Άρση μέτρων: Όλo το χρονοδιάγραμμα και όσα αλλάζουν από 4 Μαϊού - Επιχειρήσεις, μετακινήσεις και καθημερινότητα

Άρση μέτρων: Όλo το χρονοδιάγραμμα και όσα αλλάζουν από 4 Μαϊού - Επιχειρήσεις, μετακινήσεις και καθημερινότητα Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Ορόσημο για επιστροφή στην κανονικότητα ορίστηκε η 4η Μάιου όπως ενημέρωσε με το διάγγελμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ακολούθησαν ανακοινώσεις από αρμόδια υπουργεία για τα βήματα της άρσης μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά της πανδημίας κορωνοϊού.

Η Κυριακή θα είναι η τελευταία μέρα που οι πολίτες θα χρειαστούν sms ή έγγραφο για μετακίνηση ενώ δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και υπάλληλοι επιστρέφουν την Δευτέρα στις εργασίες τους. Ωστόσο η άρση των μέτρων θα είναι σε στάδια και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.

Μετακινήσεις - ΜΜΜ

Η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ γίνεται υποχρεωτική για εργαζόμενους και επιβάτες, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών γνωστοποίησε πως ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε πως ο δακτύλιος δεν θα ισχύσει και για τον μήνα Μάιο, ενώ από τις 4/5 θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ .

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών. Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής: Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει στα 6 λεπτά. Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής. Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός έκανε έκκληση στους πολίτες:

Πρώτον, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.
Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο τρόπο.


Τι θα ισχύσει με τα ταξί

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Οι οδηγοί ταξί αντέδρασαν στη ρύθμιση τους ενός επιβάτη.

Άρση μέτρων: Όλo το χρονοδιάγραμμα και όσα αλλάζουν από 4 Μαϊού - Επιχειρήσεις, μετακινήσεις και καθημερινότητα Facebook Twitter

Συνοπτικά το άνοιγμα:

1ο στάδιο: 4 Μαΐου

 

Οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ) είναι εκείνες που ανοίγουν την αγορά.

Οι αντίστοιχοι κωδικοί είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602.

Στις 4 Μαΐου επανεκκινούν και οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα πρόληψης και προστασίας ορίζονται ως εξής:

- Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

- Επίσης, μετατίθεται για τις 1ο το πρωί το άνοιγμα των καταστημάτων με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας προβλέπεται για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, που επίσης ανοίγουν τη Δευτέρα και αρχικά θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Το ωράριο λειτουργίας διευρύνεται από τις 7.00 ως τις 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 ως τις 21.00 τα Σάββατα. Παράλληλα, σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Την Δευτέρα επανεκκινούν τη λειτουργία τους και τα ΚΤΕΟ, με τους ίδιους όρους προσέλευσης πελατών ενώ σε ο,τι αφορά στις λαϊκές αγορές ισχύουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

Άρση μέτρων: Όλo το χρονοδιάγραμμα και όσα αλλάζουν από 4 Μαϊού - Επιχειρήσεις, μετακινήσεις και καθημερινότητα Facebook Twitter

2ο στάδιο: 11 Μαΐου

 

Η 11η Μαΐου είναι ημερομηνία κλειδί για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Και εδώ θα ισχύουν οι κανόνες της πρώτης φάσης ενώ πλέον θα επιτρέπεται στις λαϊκές, η πώληση βιομηχανικών ειδών.

Επίσης ανοίγουν οι σχολές οδηγών, με την υποχρεωτική οδηγία της χρήσης μάσκας και γαντιών.

3ο στάδιο: 18 Μαΐου

 

Αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, ημέρα όπου επαναλειτουργούν και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Στους χώρους αναψυχής παραμένει η απαγόρευση των παραστάσεων.

4ο στάδιο: 1η Ιουνίου

 

Εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους επαναλειτουργούν από την 1η Ιουνίου διατηρώντας ωστόσο 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι.

5ο στάδιο: Εντός Ιουνίου

 

Το πέμπτο στάδιο θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμη ακριβής ημερομηνία. Ωστόσο, σε αυτό προβλέπεται η επανεκκίνηση των θερινών σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%.

Επίσης ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με τους κανόνες που ορίζονται για τα καφέ και τα εστιατόρια.

6ο στάδιο 

 

Πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα και παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να ανοίξουν κατά το έκτο στάδιο υλοποίησης της άρσης των μέτρων. Και εδώ θα τηρηθούν οι ίδιοι κανόνες απόστασης,

7ο στάδιο

 

Στο έβδομο και τελευταίο στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου επανεκκινούν τη λειτουργία τους εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστοί χώροι).



Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM