Νέα ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας προκαλεί μία νέα υπόθεση σχετικά με φερόμενη άρνηση από την ελληνική πρεσβεία να χορηγήσει βίζα σε Ρώσους κληρικούς.

 

Όπως μεταδίδει το Sputnik, αυτή την εβδομάδα αρκετοί κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφεραν πως ο Έλληνας γενικός πρόξενος αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας, χωρίς να τους δώσει κάποια εξήγηση.

 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε πως η Μόσχα έχει ζητήσει από την ελληνική πρεσβεία να αποσαφηνίσει την κατάσταση.


Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σκάι, το ρωσικό ΥΠΕΞ επέδωσε διπλωματική νότα στην ελληνική πρεσβεία.

 

«Οποιαδήποτε διάκριση στην έκδοση βίζας,  είτε έχει να κάνει με την εθνικότητα, είτε με το επάγγελμα, είτε με τη θρησκεία, , είναι απαράδεκτη» δήλωσε η Ζαχάροβα, κατά τη σημερινή ενημέρωση δημοσιογράφων.

 

Επισήμανε πως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την κατάσταση γύρω από τη χορήγηση θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες.

 

«Περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής πλευράς», πρόσθεσε.

 

Η υπόθεση αυτή σημειώνεται στη σκιά της έντασης που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις, μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, καθώς κατηγορούνται ότι προέβησαν σε παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, με αφορμή το Σκοπιανό, οι οποίες κρίνονται ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Για τους ίδιους λόγους, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα σε δύο ακόμα διπλωματικά στελέχη της Ρωσίας.

 

Την περασμένη Δευτέρα, η Ρωσία προχώρησε σε αντίμετρα, απελαύνοντας δύο Έλληνες διπλωμάτες και απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα σε συνεργάτη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.