ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Βραβεία Μαζί για το Παιδί: Τιμήθηκε ο δημιουργός του «Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων»

Βραβεία Μαζί για το Παιδί: Τιμήθηκε ο δημιουργός του «Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων» Facebook Twitter
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί" Χρήστος Μπαρτσόκας, ο Λεωνίδας Κουρσούμης ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβεία "Μάθημα Ζωής" και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί"και Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Ευρωκλινική Παίδων, Ιωάννης Παπαδάτος
0

Σε μία συγκινητική εκδήλωση, δύο συνάνθρωποί μας που ξεχώρισαν για την κοινωνική τους προσφορά, ο Λεωνίδας Κουρσούμης δημιουργός του «Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων» και η Αλίκη Τσιαμούρα, πρόεδρος της «Ένωσης την Κυριών Δράμας», βραβεύτηκαν για τη δράση τους από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί». 

Τα βραβεία απένειμε η Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Το κοινό χειροκρότησε θερμά την κυρία Τσιαμούρα για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά της στην κοινωνία της Δράμας και τον κύριο Κουρσούμη ο οποίος συγκίνησε τους παρευρισκόμενους με την προσωπική του ιστορία.

«Ο Λεωνίδας Κουρσούμης είναι ένας γενναίος άνθρωπος ο οποίος δεν λύγισε παρότι η ζωή του έδειξε το άσχημο πρόσωπό της» ανέφερε ο Χρήστος Μπαρτσόκας, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής. «Δημιουργεί τη δική του οικογένεια και μετά από 20 χρόνια δουλειάς ως λογιστής, το 1994 ξεκινάει μια νέα επαγγελματική πορεία, στο χώρο των εκδόσεων. Για 20 χρόνια εργάζεται σε εκδοτικούς οίκους αναλαμβάνοντας υπεύθυνες θέσεις». Με την κρίση στον κλάδο ο Λεωνίδας
Κουρσούμης υποαπασχολείται «ώσπου το 2016 μένει άνεργος και περιέρχεται σε κατάσταση αστεγίας». 

«Το πρώτο βράδυ που έμεινε στο δρόμο δεν μπόρεσε να κοιμηθεί, περπατούσε μέχρι να ξημερώσει. Ο κ. Κουρσούμης έμεινε άστεγος για 18 μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα, δε χρησιμοποίησε πότε τις υπηρεσίες για αστέγους. Ο ίδιος λέει πώς η κατάσταση εκεί ήταν τραγική. Έβρισκε βιβλία στα σκουπίδια και τα πουλούσε στο Μοναστηράκι για να εξασφαλίζει το καθημερινό του φαγητό και έμενε όπου έβρισκε απάγκιο. Η οικογένεια και οι φίλοι του δεν γνώριζαν για την κατάστασή του, όλο αυτό το διάστημα, προτιμούσε να μην τους επιβαρύνει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρτσόκας. 

«Το Σεπτέμβριο του 2018 μια παλιά συνάδελφός και φίλη από τις εκδόσεις, ζητά τη βοήθειά του. Ο κ. Κουρσούμης της εκμυστηρεύεται ότι δεν έχει σπίτι και του παραχωρεί μια αποθήκη κάτω από τα γραφεία της, που θα γίνει η μόνιμη κατοικία του για τα επόμενα δύο περίπου χρόνια. Έχοντας πρόσβαση σε internet κι ένα δικό του χώρο, κάνει έκκληση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για βιβλία και πράγματα. Ο δημοσιογράφος της LIFO Θοδωρής Αντωνόπουλος τον γνωρίζει από κοντά, γράφει για εκείνον ένα άρθρο και η τροπή της ζωής του αλλάζει προς το καλύτερο», σημείωσε ο κ. Μπαρτσόκας. 

«Ένας γενναιόδωρος ιδιώτης του παραχωρεί ένα χώρο στην Πειραιώς και ο κ. Κουρσούμης φτιάχνει μαζί με άλλους δυο αστέγους το παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων. Τους τελευταίους 3 μήνες ο κ. Κουρσούμης όπως και οι άλλοι άστεγοι συνεργάτες του, ζουν κάτω από δικές τους στέγες. Κατάφεραν να ιδρύσουν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με όραμα να βοηθήσουν και άλλους αστέγους να ορθοποδήσουν. Νοίκιασαν ένα μικρό μαγαζί στου Γκύζη, όπου θα στεγάσουν την επιχείρησή τους και στέκονται ξανά στα πόδια τους με αξιοπρέπεια».

«Όραμα και ελπίδα του κ. Κουρσούμη είναι να μπορέσει με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων να βοηθήσει και άλλους αστέγους, εξασφαλίζοντάς τους την άδεια να πωλούν βιβλία σε μικρές κινητές βιβλιοθήκες σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Μπαρτσόκας. 

Βραβεία Μαζί για το Παιδί: Τιμήθηκε ο δημιουργός του «Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων» Facebook Twitter
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης των βραβείων της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»Από τα αριστερα προς τα δεξιά: Γιώργος Χατζηνάσιος, Μάρθα Βερνίκου, Λεωνίδας Κουρσούμης, Τέσσα Αραβανή-Σαραντοπούλου, Αλίκη Τσιαμούρα,Ντόλλα Νομικού, Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ’ννα Ανδρέαδη, Σία Κοσσιώνη, Χρήστος Μπαρτσόκας, Ιωάννης Παπαδάτος

«Να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό»

Ο Λεωνίδας Κουρσούμης τιμήθηκε με το βραβείο «Μάθημα Ζωής». Το βραβείο αυτό απονέμεται στους ανθρώπους που ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής τους και προσφέρουν εθελοντικά στο «εμείς», συμβάλλοντας στην κοινωνική αναγέννηση του τόπου, ενώ αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

«Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή που κάνατε στο πρόσωπο μου. Είναι στην ουσία μια τιμή απέναντι στους συνανθρώπους μας αστέγους που δεν το βάζουν κάτω. Που παίρνουν το κουράγιο που τους έχει απομείνει και διαλέγουν, βάζουν μπροστά με ότι τους έχει απομείνει για να δουν την ζωή τους με άλλη ματιά» είπε ο κ. Κουρσούμης. 

«Αυτό που πρότεινα και ξεκινήσαμε είναι μια πρωτοβουλία, είναι μια πράξη αγάπης. Μια πρώτη πρόταση για να στηρίξουμε ανθρώπους αστέγους. Βασική επιδίωξη και καθημερινός αγώνας και αγωνία είναι να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να υποστηρίξουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Η προσπάθεια μας είναι να δοθεί μία ευκαιρία ώστε ο άστεγος να βρει μια πρώτη λύση. Σας ευχαριστώ πολύ».

«Η σημερινή βράβευση είναι απόδειξη για το έργο μας»


Η κυρία Αλίκη Τσιαμούρα τιμήθηκε με το βραβείο «Έργο Ζωής». Το βραβείο που αντιπροσωπεύει την πολυετή και πολυσχιδή εθελοντική δράση σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια προσφέροντας υλική, πνευματική, ιατρική ή ηθική υποστήριξη στο συνάνθρωπο σε ανάγκη. 

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη και συνάμα περήφανη, που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους σπουδαίους ανθρώπους, ανθρώπους της προσφοράς και της αλληλεγγύης, που έχουν μάθει να δίνουν όλο τους το είναι για τον συνάνθρωπο. Σας ευχαριστώ από καρδιάς, για μένα είναι μεγάλη τιμή η σημερινή βράβευση, γιατί είναι απόδειξη, πως το έργο μας αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από πανελλήνιους φορείς. Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οργάνωση Μαζί για το Παιδί, για την υποστήριξη που προσφέρει στο σωματείο μας. Για εμάς εκτός από συνεργάτες είναι και πολύτιμοι φίλοι», δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου. 

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM