Eurovision 2019: Ο Γιώργος Καπουτζίδης απαντά για το «Βόρεια Μακεδονία» και γιατί δεν το ανέφερε

Eurovision 2019: Ο Γιώργος Καπουτζίδης απαντά για το «Βόρεια Μακεδονία» και γιατί δεν το ανέφερε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
9

Ο Γιώργος Καπουτζίδης απάντησε στα σχόλια που γράφτηκαν στα social media σχετικά με την επιλογή του να μην πει τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» αλλά αντιθέτως να χρησιμοποιήσει το «βόρειοι γείτονες» στην εκφώνηση που έκανε για τον Β' Ημιτελικό της φετινής Eurovision.

Όπως ανέφερε ο παρουσιαστής, μιλώντας στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται», «το θέμα δεν είναι πολιτικό» και πρόσθεσε πως ο ίδιος «ως Μακεδόνας» αισθάνεται ωστόσο «μια μικρή στενοχώρια απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που χειρίστηκαν αυτό το θέμα και που τελικά δεν μπόρεσαν ποτέ κανένας να το λύσει με κάπως καλύτερο τρόπο».

«Σε ανθρώπινο επίπεδο, την πρώτη φορά όντως δεν είπα το "Βόρεια Μακεδονία" γιατί θέλω να καταλάβετε, πάλι δεν είναι θέμα πολιτικό, ότι από τη στιγμή που είμαι από τη Μακεδονία κι εγώ και όλοι που ζουν στη Μακεδονία μία στεναχώρια την έχουμε. Δεν πρέπει να έχουμε ούτε οργή, ούτε φανατισμό, ούτε εθνικισμό. Αλλά θα μας δώσετε το δικαίωμα να έχουμε μια μικρή στεναχώρια. Και δεν είναι στεναχώρια απέναντι σε κανέναν πολιτικό και σε καμία κυβέρνηση, είναι απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που χειρίστηκαν αυτό το θέμα και που τελικά δεν μπόρεσαν ποτέ κανένας να το λύσει με κάπως καλύτερο τρόπο. Λύθηκε με αυτόν και αυτός ο τρόπος πρέπει και θα γίνει αποδεκτός», είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Και συνέχισε: «Οπότε, την πρώτη φορά εξέφρασα τη στεναχώρια μου και τη δυσκολία μου, τι να κάνουμε; Και τη δεύτερη φορά αυτό το οποίο είπα ήταν ξεκάθαρα το όνομα, διότι αυτό είναι. Και το όνομα αυτό θα πω και το Σάββατο. Ούτε πολιτική έκανα ούτε τίποτα. Αν συγχυστούν κάποιοι Συριζαίοι με αυτό ή αν συγχυστούν κάποιοι Νεοδημοκράτες με αυτό ή συγχυστούν οι ΚΙΝΑΛ ή αν συγχυστεί το ΚΚΕ μου είναι αδιάφορο. Δεν το έκανα για να είμαι πιστός σε κανένα κόμμα, το έκανα γιατί είμαι πιστός στον εαυτό μου».

Δείτε το βίντεο:

 
Ελλάδα
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Ας πει κάποιος στον Καπουτζίδη ότι άδικα είναι λυπημένος, διότι η ΣτΠ ήταν «ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα», λόγια ενός Φλωρινιώτη Μακεδόνα.Ο Σερραίος Μακεδόνας Καπουτζίδης, να διαβάσει για τη μεγάλη Βουλγαρία (ειδικά ένας Σερραίος δεν επιτρέπεται να μην ξέρει) και τα λόγια του ΥΠΕΞ Ευάγγελου Αβέρωφ που την έζησε. Τότε, θα του φύγει η στεναχώρια για τους Σλαβομακεδόνες.
Όταν σε έναν διεθνή διαγωνισμό εκπροσωπείς τη χώρα σου και τη δημόσια τηλεόρασή της ως παρουσιαστής, κύριε Καπουτζίδη, οφείλεις να παραμερίσεις τις όποιες προσωπικές, μνησίκακες "ευαισθησίες" σου και να σεβαστείς κάποια δεδομένα, που απορρέουν από μια συμφωνία ειρήνης, που πέτυχε η χώρα σου με μια γειτονική της χώρα μετά από 3 δεκαετίες ψυχρού πολέμου. Οι γείτονές μας για πρώτη φορά απαρνήθηκαν εκείνο που (δικαίως ή αδίκως) πίστευαν επί έναν αιώνα ότι ήταν το όνομα της χώρας τους και, από Μακεδονία που τους ονόμαζε όλος ο πλανήτης, εμφανίστηκαν πλέον για πρώτη φορά, χωρίς τον παλιό τους τσαμπουκά, απλώς ως Βόρεια Μακεδονία. Κι εσύ απαξιώνεις να τους αναφέρεις με το -κάπως μειωτικό για τους ίδιους- νέο όνομά τους, όταν μάλιστα ακόμα και το "ΘΕΜΑ" μιλάει στον πρώτο τίτλο του για "έκπληξη από τη Βόρεια Μακεδονία"; Ούτε οι Συριζαίοι, ούτε οι Νεοδημοκράτες, ούτε οι ΚΙΝΑΛ, ούτε το ΚΚΕ μετράνε εδώ, για να λες ότι σου είναι αδιάφοροι. Μετράμε όλοι οι Έλληνες, περήφανοι για την Ελληνική Μακεδονία μας, που, ναι, είναι μια. Όπως μία είναι και η δική τους η Βόρεια Μακεδονία. Επιτέλους, Ειρήνη Ημίν!
Και έλεγα "μα γιατί οι πυξίδες στην ελληνική Μακεδονία,δείχνουν μονο νότο,ανατολή και δύση;;; Αυτά τα καραγκιοζιλίκια μονο εδώ γίνονται.Να τους χαιρομαστε
Ο κύριος Καπουτζιδης πρέπει να καταλάβει ότι εκεί κάνει κάποια δουλεια. Κατανοώ τη στενοχώρια του, όμως αυτή είναι αχ έτη με την εργασία που κλήθηκε να κάνει. Εάν δεν άντεχε τη στενοχώρια του αυτή, θα μπορούσε να αρνηθεί την εργασία που του ανατέθηκε. Ο φορολογούμενος τον πλήρωσε κ θα τον πληρώσει ξανά ακριβώς γι'αυτο. Για να είναι αποτελεσματικός και αμερόληπτος.