Τα σινιάλα του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου και την Εθνική Πινακοθήκη

Τα σινιάλα του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου και την Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
Τα Αιολικά (Σινιάλα) του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου. Πηγή: Takis Foundation
0

Τα Αιολικά (Σινιάλα) του Takis αποτελούν μια βασική ιστορική σειρά κινητικών έργων του γλύπτη. Πρόκειται για κάθετους μεταλλικούς άξονες, οι οποίοι συγκρατούν στις άκρες της κορυφής τους μεγάλα ημισφαίρια ή άλλους σχηματισμούς που περιστρέφονται με τη δύναμη του αέρα. Έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλες και σημαντικές εκθέσεις ανά τον κόσμο. 

"Έπειτα από πολλές δεκαετίες, τα έργα του Takis κατέχουν όλες τις υψηλές θέσεις της σύγχρονης τέχνης. Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του, ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει έναν κόσμο με σπείρες, σφαίρες και κεραίες, με παρουσιάσεις και σκηνοθεσίες από τη Νέα Υόρκη στο Ανόβερο, από το Kassel στο Saint Paul de Vence, από την Πύλη του Αδριανού στην Αθήνα, στην έδρα της Unesco, στο θέατρο της Επιδαύρου, στη "La Défense". Αυτή τη φορά, βρίσκεται στην καρδιά του Ιστορικού Παρισιού, γύρω από τη "λεκάνη" του Palais Royal, όπου το έργο του είχε συλλάβει τους ανέμους της ιστορίας. Τα "Τοτέμ του 21ου αιώνα" σύμφωνα με τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη.


"Τα κίνητρα για μια σκέψη μουσική παγκοσμίως" είπε ο Frederic Mitterand, τέως Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας, επί τη ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης με Αιολικά του γλύπτη Takis στο Palais Royal στο Παρίσι το 2011.



Το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχεται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τιμώντας τους Έλληνες δημιουργούς. Με τη μορφή δανεισμού, έργα από εθνικές συλλογές, μουσεία και προσωπικά αρχεία καλλιτεχνών θα φιλοξενούνται, με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο, στην έδρα του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Έτσι, στο πρότυπο πολλών ανά τον κόσμο προεδρικών και πρωθυπουργικών γραφείων, οι ξένοι επισκέπτες του Μεγάρου θα έρχονται σε επαφή με την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή.

Τα σινιάλα του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου και την Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
Πηγή: Takis Foundation

Τα έργα θα ανανεώνονται τακτικά, καλύπτοντας διαφορετικές χρονικές περιόδους. Και θα περιλαμβάνουν ποικίλες μορφές τέχνης: ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία. Αλλά και αντικείμενα του σύγχρονου design, όπως και δείγματα λαϊκής τέχνης. Από διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών, με έμφαση στις Ελληνίδες δημιουργούς.

Στην πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, συνεισφέρουν με έργα από τις συλλογές τους: η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, η Βουλή των Ελλήνων, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Τakis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη & τις Επιστήμες, ο Δήμος Αργοστολίου, ο Οργανισμός Ελληνικής Διασποράς και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.


Ακόμα, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου ανακαινισμένου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, στην είσοδό της δεσπόζει το Αιολικό (Σινιάλο) του Takis. Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα μία μέρα πριν την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο πλαίσιο εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Πολιτισμός / Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια θεατές συντονίστηκαν ζωντανά για την εκπομπή, καθώς η Τέιλορ Σουίφτ μίλησε για τη σχέση της με τον Τράβις, τα «κρυμμένα στοιχεία» που ενσωματώνει στα τραγούδια της, αλλά και για την ενασχόλησή της με το... ψωμί
LIFO NEWSROOM
Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Οι επανεκδόσεις της πρώτης περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ, του «Dr. No», και του εξαιρετικού ψυχολογικού θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι «The Tenant» ξεχωρίζουν εύκολα από το πρόγραμμα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Έντεκα χρόνια από την ημέρα που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του

Πολιτισμός / Ρόμπιν Γουίλιαμς: 11 χρόνια από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του

Το «θαλάσσιο τέρας με τα 50 πλοκάμια», όπως χαρακτήρισε η σύζυγός του τη σπάνια μορφή άνοιας που τον βασάνιζε, και το τελευταίο τους βράδυ, λίγο πριν ο ηθοποιός βάλει τέλος στη ζωή του
LIFO NEWSROOM
Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM