ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κορωνοϊός: Το καινοτόμο εμβόλιο του Imperial College δοκιμάζεται σε ανθρώπους

Κορωνοϊός: Το καινοτόμο εμβόλιο του Imperial College δοκιμάζεται σε ανθρώπους Facebook Twitter
Imperial College
0

Με τη συμμετοχή εθελοντών ξεκίνησε η δοκιμή του εμβολίου που ανέπτυξε το Imperial College κατά του κορωνοϊού

  

Περίπου 300 άτομα θα λάβουν το εμβόλιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο δοκιμών με επικεφαλής τον καθηγητή Robin Shattock και τους συναδέλφους του από το Imperial College του Λονδίνου. Οι δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές ενώ προκαλεί αποτελεσματική ανοσοαπόκριση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους. Δεν πρόκειται ωστόσο για τις μόνες δοκιμές που πραγματοποιούνται σε ανθρώπους, περίπου 120 προγράμματα εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη

«Είμαι εθελόντρια για να νικηθεί ο ιός» 

Η Kathy, 39 ετών, είναι μία από τις πρώτες εθελόντριες που πήραν μέρος στις δοκιμές του Imperial College. Η ίδια είπε πως συμμετέχει εθελοντικά γιατί θέλει να πάρει μέρος στην καταπολέμηση του ιού. «Αποδείχθηκε ότι αυτό (η δοκιμή) ήταν κάτι που μπορούσα να κάνω» είπε προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται πως τα πράγματα δεν θα επανέλθουν στην κανονικότητα έως ότου υπάρξει εμβόλιο. 

Μετά από αυτήν την πρώτη φάση, προγραμματίζεται μια άλλη δοκιμή για τον Οκτώβριο, με τη συμμετοχή 6.000 ατόμων. Η ομάδα του Imperial College ελπίζει ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να διανεμηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό από τις αρχές του 2021.

Μία νέα προσέγγιση 

Όπως μεταδίδει το BBC το συγκεκριμένο εμβόλιο συνιστά μία «νέα προσέγγιση» καθώς, σε αντίθεση με πολλά παραδοσιακά εμβόλια που στηρίζονται σε μία εξασθενημένη ή τροποποιημένη μορφή του ιού ή κομματιών αυτού, το εμβόλιο του Imperial College χρησιμοποιεί συνθετικούς κλώνους RNA που «μιμούνται» τον ιό. Μόλις η δόση εγχυθεί στο ανθρώπινο σώμα το RNA δημιουργεί κλώνους του εαυτού του και δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν αντίγραφα της πρωτεΐνικής ακίδας που βρίσκεται στο εξωτερικό του ιού. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την ομάδα του Imperial College ένα λίτρο του συνθετικού προϊόντος θα είναι αρκετό για την παραγωγή δύο εκατομμυρίων δόσεων. Όπως αναφέρει το BBC, όλες οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται «αργά και με προσοχή» για τη μείωση των κινδύνων. Τον Απρίλιο, κατά τις δοκιμές του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μόνο δύο εθελοντές ανοσοποιήθηκαν κατά πρώτη ημέρα. Μέσα σε μια εβδομάδα, 100 εθελοντές λάμβαναν καθημερινά δόση. 

Σε ότι αφορά το εμβόλιο του Imperial College μόλις ένας εθελοντής θα ανοσοποιηθεί την πρώτη ημέρα, ακολουθούμενος από τρεις ακόμη κάθε 48 ώρες. Μετά από μια εβδομάδα περίπου, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με αργό ρυθμό. 

Με πληροφορίες από BBC

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM