ΚΑΣ: Καθορισμός του ύψους των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη - Με ομόφωνη έγκριση

ΚΑΣ: Καθορισμός του ύψους των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη - Με ομόφωνη έγκριση Facebook Twitter
0

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον καθορισμό του καθαρού ύψους των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη.

Τα όρια προσδιορίστηκαν στα 21 μέτρα και στα 24 μέτρα για ένα τμήμα της Λεωφόρου Συγγρού, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή». Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ είχε υποδείξει τα 21 μέτρα ως ανώτατο ύψος για τα κτήρια πέριξ της Ακρόπολης, με πρόσφατη απόφασή του,

Σε αυτά τα όρια υπολογίζεται περίπου ένα επιπλέον μέτρο για δενδροφυτεύσεις στην οροφή και κατασκευή βοηθητικών χώρων (π.χ απόληξη κλιμακοστασίων στις ταράτσες). Αυτές οι εργασίες όμως δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν σε καθαρό εμβαδό τα 35 τ.μ.

Οι προτάσεις του υπουργείου αναμένεται να περιληφθούν στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα αναθεωρηθούν οι όροι δόμησης όλης της περιοχής. Το σχετικό σχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στο ΣτΕ για προδικαστικό έλεγχο.

Στις 22 Απριλίου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της καθαίρεσης των τελευταίων δύο ορόφων ενός ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, που «κρύβει» την Ακρόπολη. Πρόκειται για το δεκαώροφο ξενοδοχείο που έχει κτιστεί επί των οδών Φαλήρου και παρόδου Συγγρού, στην περιοχή Μακρυγιάννη, για το οποίο οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν ότι αλλοίωνε το τοπίο, εμποδίζοντας τη θεά προς τον ιερό βράχο.

Η υπόθεση του ξενοδοχείου είχε λάβει μεγάλη έκταση την άνοιξη του 2019 και απασχόλησε το γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμού μετά από αίτημα των κατοίκων που διαμαρτύρονταν για αισθητική αλλοίωση της περιοχής. Την πρωτοβουλία των ντόπιων είχε τότε υποστηρίξει και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Μιλώντας για τη γνωμοδότηση, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχολίασε πως το ΚΑΣ συμφώνησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη» τη συνεδρίαση διάρκειας 6 ωρών. Η ίδια εκτίμησε πως ο ιδιοκτήτης ενδεχομένως να ζητήσει αποζημίωση, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι «σαφώς μικρότερη» από την αξία του μνημείου.

Το έκτισαν χωρίς να ελεγχθεί από το ΚΑΣ

 

Όπως διαπιστώθηκε, η τελική μελέτη ανέγερσης του κτηρίου δεν είχε περάσει ποτέ για γνωμοδότηση από το ΚΑΣ, όπως θα έπρεπε, και οι λόγοι γι' αυτό τέθηκαν υπό ξεχωριστή διερεύνηση.

Αν και μέλη του Συμβουλίου έκαναν αυτοψία στο κτήριο, το ΚΑΣ είχε αποφύγει τότε να λάβει θέση σχετικά με τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ. Για τους χειρισμούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην υπόθεση είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη. Αργότερα, για την ίδια υπόθεση είχαν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠ.ΠΟ. Τόσο η προϊσταμένη της εφορείας, Ελένη Μπάνου, όσο και τέσσερις ακόμη αρχαιολόγοι.

Οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν κατά της έκδοσης οικοδομικών αδειών τόσο για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο όσο και για ένα ακόμα, στην οδό Μισαραλιώτου, που δεν έχει ακόμα ανεγερθεί, αλλά με βάση τα σχέδια θα διαθέτει εννέα ορόφους. Στη χθεσινή συνεδρίαση, υπ' όψιν του ΚΑΣ τέθηκε και ένα υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που ζητά, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του θέματος μέχρι τον καθορισμό των όρων δόμησης.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2019, το ΣτΕ έκανε τελικά δεκτές τις προσφυγές των κατοίκων, ακυρώνοντας την άδεια του δεκαώροφου ξενοδοχείου και την προέγκριση για το άλλο ξενοδοχείο, κρίνοντας πως η πολιτεία οφείλει να μεριμνά ώστε να εφαρμόζεται «το χαμηλότερο δυνατό ύψος στα κτήρια και ο μικρότερος δυνατός συντελεστής σε περιοχές όπως του Μακρυγιάννη».

Στο σκεπτικό του, το δικαστήριο σημείωνε πως, ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, ο έλεγχος της δόμησης ήταν ακόμη πιο επιτακτικός, καθώς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης.

Από τον περσινό Μάρτιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναστείλει την έκδοση οικοδομικών αδειών για ψηλά κτήρια, αλλά η παράταση λήγει στις αρχές Μαΐου. Τώρα, η εταιρεία πίσω από το δεύτερο ξενοδοχείο στην οδό Μισαραλιώτου περιμένει τον καθορισμό των όρων δόμησης για να προσαρμόσει το μέγεθος του κτηρίου.

Στις 29 Απριλίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 706/2020 απόφασή της απέρριψε αίτηση ακύρωσης κατά απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, με την οποία ανακλήθηκε απόφαση της ίδιας υπουργού, που είχε εγκριθεί η ανέγερση 9ώροφου κτηρίου.

Πρόκειται για ξενοδοχείο με 3 υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση (παρόδου Συγγρού 34), στην περιοχή Μακρυγιάννη, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών, καθώς και η επισκευή υφισταμένου διώροφου διατηρητέου κτηρίου εντός του ακινήτου.

Δεύτερη απόφαση


Με δεύτερη απόφασή της (705/2020), η Ολομέλεια είχε απορρίψει και την αίτηση ακύρωσης κατά αποφάσεως του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία επιβλήθηκε, αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών για την ανέγερση κτηρίων με ύψος άνω των 17,50 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών. Η αναστολή είχε διάρκεια ένα έτος. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ