Η Ρωσία απελαύνει δύο Έλληνες διπλωμάτες και απαγορεύει την είσοδο σε συνεργάτη του Κοτζιά

Η Ρωσία απελαύνει δύο Έλληνες διπλωμάτες και απαγορεύει την είσοδο σε συνεργάτη του Κοτζιά Facebook Twitter
1

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, καθώς η Μόσχα προχώρησε σε αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα τον Ιούλιο. 

Νωρίτερα σήμερα, ο πρέσβης της Ελλάδας στη ρωσική πρωτεύουσα, Αντρέας Φρυγανάς, κλήθηκε εκ νέου στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την απάντηση της Μόσχας. 

Το ρωσικό υπουργείο τού επέδωσε διάβημα με τα αντίμετρα. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως «στις 6 Αυγούστου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ανδρέας Φρυγανάς, στον οποίο επιδόθηκε νότα, με την οποία ενημερώνεται για τα ληφθέντα από ρωσικής πλευράς αντίμετρα ως απάντηση στις μη φιλικές πράξεις της Αθήνας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες». 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ρωσία προχωρά στην απέλαση του εμπορικού ακόλουθου και του υπεύθυνου Επικοινωνιών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Παράλληλα, απαγορεύει την είσοδο στον Γιώργο Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς κατηγορούνται ότι προέβησαν σε παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, με αφορμή το Σκοπιανό, οι οποίες κρίνονται ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Για τους ίδιους λόγους, απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα σε δύο ακόμα διπλωματικά στελέχη της Ρωσίας.

Πάντως, ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν την κίνηση της ρωσικής πλευράς ως «ασύμμετρη». Όπως σημειώνουν, η ελληνική πλευρά είχε επιβάλει μέτρα μετά από συγκεκριμένες κινήσεις και στοιχεία που είχε για τους Ρώσους διπλωμάτες, ενώ η Μόσχα έδρασε με τρόπο αυθαίρετο.

Σύμφωνα με τον Σκάι, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση της Μόσχας.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια