ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Όλα τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Τα μεσάνυχτα θα κλείνουν τα μαγαζιά και στην Αττική - Ενεργοποιείται το 112

Όλα τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Τα μεσάνυχτα θα κλείνουν τα μαγαζιά και στην Αττική - Ενεργοποιείται το 112 Facebook Twitter
0

Τα έκτακτα μέτρα και τις νέες συστάσεις προστασίας για την πανδημία κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ της LiFO.  

Όπως αποφασίστηκε:

-Όριο 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ως τις 24 Αυγούστου. Εξαιρούνται εστιατόρια, θέατρα, σινεμά όπου λαμβάνονται ήδη ειδικά μέτρα.

-Κλείσιμο χώρων εστίασης και διασκέδασης από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί στην Αττική, σε όλα τα νησιά Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα. Το μέτρο θα ισχύσει έως τις 23 Αυγούστου. 


-Λήψη ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο. Πιο συγκεκριμένα, από αύριο το πρωί στις 6π.μ απαγορεύονται εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων. Στους χώρους εστίασης μπαίνει πλαφόν 4 ατόμων εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, οπότε το όριο ανεβαίνει στα 6 άτομα. Ταυτόχρονα, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού - τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους. Τα κέντρα διασκέδασης θα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα.


-Παράταση των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί στον Πόρο, ως τις 24 Αυγούστου.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε στρατόπεδα και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και μεταναστών.

-Οσοι επιστρέφουν από άδειες σε οίκους ευγηρίας, σε δομές μεταναστών και στρατόπεδα θα πρέπει να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό.

-Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, που εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, θα εργάζονται με τηλεργασία.

- Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας παντού σε όσους επιστρέφουν από διακοπές από περιοχές με επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία. 

Επτά επιπλέον μέτρα για 16 περιοχές

Αναλυτικά:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

'Αρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από αύριο, Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

- ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Ο υφυπουργός τόνισε πως «υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία».

Όπως είπε, θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε πως σχετικά μηνύματα SMS θα σταλούν από το 112 σε κατοίκους και επισκέπτες περιοχών με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Ιδιαίτερη μνεία στους νέους 

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε την επισήμανση που είχε κάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί, προειδοποιώντας πως τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν διασπορά σε τουριστικές περιοχές και μάλιστα σε νεότερες ηλικίες.  

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι νέοι θα επιστρέψουν στις μόνιμες κατοικίες τους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τονίζω ιδιαίτερα την ευθύνη των νέων ανθρώπων όχι μόνο να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και τους παππούδες τους» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας πως ούτε οι ηλικιακά μικρότεροι είναι «άτρωτοι» απέναντι στον κορωνοϊό. 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επίσης κάνει έκκληση προς τους νέους, να τηρούν τα μέτρα. «Θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά. Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας. Αλλά παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας».

«Η διασπορά αυτή του ιού αφορά πολυ νεότερες ηλικίες [...] οι άνθρωποι αυτοί τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες, θα επιστρέψουν από τους τουριστικούς προορισμούς στους μόνιμους τόπους κατοικίας τους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να αναληφθεί από τους ίδιους η ευθύνη να προστατέψουν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά κυρίως τους αγαπημένους τους, τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.»

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υφυπουργός προειδοποίησαν πως επιπλέον μέτρα για την πανδημία θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. 

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ