Telegraph για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Συμφωνία επιστροφής «πρώτη στο είδος της» - Με αρχαίους θησαυρούς ως εγγύηση

Telegraph για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Συμφωνία επιστροφής «πρώτη στο είδος της» - Με αρχαίους θησαυρούς ως εγγύηση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς ως «εγγύηση», αναφέρει νέο άρθρο της βρετανικής Telegraph.

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη πως οι διαπραγματευτές εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν εγκλωβιστεί σε συνομιλίες για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές και των δύο πλευρών.

Στο άρθρο που υπογράφει ο Craig Simpson, σημειώνει πως η συμφωνία που προτείνεται για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα «θα είναι η πρώτη στο είδος της, με τους αρχαίους θησαυρούς της μεσογειακής χώρας να χρησιμοποιούνται ως "εγγύηση" για την εξασφάλιση ενός τελικού συμβιβασμού».

Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται από το νόμο να παραδώσει τις αρχαιότητες που διαθέτει, αλλά «οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού για τα έργα τέχνης 2.500 ετών θα απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο τα κατέχει νόμιμα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει, επειδή ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα στην πραγματικότητα “εκλάπησαν”».

Οι συνομιλίες εξελίσσονται μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και «της ελληνικής κυβέρνησης στο υψηλότερο επίπεδο», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, οι οποίες δήλωσαν ότι αμφότερες οι πλευρές είναι «εφευρετικές», προσπαθώντας να επινοήσουν μια «πρακτική» συμφωνία, ικανή να στείλει τα Γλυπτά στην Αθήνα.

Πηγή αποκάλυψε στην Telegraph ότι αυτή θα είναι «μια υβριδική μορφή συμφωνίας που δεν θα περιλαμβάνει ορισμένες απαιτήσεις», και ως εκ τούτου δεν θα εμποδίζεται από τις «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών. Υποστηρίζεται ότι θα παρουσιαστεί κάτι που πλησιάζει σε μια «μόνιμη» λύση στη διπλωματική διαμάχη για τα αρχαία έργα τέχνης.

Για το Βρετανικό Μουσείο η κύρια κόκκινη γραμμή είναι η βρετανική νομοθεσία, η οποία μέσω του νόμου του 1963 εμποδίζει το ίδρυμα να παραχωρήσει αντικείμενα της συλλογής του. Υποθετικά, μόνο μια πράξη του Κοινοβουλίου θα μπορούσε να αλλάξει τη βρετανική νομοθεσία και δώσει το πράσινο φως. 

Αποστολή από Αθήνα 

Στο επίκεντρο αυτής της «υβριδικής» αυτής συμφωνίας, ενδέχεται να βρεθούν αντικείμενα που θα αποσταλούν από την Ελλάδα στο Λονδίνο. Αυτά θα μπορούσαν να «λειτουργήσουν ως ένα είδος νομικής εγγύησης». Ωστόσο πηγές ανέφεραν στην Telegraph ότι η συμφωνία δεν θα θεωρηθεί «δάνειο», μια λέξη στην οποία εναντιώνεται η ελληνική πλευρά, αλλά θα πρόκειται για μια «πολύ πιο μόνιμη συμφωνία».

Η Telegraph επισημαίνει ακόμα πως εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστραφούν στην Αθήνα, το πιθανότερο είναι ότι θα τοποθετηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Πάντως σε χθεσινή της δήλωση η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σημείωσε πως δεν τίθεται υπό συζήτηση τυχόν ανταλλαγή. 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Πολιτισμός / Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Παρά την αναγκαστική μεταφορά στο μουσείο, η τελετή διατήρησε τα καθιερωμένα τελετουργικά, δηλαδή τις χορογραφημένες κινήσεις των «ιερειών» και των κουρών, καθώς και απαγγελίες στην ελληνική γλώσσα
LIFO NEWSROOM
Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Πολιτισμός / Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Εξερευνώντας τη σημασία της μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, το έργο θα φιλοξενηθεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 31 Αυγούστου 2026 στο Μέγαρο Σταθάτου μαζί με δέκα αντίγραφα ειδωλίων «Αφροδίτης» της Ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου
LIFO NEWSROOM
Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στη νέα ταινία της Λιν Ράμσεϊ, η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, και μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί ξεχωρίζουν από την κινηματογραφική σοδειά αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει ότι το αίτημα για την περιοδεία είχε απορριφθεί «ρητά», καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στο καλλιτεχνικό ήθος» του Μάνου Χατζιδάκι
LIFO NEWSROOM
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Πολιτισμός / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων επισκέπτεται την Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 1.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε μια επίσκεψη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
LIFO NEWSROOM