ΤΙΜΕ: Μία 82χρονη Ινδή στη φετινή λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή

ΤΙΜΕ: Μία 82χρονη Ινδή στη φετινή λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή Facebook Twitter
ΤΙΜΕ: Μία 82χρονη Ινδή στη λίστα των 100 με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2020 (TimesOfIndia)
0

Μια 82χρονη Ινδή έγινε το πρόσωπο μιας μακράς διαμαρτυρίας και βρέθηκε στη λίστα του περιοδικού ΤΙΜΕ με τους 100 ανθρώπους που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή το 2020.

Η Μπιλκίς ήταν μέλος μιας ομάδας γυναικών που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για έναν αμφιλεγόμενο νόμο περί ιθαγένειας.

Εκείνη και δύο φίλες της, επίσης ηλικιωμένες από την ομάδα των διαδηλωτών, που είναι γνωστή ως «dadis» (γιαγιάδες) της Shaheen Bagh συμμετείχαν στις διαδηλώσεις από την πρώτη ημέρα.

Έφυγαν μόνο το πρωί της 24ης Μαρτίου, όταν οι διαδηλωτές εκδιώχθηκαν από τις αρχές, μετά τα έκτακτα μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω covid.

Η Μπιλκίς ήταν από τους λίγους που έφταναν στο χώρο της διαμαρτυρίας στις 8πμ και έφευγαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Τα μόνα διαλείμματα που έκανε ήταν για να προσευχηθεί.

Όταν ρωτήθηκε, τι παρακίνησε αυτές τις γυναίκες να καθίσουν στον δρόμο του Shaheen Bagh μέσα από τη βροχή ακόμα και κατά τη διάρκεια του πιο κρύου χειμώνα των τελευταίων 100 χρόνων, η 82χρονη ήταν κάθετη.

«Αυτή η διαμαρτυρία αφορά στα δικαιώματά μας και κυρίως στα παιδιά μας. Δεν θα τα παρατήσουμε έως ότου ο νόμος καταργηθεί».

Το προφίλ της στο TIME το έγραψε η Ινδή δημοσιογράφος και συγγραφέας Ράνα Αγιούμπ.

Την περιγράφει ως «τη φωνή των περιθωριοποιημένων».

«Η Μπιλκίς έδινε ελπίδα και δύναμη στους ακτιβιστές και τους φοιτητές. Εκείνοι ρίχνονται στη μάχη για να υπερασπιστούν την άγνωστη αλήθεια σε μια δημοκρατία που γλίστρησε στον αυταρχισμό και ενέπνευσε ειρηνικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα», γράφει.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του TIME, τα hashtag #ShaheenBagh, η περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι διαμαρτυρίες, και #Bilkis βρέθηκε στην κορυφή του Twitter, καθώς πολλοί γιόρτασαν το επίτευγμά της 82χρονης.

«Η ανάκτηση του Συντάγματος στο Shaheen Bagh» της Μπιλκίς ήταν μια από τις πιο εμπνευσμένες πράξεις φέτος, έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

Στο Shaheen Bagh, γυναίκες μουσουλμάνες βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά. Δίπλα τους στάθηκαν και άλλες, από διάφορες θρησκείες.

Οι γυναίκες διάβαζαν το προοίμιο του συντάγματος της Ινδίας, έκαναν ομιλίες επιβεβαιώνοντας την ιθαγένειά τους και τραγούδησαν πατριωτικά τραγούδια.

Πολλοί επαίνεσαν την επιμονή των διαδηλωτών, αποκαλώντας τις εμπνευσμένες. Τις ευχαρίστησαν για την επιμονή τους.

Την ίδια ώρα, αρκετές είναι οι αναφορές, που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο από πολιτικά κόμματα, μουσουλμανικές ομάδες και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος περί ιθαγένειας είναι παράνομος.

Ο λόγος είναι ό,τι παρέχει ιθαγένεια βάσει θρησκείας, αντιβαίνοντας τις κοσμικές αξίες της Ινδίας, που κατοχυρώνονται από το σύνταγμα.

Η διαμαρτυρία επικρίθηκε ωστόσο έντονα και έγινε στόχος μιας εκστρατείας από το κόμμα της κυβέρνησης Bharatiya Janata (BJP) της χώρας.

Το BJP κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι ήταν «προδότες» της Ινδίας λόγω της αντίθεσής τους στο νόμο, ο οποίος προσφέρει αμνηστία στους παράνομους μη μουσουλμάνους μετανάστες από τρεις γειτονικές μουσουλμανικές χώρες.

Με πληροφορίες του BBC/TIME/TimesOfIndia

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Πολιτισμός / Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το «Half Man» σε έναν ρόλο που τον βγάζει εντελώς έξω από τη γνώριμη περσόνα του. Στις Κάννες μίλησε για την ανδρική βία, τη σωματική μεταμόρφωση και το γιατί η αυθεντικότητα είναι, για εκείνον, το μόνο αληθινό μυστικό μιας επιτυχίας.
THE LIFO TEAM
Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Πολιτισμός / Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Με αφορμή το Light and Thread, το πρώτο της nonfiction βιβλίο στα αγγλικά, η νομπελίστρια Χαν Κανγκ μιλά για τη βία, το πένθος, τη μνήμη και τη γραφή ως πράξη επιμονής. Και για το ελληνικό κοινό που έχει ήδη αγαπήσει τη «Χορτοφάγο» και το «Μάθημα ελληνικών», θυμίζει γιατί η λογοτεχνία της δεν παρηγορεί από τον κόσμο, αλλά σε εμποδίζει να νεκρωθείς μέσα του.
THE LIFO TEAM
Turner Prize 2026: Μια βραχεία λίστα με έντονο πολιτικό φορτίο και γλυπτική ουσία.

Πολιτισμός / Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026, με τους Σιμίον Μπάρκλεϊ, Κίρα Φρέιζε, Μαργκερίτ Ιμιό και Τανόα Σάσρακου να διεκδικούν το σημαντικότερο βρετανικό βραβείο σύγχρονης τέχνης. Η φετινή τετράδα δίνει έμφαση στην εγκατάσταση και την περφόρμανς, με έργα που ανατέμνουν τη φυλή, την τάξη και την πολιτική ιστορία του πετρελαίου.
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΜΑΓΚΙ ΤΖΙΛΕΝΧΑΛ

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Η Μάγκι Τζίλενχαλ ορίστηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

«Η Βενετία πάντα υποστήριζε τις ειλικρινείς, ξεχωριστές φωνές, και είναι τιμή μου να συμβάλλω στη συνέχιση αυτής της γενναίας και απαραίτητης παράδοσης», δήλωσε η ηθοποιός
THE LIFO TEAM
Πίσω από το «Guernica», ένα μουσείο ξαναγράφει τη μοντέρνα Ισπανία

Πολιτισμός / Ο Νταλί, ο Πικάσο και το μουσείο που ξαναδιαβάζει την Ισπανία μετά τον Φράνκο

Με μια μεγάλη νέα παρουσίαση της συλλογής του, το Reina Sofía της Μαδρίτης δεν αλλάζει απλώς αίθουσες και διαδρομές. Πίσω από τον Πικάσο, τον Νταλί και τον Μιρό, ξανασυστήνει τη σύγχρονη Ισπανία ως ιστορία λογοκρισίας, εξορίας, καθυστερημένων ελευθεριών και δύσκολης μετάβασης στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM
Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Πολιτισμός / Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν στο MoMA, επιστρέφουμε σε μια από τις πιο παράξενες, σαγηνευτικές και λιγότερο γνωστές εικόνες γύρω από το όνομά του: τη φωτογραφία του 1963 με τη γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ απέναντί του σε μια σκακιέρα. Οι σπάνιες φωτογραφίες και η ιστορία πίσω από αυτό το καρέ φωτίζουν όχι μόνο έναν μικρό μύθο της αμερικανικής τέχνης, αλλά και τη στιγμή που το Λος Αντζελες άρχισε να πιστεύει πραγματικά στον δικό του.
THE LIFO TEAM
Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Πολιτισμός / Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Η Universal επιβεβαίωσε επίσημα το «Miami Vice ’85», με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ στους ρόλους του Ρίκο Ταμπς και του Σόνι Κρόκετ. Η νέα ταινία του Τζόζεφ Κοζίνσκι θα βγει στις 6 Αυγούστου 2027 και επιστρέφει στη λάμψη, το στιλ και τη διαφθορά του Μαϊάμι στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Πολιτισμός / Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2, η Μέριλ Στριπ είπε ανοιχτά αυτό που το queer κοινό ήξερε εδώ και χρόνια: ότι η Μιράντα Πρίστλι και ο κόσμος της ταινίας δεν θα είχαν την ίδια ζωή χωρίς αυτό.
THE LIFO TEAM
Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Πολιτισμός / Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Margot & Rudi», το νέο ρομαντικό δράμα του Άντονι Φάμπιαν, που αφηγείται τη θυελλώδη καλλιτεχνική και προσωπική σχέση της Μαργκότ Φοντέιν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
THE LIFO TEAM
Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες με το νέο φιλμ του Τζέιμς Γκρέι

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες

Η νέα ταινία του Τζέιμς Γκρέι, με Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ, προστίθεται τελικά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ η Neon εξασφάλισε ήδη τα δικαιώματα για τη Βόρεια Αμερική.
THE LIFO TEAM
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Πολιτισμός / Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατό της, η Bonhams ανακοινώνει τέσσερις δημοπρασίες με περισσότερα από 400 αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Νταϊάν Κίτον, από ρούχα Ralph Lauren και Thom Browne μέχρι το αρχικό σενάριο του «Annie Hall»
THE LIFO TEAM
Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Πολιτισμός / Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Ο επιφανής συγγραφέας μιλά για την αποδυνάμωση της δημοκρατικής λογικής, την υπεροχή της φτηνής γνώμης απέναντι στο ρεπορτάζ και τη δύναμη των ψηφιακών πλατφορμών να διαμορφώνουν έναν όλο και πιο επιθετικό δημόσιο χώρο.
THE LIFO TEAM