Θεσσαλονίκη: Δικαστήριο διέταξε την προστασία άθεου πρώην μουσουλμάνου που κινδυνεύει στο Πακιστάν

Θεσσαλονίκη: Δικαστήριο διέταξε την προστασία άθεου πρώην μουσουλμάνου που κινδυνεύει στο Πακιστάν Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη διέταξε την προστασία πρώην μουσουλμάνου αιτούντος άσυλου, που κινδυνεύει να καταδικαστεί στη χώρα του λόγω αθεΐας.


Η Ένωση Αθέων με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την απόφαση 49/2020 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία διατάσσεται η Διοίκηση να μην αφαιρέσει από τον άνδρα το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, λόγω της αθεΐας του, μέχρι να εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση στην υπόθεσή του.


«Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που αναγνωρίζει την αθεΐα ως λόγο ευαλωτότητας υπηκόου φονταμενταλιστικού κράτους», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση.

Η υπόθεση αφορά σε πολίτη του Πακιστάν ο οποίος δήλωσε στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης ότι, αν επιστρέψει στην χώρα του, κινδυνεύει να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε θάνατο λόγω των αθεϊστικών αντιλήψεών του, καθώς στην πατρίδα του έχουν συλληφθεί φίλοι και ομοϊδεάτες του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αίτησή του αυτή απορρίφθηκε ως αβάσιμη και στην συνέχεια ο αιτών άσκησε ενδικοφανή προσφυγή που απορρίφθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών του Υπουργείου (τότε) Προστασίας του Πολίτη.


Ο αιτών προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αυτής και την προσωρινή δικαστική προστασία του μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης επί της αίτησης ακύρωσής του.


Ο ίδιος, ανέφερε στην προσφυγή του ότι ως μουσουλμάνος, αποτροπιασμένος από τις θηριωδίες των Ταλιμπάν σε βάρος αθώων, αποφάσισε να αυτοπροσδιορίζεται ως άθεος, ότι επικοινώνησε τις αθεϊστικές απόψεις του με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι έγινε ενεργό μέλος της «Αθεϊστικής και Αγνωστικιστικής Συμμαχίας του Πακιστάν» που μάχεται για τα δικαιώματα των απίστων και αθέων στο Πακιστάν. Μετά τις κρατικές διώξεις και καταδίκες σε θάνατο ατόμων με ίδιες συνειδησιακές επιλογές, ο αιτών κατέφυγε στην Ευρώπη.

Η Ένωση Αθέων συμπαραστάθηκε στον αιτούντα, χορηγώντας του μάλιστα και υποστηρικτικό έγγραφο του τότε προέδρου της, γεγονός που αποδείκνυε και την αθεΐα του.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, σε περίπτωση απομάκρυνσής του από την Ελλάδα, πιθανολογείται ο κίνδυνος επέλευσης σε βάρος του ανεπανόρθωτης βλάβης με τη σύλληψή του από τις Αρχές της χώρας του ή τον εντοπισμό του από φανατικούς ισλαμιστές και κατόπιν αυτών διατάσσεται η Διοίκηση να του παράσχει προσωρινά διεθνή προστασία μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης του Δικαστηρίου.

Η Ένωση Αθέων υποστηρίζει ότι η διεθνής προστασία έπρεπε να είχε παρασχεθεί στον προσφεύγοντα ήδη από την πρώτη στιγμή που προσκόμισε στη Διοίκηση το σύνολο των βίαιων αυτών επιθέσεων σε βάρος ανθρώπων για τις αθεϊστικές συνειδησιακές τους επιλογές. Όσα έκρινε το Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, έπρεπε να τα είχε κρίνει το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου ή έστω η Αρχή Προσφυγών του Υπουργείου, χωρίς να θέτουν σε τόσο σοβαρό κίνδυνο την ακεραιότητα και την ασφάλεια ενός ανθρώπου.


«Η συμπαράστασή μας συνεχίζεται μέχρι την οριστική δικαίωση του συνανθρώπου μας και ελπίζουμε στην θετική έκβαση της υπόθεσής του που εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης» καταλήγει η ανακοίνωση.



Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ