέχεται οι διαστάσεις τους να μην καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις.

 

Αναλυτικά, οι προδιαγραφές κατασκευής της υφασμάτινης μάσκας είχαν ως εξής:
1. Πολύ καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα (100%), πυκνής ύφανσης, >180 TC.
2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων.
3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος (πιο σκούρα η εξωτερική πλευρά και ανοιχτόχρωμη, ή καλλίτερα λευκή η εσωτερική για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της. Στη περίπτωση που τα δύο στρώματα είναι ιδίου χρώματος θα πρέπει να υπάρχει διακριτή σήμανση (στάμπα ή άλλη ένδειξη) που θα υποδεικνύει τη φορά της μάσκας. Θα ήταν σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες προκειμένου η μάσκα να είναι πιο ελκυστική.
4. Διαστάσεις τελικού προϊόντος :
i. για ηλικίες <10 ετών 10 Χ 18 +/-1 εκ
ii. για ηλικίες >10 ετών 12 Χ 22 +/-1 εκ.
5. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας.
6. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη.
7. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για τη συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, οι οδηγίες «αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου».

 

Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι επαναδιατυπώθηκαν ευκρινώς οι σωστές προδιαγραφές και θα αποσταλούν εκ νέου στην ΚΕΔΕ, «που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr