Τα σινιάλα του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου και την Εθνική Πινακοθήκη

Τα σινιάλα του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου και την Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
Τα Αιολικά (Σινιάλα) του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου. Πηγή: Takis Foundation
0

Τα Αιολικά (Σινιάλα) του Takis αποτελούν μια βασική ιστορική σειρά κινητικών έργων του γλύπτη. Πρόκειται για κάθετους μεταλλικούς άξονες, οι οποίοι συγκρατούν στις άκρες της κορυφής τους μεγάλα ημισφαίρια ή άλλους σχηματισμούς που περιστρέφονται με τη δύναμη του αέρα. Έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλες και σημαντικές εκθέσεις ανά τον κόσμο. 

"Έπειτα από πολλές δεκαετίες, τα έργα του Takis κατέχουν όλες τις υψηλές θέσεις της σύγχρονης τέχνης. Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του, ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει έναν κόσμο με σπείρες, σφαίρες και κεραίες, με παρουσιάσεις και σκηνοθεσίες από τη Νέα Υόρκη στο Ανόβερο, από το Kassel στο Saint Paul de Vence, από την Πύλη του Αδριανού στην Αθήνα, στην έδρα της Unesco, στο θέατρο της Επιδαύρου, στη "La Défense". Αυτή τη φορά, βρίσκεται στην καρδιά του Ιστορικού Παρισιού, γύρω από τη "λεκάνη" του Palais Royal, όπου το έργο του είχε συλλάβει τους ανέμους της ιστορίας. Τα "Τοτέμ του 21ου αιώνα" σύμφωνα με τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη.


"Τα κίνητρα για μια σκέψη μουσική παγκοσμίως" είπε ο Frederic Mitterand, τέως Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας, επί τη ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης με Αιολικά του γλύπτη Takis στο Palais Royal στο Παρίσι το 2011.Το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχεται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τιμώντας τους Έλληνες δημιουργούς. Με τη μορφή δανεισμού, έργα από εθνικές συλλογές, μουσεία και προσωπικά αρχεία καλλιτεχνών θα φιλοξενούνται, με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο, στην έδρα του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Έτσι, στο πρότυπο πολλών ανά τον κόσμο προεδρικών και πρωθυπουργικών γραφείων, οι ξένοι επισκέπτες του Μεγάρου θα έρχονται σε επαφή με την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή.

Τα σινιάλα του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου και την Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
Πηγή: Takis Foundation

Τα έργα θα ανανεώνονται τακτικά, καλύπτοντας διαφορετικές χρονικές περιόδους. Και θα περιλαμβάνουν ποικίλες μορφές τέχνης: ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία. Αλλά και αντικείμενα του σύγχρονου design, όπως και δείγματα λαϊκής τέχνης. Από διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών, με έμφαση στις Ελληνίδες δημιουργούς.

Στην πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, συνεισφέρουν με έργα από τις συλλογές τους: η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, η Βουλή των Ελλήνων, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Τakis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη & τις Επιστήμες, ο Δήμος Αργοστολίου, ο Οργανισμός Ελληνικής Διασποράς και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.


Ακόμα, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου ανακαινισμένου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, στην είσοδό της δεσπόζει το Αιολικό (Σινιάλο) του Takis. Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα μία μέρα πριν την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο πλαίσιο εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοιτητές εξοργισμένοι από το προτεινόμενο γλυπτό του Antony Gormley με «όρθιο φαλλό»

Πολιτισμός / Φοιτητές εξοργισμένοι από το προτεινόμενο γλυπτό του Antony Gormley με «όρθιο φαλλό»

Φοιτητές από το Imperial College του Λονδίνου προχώρησαν στην παρεμπόδιση της εγκατάστασης ενός γλυπτού του Antony Gormley, για το οποίο υποστηρίζουν ότι μοιάζει με άνδρα με πέος σε στύση.
THE LIFO TEAM
Επετειακή Έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες»στη Ροτόντα

Πολιτισμός / Όταν οι μικρασιάτες πρόσφυγες ζούσαν μέσα στη Ροτόντα

Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη, κτίζοντας παράγκες σε επαφή με τα κάστρα, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στο κέντρο της πόλης, στους ναούς, με επίκεντρο τον ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, σε σχολεία, τεμένη και εμπορικές στοές.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ