Το υπέροχο μουσείο σύγχρονης τέχνης Moco του Άμστερνταμ ανοίγει δεύτερο μουσείο στη Βαρκελώνη

Το υπέροχο μουσείο σύγχρονης τέχνης Moco του Άμστερνταμ ανοίγει δεύτερο μουσείο στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
«Πιστεύουμε ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει περισσότερα!» είναι το μότο των μουσείων που μέσα στους υπέροχους χώρους τους θέλουν να μυήσουν στη σύγχρονη τέχνη κάθε ανήσυχο πνεύμα. Φωτο: Moco Barcelona
0

Μπορεί να μην είναι το πιο διάσημο μουσείο του Άμστερνταμ, αλλά το Moco, ένα ανεξάρτητο μουσείο που παρουσιάζει σύγχρονη τέχνη και την τέχνη των πιο διάσημων street artists στον κόσμο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους επισκέπτες της Ολλανδικής πόλης.

Η είδηση είναι ότι τολμά και κάνει μια επέκταση στην Βαρκελώνη, με ένα δεύτερο μουσείο που μαζί με το περίφημο κέντρο σύγχρονης τέχνης MACBA θα αποτελέσουν ένα νέο πολιτιστικό κόμβο για τους εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το κτίριο του Moco στο Άμστερνταμ είναι πολύ εντυπωσιακό, στην ιστορική Βίλα Άλσεμπεργκ, στο  Museumplein, στο κέντρο της Ολλανδικής πρωτεύουσας που θυμίζει πύργο των παραμυθιών και τίποτα δε σε προδιαθέτει για το εξαιρετικά σύγχρονο περιεχόμενό του και την απαράμιλλη συλλογή έργων τέχνης που παρουσιάζει με έργα των Μπάνκσι, Ζαν Μισέλ Μπασκιά, JR, KAWS, Κιθ Χάρινγκ, Τζεφ Κουνς, Τρέισι Έμιν, Γιαγόι Κουσάμα, Μαρκ Ρόθκο, Άντι Γουόρχολ, ανάμεσα σε άλλους.

Το Moco Άμστερνταμ σχεδιάστηκε το 1904 από τον Eduard Cuypers, ανιψιό του διάσημου Pierre Cuypers, σχεδιαστή του κεντρικού σταθμού του Άμστερνταμ και του Rijksmuseum. Αυτή η ιδιωτική κατοικία ήταν ένα από τα πρώτα ιδιωτικά σπίτια που χτίστηκαν κατά μήκος του Museumplein και είχε αυτή τη λειτουργία μέχρι το 1939. Στη συνέχεια, το σπίτι παραχωρήθηκε σε ιερείς που δίδασκαν στο σχολείο Saint Nicolas στο Άμστερνταμ, και αργότερα μετατράπηκε σε δικηγορικό γραφείο πριν γίνει μουσείο. 

Το υπέροχο μουσείο σύγχρονης τέχνης Moco του Άμστερνταμ ανοίγει δεύτερο μουσείο στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Το κτίριο του Moco στο Άμστερνταμ. Φωτο: Wikipedia

Ο λόγος που είναι τόσο διαφορετικό είναι γιατί φιλοδοξεί να είναι ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους και παρέχει μια πλατφόρμα για τα ανερχόμενα αστέρια της σύγχρονης τέχνης παρουσιάζοντας ατομικές εκθέσεις των THE KID, Guillermo Lorca και Reflecting Forward από το Studio Irma. Το Voice of the Streets / Moco αγκαλιάζει τη φωνή της τέχνης του δρόμου επειδή συνδέει τους ανθρώπους, αμφισβητεί τις ιδεολογίες και ενεργοποιεί τη συμμετοχή τους στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.

Υποστηρίζοντας ένα μοντέλο χωρίς αποκλεισμούς, το Μουσείο Moco δημιουργεί προσβάσιμες εκθέσεις στο Άμστερνταμ και σε λίγο και στη Βαρκελώνη που φωτίζουν, εμπνέουν και ενδυναμώνουν την κοινότητα. Για το λόγο αυτό, έχει γίνει ένας κορυφαίος προορισμός για τους λάτρεις της τέχνης σε όλο τον κόσμο. «Χρησιμοποιούμε τη δύναμη της τέχνης για να αμφισβητήσουμε τον κανόνα, να υπερασπιστούμε την αλήθεια, να ανοίξουμε μυαλά και να αμφισβητήσουμε τον κόσμο γύρω μας» λένε οι διευθυντές των μουσείων και ιδρυτές τους Lionel & Kim Logchies. Οι εκθέσεις τους μοιάζουν με γιορτή και σήμερα έχουν όλες επικεντρωθεί στην ανάδειξη των γυναικείων φωνών και όσων υπήρξαν υποεκπροσωπημένοι με τον πιο «παιχνιδιάρικο» και καθόλου ακαδημαϊκό τρόπο.

Το υπέροχο μουσείο σύγχρονης τέχνης Moco του Άμστερνταμ ανοίγει δεύτερο μουσείο στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Το Moco Barcelona φιλοξενείται σε ένα παλάτσο του 16ου αιώνα. Φωτο: Moco Barcelona

Η Βαρκελώνη θα έχει το δικό της Moco Barcelona που θα ανοίξει τις πόρτες του στις 16 Οκτωβρίου. Στην ίδια γραμμή με το Moco Άμστερνταμ φιλοξενείται σε ένα παλάτσο του 16ου αιώνα που βρίσκεται στην οδό Montcada στην καρδιά της Βαρκελώνης. Το Palacio Cervelló ήταν παλαιότερα η ιδιωτική κατοικία της οικογένειας των ευγενών Cervelló μέχρι τον 18ο αιώνα. Το κτίριο περιλαμβάνει ένα μείγμα στυλ που δείχνει μια πολύχρωμη, μεγάλη ιστορία της πόλης για αιώνες. Ενσωματώνοντας τμήματα της προηγούμενης κατασκευής του 15ου αιώνα-εσωτερική αυλή, τοξωτή σκάλα με κολώνες, και καλούπια τύπου Αναγέννησης-το Palacio Cervelló καλωσορίζει τους επισκέπτες με μια εντυπωσιακή γοτθική πρόσοψη. Από τον Μεσαίωνα έως τον 20ό αιώνα, αριστοκράτες, έμποροι και ευγενείς έζησαν σε αυτόν τον ιστορικό χώρο.

Με το μουσείο να έχει καλωσορίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια επισκέπτες από περισσότερα από 120 διαφορετικά έθνη φιλοδοξεί οι επισκέπτες του να έχουν μοναδικές εμπειρίες ερχόμενοι σε επαφή με μια τέχνη προσβάσιμη στο κοινό που δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά μπορεί να τους καλωσορίσει όλους. «Πιστεύουμε ότι η Τέχνη μπορεί να κάνει περισσότερα!» είναι το μότο των μουσείων που μέσα στους υπέροχους χώρους τους θέλουν να μυήσουν στη σύγχρονη τέχνη κάθε ανήσυχο πνεύμα.

Το υπέροχο μουσείο σύγχρονης τέχνης Moco του Άμστερνταμ ανοίγει δεύτερο μουσείο στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Το μουσείο παρουσιάζει έργα των Μπάνκσι, Ζαν Μισέλ Μπασκιά, JR, KAWS, Κιθ Χάρινγκ, Τζεφ Κουνς, Τρέισι Έμιν, Γιαγόι Κουσάμα, Μαρκ Ρόθκο, Άντι Γουόρχολ, ανάμεσα σε άλλους. Φωτο: Moco Barcelona

Το υπέροχο μουσείο σύγχρονης τέχνης Moco του Άμστερνταμ ανοίγει δεύτερο μουσείο στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Φωτο: Moco Barcelona

Το υπέροχο μουσείο σύγχρονης τέχνης Moco του Άμστερνταμ ανοίγει δεύτερο μουσείο στη Βαρκελώνη Facebook Twitter
Φωτο: Moco Barcelona

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Πολιτισμός / Ένας πίνακας του Γκιστάβ Κουρμπέ στο Κέιμπριτζ λεηλατημένο έργο τέχνης από τους Ναζί;

Ο Κουρμπέ έχει υπογράψει ένα από τα πιο προκλητικά έργα στην ιστορία της τέχνης, τον περίφημο πίνακα «L'Origine du Monde» (Η προέλευση του κόσμου) που απεικονίζει ένα αιδοίο, ο οποίος δεν είχε εκτεθεί δημοσίως μέχρι το Γαλλία έως το 1995 και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Ορσέ.
THE LIFO TEAM
Queer Movie Nights - Τριήμερο LGBTQI+ ταινιών |  16-17-18 Μαΐου 2022 στον Κινηματογράφο Τριανόν

Πολιτισμός / Queer Movie Nights: Ένα τριήμερο LGBTQI+ ταινιών στον Κινηματογράφο Τριανόν

5 μεγάλου μήκους ξένες και 4 μικρού μήκους ελληνικές queer ταινίες θα προβληθούν στο Τριανόν από τις 16 μέχρι και τις 18 Μαΐου, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας.
THE LIFO TEAM
 Όλοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ο Ρόμπι Γουίλιαμς πίνακες ζωγραφικής

Πολιτισμός / Όλοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ο Ρόμπι Γουίλιαμς πίνακες ζωγραφικής

«Πήγα στο κατάστημα με είδη τέχνης και αγόρασα τα πάντα και άρχισα να κάνω πράγματα στο γκαράζ μου, τα οποία ήταν χάλια, και στη συνέχεια έγιναν λίγο καλύτερα», λέει για τα έργα του.
THE LIFO TEAM
Μυστήριο 12_Ελευσίνα & Επανάσταση στο Parking τουΠαλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας

Πολιτισμός / Μυστήριο 12: Ελευσίνα & Επανάσταση στο Parking του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας

Η  Έκθεση “Ελευσίνα & Επανάσταση” έναν χρόνο μετά τον σχεδιασμό της, έρχεται να θέσει έναν ακόμα βαθιά επίκαιρο προβληματισμό. Πόσο παγκόσμιες και διαχρονικές είναι, εν τέλει, οι παράμετροι που κρίνουν κάθε πόλεμο;
THE LIFO TEAM
Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα και η επανειτουργία της Πειραματικής Σκηνής

Θέατρο / Εθνικό Θέατρο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα - επαναλειτουργία της Πειραματικής Σκηνής

Δυο παραστάσεις στην Επίδαυρο, ένα πλουραλιστικό ανοιχτό και φιλόξενο πρόγραμμα για τον χειμώνα, την επαναλειτουργία του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος και της Πειραματικής Σκηνής ανακοίνωσε ο Γιάννης Μοσχος αφιερώνοντας το πρόγραμμα στους εργαζόμενους του Εθνικού.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ