ΔΟΜ προς υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Η αλλαγή στην ηγεσία να μην είναι και αλλαγή πολιτικής

ΔΟΜ προς υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Η αλλαγή στην ηγεσία να μην είναι και αλλαγή πολιτικής Facebook Twitter
George Vitsaras / SOOC
0

«Ελπίζω πως η αλλαγή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν θα σημάνει και αλλαγή πολιτικής. Τα ζητήματα αυτά ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων και με τον προηγούμενο υπουργό και με τον νέο και παραμένουν ανοιχτά» δήλωσε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του ΔΟΜ, Τζιανλούκα Ρόκο.

Όπως τόνισε, τα ζητήματα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών, της πολιτικής απέναντι σε όσους δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο και της διαχείρισης των ασυνόδευτων παιδιών και όλων των ευάλωτων ομάδων είναι για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κυρίαρχα στην Ελλάδα.

Στο θέμα της ένταξης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συμμετέχει στα προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, στις απογευματινές τάξεις υποδοχής των προσφυγόπουλων στην ενδοχώρα φοίτησαν πέρυσι 3.200 παιδιά, ενώ φέτος ο αριθμός μειώθηκε στα 1.600.

Ο κ. Ρόκο απέδωσε τη μείωση κυρίως στο ότι πολλά παιδιά που φοίτησαν πέρυσι μετεγκαταστάθηκαν στο μεταξύ σε άλλες χώρες, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς, πρόσθεσε ότι πολλά παιδιά που έχουν μετακινηθεί από τα κέντρα φιλοξενίας στα διαμερίσματα φοιτούν πλέον στις πρωινές τάξεις. Ο ΔΟΜ συμμετέχει και στο πρόγραμμα ελληνομάθειας για ενήλικες, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Μάιο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιο σημαντικό ζήτημα, κατά τον κ. Εσδρά, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού είναι η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, όπως και η μετεξέλιξη του EASO από οργανισμό υποστήριξης του ασύλου σε επιχειρησιακό βραχίονα της ΕΕ, συζητήσεις που ωστόσο «είναι πολύ δύσκολες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο ΔΟΜ ζητά τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης με ίσο καταμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. «Αυτή τη στιγμή τη μετανάστευση τη διαχειρίζονται οι δουλέμποροι και όχι τα κράτη. Αν το θέμα πάει στα χέρια των κρατών και γίνεται νόμιμα, ρυθμισμένα και ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας υποδοχής τότε το ζήτημα θα είχε λυθεί. Όμως δεν υπάρχει πρόγραμμα μετανάστευσης», παρατήρησε ο κ. Εσδράς.

Τέλος, ο Τζιανλούκα Ρόκο τόνισε ότι η Λιβύη αποτελεί «ένα κλειδί ελέγχου των αφίξεων προς την Ιταλία» και εξήγησε ότι εκεί ο ΔΟΜ και άλλοι οργανισμοί εργάζονται για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες και μετανάστες και για την απομάκρυνση όλων όσων είναι αποκλεισμένοι, προκειμένου να τους μεταφέρουν στις χώρες προέλευσής τους.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM