Ανοσμία: «Κάτι που δεν περιμέναμε» - Tι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την απώλεια όσφρησης και τα γαστρεντερικά

Ανοσμία: «Κάτι που δεν περιμέναμε» - Tι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την απώλεια όσφρησης και τα γαστρεντερικά Facebook Twitter
0

Στην ανοσμία αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα συμπτώματα που εμφανίζει η ασθένεια τoυ κορωνοϊού.

Ο λοιμοξιολόγος ανέφερε πως πως «πολλά είναι τα άγνωστα για τον ιό και πολλές οι εκπλήξεις», αναφερόμενος στη διαπίστωση που έγινε ότι ασθενείς παρουσιάζουν ανοσμία, δηλαδή απώλεια οσμής.

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε το εύρημα σημαντικό σχολιάζοντας πως ήταν «κάτι που δεν το περιμέναμε» ενώ αναφέρθηκε και στα γαστρεντερικά συμπτώματα.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως αυτή είναι μαι νόσος με πολλά άγνωστα επιστημονικά δεδομένα. Όντως φαίνεται πως όπως όλοι οι κορωνοϊοί και αυτός προσβάλει και αυτός το γαστρεντερικό σύστημα, ακόμη και σε ανθρώπους που ξεκινάνε με λοίμωξη του αναπνευστικού, απομωνόνεται από τα κόπρανά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνιστούμε να έχουν αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Θέλει επιμονή για να βρούμε τα συμπτώματα παρουσίασης του ιού. Υπάρχει και άλλο χαρακτηριστικό το οποίο αναφέρεται παγκοσμίως πως κάποιο εμφανίζουν ανοσμία, δεν μπορούν να μυρίσουν καλά. Δεν λειτουργεί καλά η όσφρηση.», είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε «Είναι κάτι που δεν το περιμέναμε και το είδαμε και σε περιστατικά στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό. Έχουμε μια επαγρύπνηση για να ανιχνεύσουμε συμπτώματα τέτοια. Η προσβολή της όσφρησης ήταν μια έκπληξη».

Σήμερα το CNN μετέδωσε πως γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν η απώλεια της αίσθησης της οσμής και της γεύσης να προστεθούν στην «λίστα εργαλείων ελέγχου» για το Covid-19.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας και χειρουργικής λαιμού είπε πως η ανοσμία είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται σε ασθενείς. Ειδικά η ανόσμια έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς που τελικά έχουν θετικό αποτέλεσμα για τον κοροναϊό χωρίς άλλα συμπτώματα, τους ασυμπτωματικούς», αναφέρεται σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα της ακαδημίας.


«Τα συμπτώματα αυτά απαιτούν σοβαρή εκτίμηση για την απομόνωση και την εξέταση αυτών των ατόμων», αναφέρουν οι γιατροί.

Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν τον COVID-19 δήλωσε και η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, έπειτα από αναφορές και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον ιό.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας» αναφέρει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος. Η ανοσμία, όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια μιας απλής ίωσης είναι συνηθισμένη και αναμενόμενη, λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική σχισμή όπου βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. Βεβαίως υπάρχουν και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη νευρογενούς αιτιολογίας.

«Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί, καθώς είναι υποκειμενική αίσθηση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη γνώση του ιού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να πάρουν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα» προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, αν κάποιος διαπιστώσει οποιαδήποτε διαταραχή της όσφρησης, χωρίς την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει:

*Να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του,

*Να αυτοπεριοριστεί για 7 ημέρες,

*Να μην πάρει κορτιζόνη από του στόματος (εκτός αν βγει αρνητικό το τεστ COVID-19),

*Να μη χρησιμοποιεί ρινικά σπρέι λόγω κινδύνου διασποράς στον αεραγωγό, αλλά να προτιμά αποσυμφορητικές σταγόνες ή γέλη (gel)

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM