Θραύσμα χαμένου γαλλικού επικού ποιήματος του 12ου αιώνα βρέθηκε σαν υλικό βιβλιοδεσίας σε άλλο βιβλίο

Θραύσμα χαμένου γαλλικού επικού ποιήματος του 12ου αιώνα βρέθηκε σαν υλικό βιβλιοδεσίας σε άλλο βιβλίο Facebook Twitter
Ο Γκιγιόμ σκοτώνει έναν γίγαντα. Eικόνα από χειρόγραφο του "Chanson de Guillaume d'Orange" του13ου και 14ου αιώνα.
0

Οι μελετητές γνώριζαν ότι το έργο για τον Guillaume d'Orange και την αιματηρή πολιορκία της πόλης του υπήρχε, αλλά μέχρι τώρα πίστευαν ότι είχε χαθεί εντελώς.

Ένα απόσπασμα από ένα γαλλικό ποίημα του 12ου αιώνα που οι μελετητές πίστευαν ότι είχε χαθεί για πάντα, βρέθηκε από μια ακαδημαϊκό στη Βιβλιοθήκη Bodleian της Οξφόρδης.

Η Δρ Ταμάρα Άτκιν από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ερευνούσε την επαναχρησιμοποίηση βιβλίων κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν συνάντησε το κομμάτι από το χαμένο Siège d'Orange μέσα στη βιβλιοδεσία ενός βιβλίου που δημοσιεύτηκε το 1528. Η περγαμηνή και το χαρτί ήταν ακριβά και μέσα στους αιώνες τα ανεπιθύμητα χειρόγραφα και βιβλία ανακυκλώνονταν συχνά.

Οι μελετητές πίστευαν ότι το ποίημα, το οποίο προέρχεται από έναν κύκλο chansons de geste – (τύπος επικών αφηγηματικών ποιημάτων) για τον Guillaume d'Orange, υπήρχε, αλλά δεν υπήρχε καμία φυσική απόδειξη ότι αυτό ήταν αλήθεια. Το απόσπασμα που βρέθηκε έχει μόνο 47 γραμμές, αλλά αποδεικνύει την ύπαρξη ενός ποιήματος που θεωρείται ότι έχει χαθεί εντελώς.

Το ποίημα διαδραματίζεται στον ένατο αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου του Ευσεβή, γιου και κληρονόμου του Καρλομάγνου. Η Άτκιν είπε ότι ενώ πιστεύεται ότι συντέθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα, το ίδιο το θραύσμα είναι από ένα αντίγραφο που έγινε στην Αγγλία στα τέλη του 13ου αιώνα.

Ο Guillaume d'Orange, είναι κεντρικός ήρωας περίπου 24 γαλλικών επικών ποιημάτων, ή chansons de geste, του 12ου και 13ου αιώνα.

Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι τουλάχιστον μέρος του μύθου του Γκιγιόμ μπορεί να είχε αρχικά εντοπιστεί στις ισπανικές γενιές του Wilhelmus, ενός Φράγκου ευγενούς (και ξαδέλφου του αυτοκράτορα Καρλομάγνου) στον οποίο βασίζεται ο Γκιγιόμ των επών.

Τα ποιήματα του κύκλου περιλαμβάνουν το Couronnement de Louis, το Charroi de Nîmes, το Prize d'Orange, το Chevalerie Vivien, το Aliscans και το Moniage Guillaume. Το υποκείμενο θέμα είναι η αφοσίωση του Γκιγιόμ και της οικογένειάς του, στον Χριστιανικό κόσμο ενάντια στους άπιστους της Ισπανίας και του Νότου και στον βασιλιά τους, Λουδοβίκο τον Ευσεβή.

Θραύσμα χαμένου γαλλικού επικού ποιήματος του 12ου αιώνα βρέθηκε σαν υλικό βιβλιοδεσίας σε άλλο βιβλίο Facebook Twitter
Το χαμένο Siège d'Orange μέσα στη βιβλιοδεσία ενός βιβλίου που δημοσιεύτηκε το 1528. Φωτο: Tamara Atkin/Bodleian Libraries

Τα ποιήματα είναι ανώνυμα και διατηρούνται κυρίως σε χειρόγραφα και ο κύκλος κύκλος του Γκιγιόμ επεκτάθηκε από μεταγενέστερους ποιητές.

Στις γραμμές που βρέθηκαν ο Μπέρτραμ εκλιπαρεί τον βασιλιά για βοήθεια στην πολιορκία του Οράνζ, μιας πόλης στην κοιλάδα του Ροδανού, περιγράφοντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν. «Σε μεταγενέστερα σημεία του αποσπάσματος επικρίνει τη βασίλισσα (κάποια στιγμή την αποκαλεί ακόμη «κοκκινοκέφαλη πόρνη»), η οποία έχει αντιταχθεί στο να οδηγήσει ο σύζυγός της έναν ανακουφιστικό στρατό εναντίον του νότου», είπε η Άτκιν.  

Η ανακάλυψη του αποσπάσματος που έχουμε τώρα καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ποιητική βιογραφία του επικού ήρωα. Αυτή είναι μια πιο συναρπαστική προσθήκη στο σώμα της μεσαιωνικής γαλλικής επικής ποίησης.

Η Άτκιν βρήκε επίσης ένα κομμάτι περγαμηνής από το Roman de Tristan του Béroul, που αφηγείται μέρος της ιστορίας του Τριστάνου και της Ιζόλδης, μέσα στο ίδιο βιβλίο. Το ποίημα του 12ου αιώνα είναι μια από τις πρώτες εκδοχές του μεσαιωνικού ρομαντισμού και μέχρι τώρα η μόνη απόδειξη της ύπαρξής του ήταν ένα ημιτελές χειρόγραφο του 13ου αιώνα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Το απόσπασμα που βρήκε η  Άτκιν διαφέρει «σημαντικά» από το χειρόγραφο και δείχνει ότι το ποίημα κυκλοφόρησε ευρύτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

«Όταν βρίσκεις υπολείμματα χειρογράφων σε ένα βιβλίο του 16ου αιώνα, τείνει να είναι στα λατινικά, και είναι σχεδόν πάντα κάτι θεολογικό ή φιλοσοφικό, και από τη σκοπιά της σύγχρονης λογοτεχνικής επιστήμης, ίσως όχι και τόσο ενδιαφέρον. Αλλά τα θραύσματα σε αυτό το βιβλίο ήταν διαφορετικά», είπε η Άτκιν. «Ήταν στα γαλλικά, ήταν σε στίχους και σε ένα από τα κομμάτια το όνομα «Ιζόλδη» ξεπήδησε αμέσως. Από εκεί και πέρα, ήταν πραγματικά διασκεδαστικό και συναρπαστικό».

Ειδικοί στα γαλλικά χειρόγραφα ανακάλυψαν ότι «αυτό το κομμάτι του ποιήματος προέρχεται από μια σημαντική στιγμή που η Ιζόλδη μιλάει με τον σύζυγό της βασιλιά Μαρκ. Αυτό το απόσπασμα επεκτείνει τις γνώσεις μας για το ποίημα και το μεταβαλλόμενο νόημά του με την πάροδο του χρόνου και συνεισφέρει μια νέα προοπτική για το πώς οι θρύλοι του Τριστάνου κινήθηκαν στην Ευρώπη».

Η ομάδα των επιστημόνων που ασχολείται με αυτά τα θραύσματα θα εργαστεί τώρα για να ανακαλύψει περισσότερα για το πότε και πού αντιγράφηκαν και πώς δέθηκαν στο βιβλίο του 1528. «Τα χειρόγραφα που τεμαχίστηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν ως απόβλητα δεν εκτιμήθηκαν πλέον ως κείμενα. Η μόνη τους αξία ήταν ως υλικό αγαθό – περγαμηνή – που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ήταν για να ενισχύσει τη βιβλιοδεσία ενός άλλου βιβλίου. Τα χειρόγραφα που περιείχαν αυτά τα γαλλικά ποιήματα πιθανότατα ανακυκλώθηκαν επειδή τα κείμενα θεωρήθηκαν ντεμοντέ και η γλώσσα ξεπερασμένη», είπε η Άτκιν.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Πολιτισμός / Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Το μαρμάρινο θραύσμα βρισκόταν στην κατοχή Χιλιανού πολίτη και σύμφωνα με τον ίδιο, η  οικογένειά του το κατείχε από τη δεκαετία του 1930, με την πληροφορία ότι προέρχεται από την Ακρόπολη
LIFO NEWSROOM
Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Πολιτισμός / Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Η Αφροαμερικανή εικαστικός επικαλείται λογοκρισία σχετικά με έναν από τους πίνακές της, εμπνευσμένο από τρανς καλλιτέχνιδα - «Σε μια εποχή που τα τρανς άτομα δέχονται επιθέσεις, φιμώνονται και κινδυνεύουν στις ΗΠΑ, η σιωπή δεν είναι επιλογή»
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

«Στο τελευταίο του μήνυμα μου έγραψε ότι θα ξαναρχόταν στο Μπέρμιγχαμ» - Αποκάλυψαν πως η τελευταία τους συνάντηση ήταν στην αποχαιρετιστήρια συναυλία των Black Sabbath
LIFO NEWSROOM
Όζι Όσμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

«Ως κιθαρίστας, ήταν η ύψιστη τιμή της καριέρας μου να ηχογραφήσω ένα άλμπουμ και να περιοδεύσω μαζί σου σε όλο τον κόσμο για 7 χρόνια» έγραψε ο Gus G
LIFO NEWSROOM
Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Fantastic Four: First Steps», το συζυγικό δράμα της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν και το νέο crowdpleaser του δημιουργού των «Τέλειων Ξένων» είναι μερικές από τις ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα, με τις επανεκδόσεις να κλέβουν την παράσταση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Ο κόσμος της μουσικής απέτισε φόρο τιμής στον θρυλικό Όζι Όζμπορν που πέθανε σε ηλικία 76 ετών, λίγες εβδομάδες μετά την αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Μπέρμιγχαμ
LIFO NEWSROOM
«Θα αποσυρθώ μόνο όταν καρφώσουν το καπάκι στο κουτί μου» - Ο Όζι έφυγε, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της metal κλείνει

Πολιτισμός / «Θα αποσυρθώ όταν καρφώσουν το καπάκι στο φέρετρό μου» - Ο Όζι έφυγε, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της metal κλείνει

«Δεν έχετε ιδέα πώς αισθάνομαι, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου» - Έτσι αποχαιρέτησε το κοινό του 17 ημέρες πριν πεθάνει
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΛΗ