Τα σινιάλα του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου και την Εθνική Πινακοθήκη

Τα σινιάλα του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου και την Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
Τα Αιολικά (Σινιάλα) του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου. Πηγή: Takis Foundation
0

Τα Αιολικά (Σινιάλα) του Takis αποτελούν μια βασική ιστορική σειρά κινητικών έργων του γλύπτη. Πρόκειται για κάθετους μεταλλικούς άξονες, οι οποίοι συγκρατούν στις άκρες της κορυφής τους μεγάλα ημισφαίρια ή άλλους σχηματισμούς που περιστρέφονται με τη δύναμη του αέρα. Έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλες και σημαντικές εκθέσεις ανά τον κόσμο. 

"Έπειτα από πολλές δεκαετίες, τα έργα του Takis κατέχουν όλες τις υψηλές θέσεις της σύγχρονης τέχνης. Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του, ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει έναν κόσμο με σπείρες, σφαίρες και κεραίες, με παρουσιάσεις και σκηνοθεσίες από τη Νέα Υόρκη στο Ανόβερο, από το Kassel στο Saint Paul de Vence, από την Πύλη του Αδριανού στην Αθήνα, στην έδρα της Unesco, στο θέατρο της Επιδαύρου, στη "La Défense". Αυτή τη φορά, βρίσκεται στην καρδιά του Ιστορικού Παρισιού, γύρω από τη "λεκάνη" του Palais Royal, όπου το έργο του είχε συλλάβει τους ανέμους της ιστορίας. Τα "Τοτέμ του 21ου αιώνα" σύμφωνα με τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη.


"Τα κίνητρα για μια σκέψη μουσική παγκοσμίως" είπε ο Frederic Mitterand, τέως Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας, επί τη ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης με Αιολικά του γλύπτη Takis στο Palais Royal στο Παρίσι το 2011.



Το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχεται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τιμώντας τους Έλληνες δημιουργούς. Με τη μορφή δανεισμού, έργα από εθνικές συλλογές, μουσεία και προσωπικά αρχεία καλλιτεχνών θα φιλοξενούνται, με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο, στην έδρα του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Έτσι, στο πρότυπο πολλών ανά τον κόσμο προεδρικών και πρωθυπουργικών γραφείων, οι ξένοι επισκέπτες του Μεγάρου θα έρχονται σε επαφή με την ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή.

Τα σινιάλα του Takis στο Μέγαρο Μαξίμου και την Εθνική Πινακοθήκη Facebook Twitter
Πηγή: Takis Foundation

Τα έργα θα ανανεώνονται τακτικά, καλύπτοντας διαφορετικές χρονικές περιόδους. Και θα περιλαμβάνουν ποικίλες μορφές τέχνης: ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία. Αλλά και αντικείμενα του σύγχρονου design, όπως και δείγματα λαϊκής τέχνης. Από διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών, με έμφαση στις Ελληνίδες δημιουργούς.

Στην πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, συνεισφέρουν με έργα από τις συλλογές τους: η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, η Βουλή των Ελλήνων, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Τakis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη & τις Επιστήμες, ο Δήμος Αργοστολίου, ο Οργανισμός Ελληνικής Διασποράς και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.


Ακόμα, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου ανακαινισμένου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, στην είσοδό της δεσπόζει το Αιολικό (Σινιάλο) του Takis. Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα μία μέρα πριν την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο πλαίσιο εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Πολιτισμός / Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Εξερευνώντας τη σημασία της μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, το έργο θα φιλοξενηθεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 31 Αυγούστου 2026 στο Μέγαρο Σταθάτου μαζί με δέκα αντίγραφα ειδωλίων «Αφροδίτης» της Ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου
LIFO NEWSROOM
Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στη νέα ταινία της Λιν Ράμσεϊ, η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, και μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί ξεχωρίζουν από την κινηματογραφική σοδειά αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει ότι το αίτημα για την περιοδεία είχε απορριφθεί «ρητά», καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στο καλλιτεχνικό ήθος» του Μάνου Χατζιδάκι
LIFO NEWSROOM
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Πολιτισμός / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων επισκέπτεται την Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 1.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε μια επίσκεψη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
LIFO NEWSROOM
Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Πολιτισμός / Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Η ταινία «Hamnet» ρίχνει φως στην οικογενειακή ζωή του Σαίξπηρ και της Άγκνες και στην τραγική απώλεια του γιου τους, βάζοντας τη φαντασία να καλύψει τα ιστορικά κενά για να αναδείξει το πένθος, την αγάπη και τη δύναμη ενός υποτιμημένου και σε πολλούς άγνωστου χαρακτήρα
LIFO NEWSROOM