Το Oruc Reis πλέει σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Εικόνες με τις φρεγάτες συνοδείας

Το Oruc Reis πλέει σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Εικόνες με τις φρεγάτες συνοδείας Facebook Twitter
0

Σε επιφυλακή βρίσκεται το ελληνικό πολεμικό ναυτικό για τις επόμενες κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis

Το Oruc Reis και δύο από τα πλοία που το συνοδεύουν, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», κινούνται σε διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετέφεραν νωρίτερα πως το σκάφος είχε εισέλθει έως και 20 ναυτικά μίλια εντός του συγκεκριμένου ορίου. 

Ελληνικές φρεγάτες καταγράφουν την πορεία του ερευνητικού σκάφους που κινείται προς τα νοτιοανατολικά, με ταχύτητα 3-4 κόμβων. Αν και το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκτιμούν πως δεν μπορεί να διεξαγάγει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων που βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτό. 

Το Oruc Reis συνοδεύεται συνολικά από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε μικρή απόσταση γύρω του. Μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εκμπέμπουν μήνυμα μέσω ασύρματου, κάθε 15 λεπτά, ζητώντας από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει, καθώς πλέει παρανόμως σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Oruc Reis πλέει σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Εικόνες με τις φρεγάτες συνοδείας Facebook Twitter
Το Oruc Reis πλέει σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Εικόνες με τις φρεγάτες συνοδείας Facebook Twitter

Συγκέντρωση μονάδων νότια της Ρόδου

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», την ελληνική πλευρά προβληματίζει η σχετική συγκέντρωση μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Η Άγκυρα φέρεται να έχει αποστείλει περισσότερες από 17 φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλακάτους, καθώς και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

Αν σε αυτές τις δυνάμεις προστεθούν και οι 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, η συνολική δύναμη ανέρχεται σε 25 μονάδες. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ένας σχηματισμός από δύο F-16 και 11 μεμονωμένα αεροσκάφη (3 CN-235 και 8 ελικόπτερα) πραγματοποίησαν συνολικά 30 παραβιάσεις στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Εκτιμάται πως τα ελικόπτερα ενδεχομένως επιχειρούσαν για να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια.


Κανένα από τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, ούτε σημειώθηκαν εμπλοκές και σε όλες τις περιπτώσεις τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Το Oruc Reis πλέει σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Εικόνες με τις φρεγάτες συνοδείας Facebook Twitter
Το Oruc Reis πλέει σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Εικόνες με τις φρεγάτες συνοδείας Facebook Twitter

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσιοποίησε φωτογραφίες του σκάφους που συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα «κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

  

Διπλωματικές πιέσεις

 

Οι κινήσεις της Άγκυρας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Αθήνας και σε διπλωματικό επίπεδο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι «η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή». Ο κ. Στόλτενμπεργκ έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ότι «η κατάσταση πρέπει να ληθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Είχε προηγηθεί επικοινωνία και με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώ, λίγο αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Oruc Reis πλέει σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Εικόνες με τις φρεγάτες συνοδείας Facebook Twitter

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Η Γερμανία σε επαφή με Ελλάδα και Τουρκία

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Αθήνα και με την Άγκυρα, όσο και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς.

Όπως γράφει η DW, «η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε τη νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το πρωί για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα θα πρέπει να τηρήσει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η μη τήρηση τους θα οδηγούσε στην επιδείνωση της σχέση της με την ΕΕ. Όπως τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, «περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτό το διάστημα θα έστελναν οπωσδήποτε το λάθος μήνυμα.» 


Οι δύο χώρες είχαν συναινέσει μετά από την παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τέλη Ιουλίου στην έναρξη συνομιλιών προκειμένου να βρεθεί λύση στα επίμαχα θέματα στο Αιγαίο. Στο σημερινό μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Παράλληλα αρνήθηκε όμως να απαντήσει σε ερώτηση εάν η καγκελάριος Μέρκελ σκοπεύει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει πάρει τις αποφάσεις του

Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος εκτιμά πως «ο Ερντογάν έχει πάρει τις αποφάσεις του»

«Το ότι βγάζει πλοίο για σεισμογραφική έρευνα δείχνει ότι το πάει στα άκρα» ανέφερε ο κ. Συρίγος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση. Στην 21 Ιουλίου προσπάθησε να μας αιφνιδιάσει εκδίδοντας Navtex, αλλά τώρα προχωρά συνειδητά σε αυτές τις ενέργειες ξέροντας ότι θα είμαστε στην περιοχή και τη γερμανική παρέμβαση δείχνει δηλαδή ότι είναι οριστική απόφαση να προχωρήσει σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο Ερντογάν έχει πάρει τις αποφάσεις του, προχώρα με αποφασιστικότητα στο σχέδιο της 21ης Ιουλίου».

«H Νavtex που εξέδωσαν οι Τούρκοι ισχύει από τις 10 έως τις 23 Αυγούστου [...] Αν μιλήσετε με επιστήμονες για να γίνουν σοβαρές έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να γίνονται επί τουλάχιστον δίμηνο – τρίμηνο, επομένως οι 13 μέρες των Τούρκων δεν είναι για ουσιαστικές έρευνες, αλλά για να ''δείξουν σημαία'', να δείξει ο Ερντογάν ότι αυτός βρίσκεται στη περιοχή και δεν ενδιαφέρεται για τίποτα».

Με πληροφορίες από DW

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ