Τα έργα των σπουδαστών της ΑΣΚΤ θα κοσμήσουν το νοσοκομείο «Η Σωτηρία»

Τα έργα των σπουδαστών της ΑΣΚΤ θα κοσμήσουν το Νοσοκομείο Σωτηρία Facebook Twitter
Έργο του Γιώργου Λιάπη
0

Εικοσιεπτά έργα από το Γ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών αποτελούν το project «Κτίριο 300 ανδρών» που διευθύνει ο εικαστικός Μάριος Σπηλιόπουλος και πρόκειται να κοσμήσουν τους τοίχους της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (ΕΚΠΑ), ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». Λίγο πριν από τη δωρεά των σπουδαστών της ΑΣΚΤ θα εκτεθούν στον χώρο Τέχνης «ΗΩΣ», στην πλατεία Βικτωρίας.

Η ιστορία αυτής της δωρεάς ξεκινά από τον καθηγητή Μάριο Σπηλιόπουλο που όταν επισκέφθηκε για ιατρικούς λόγους την Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, γνωρίστηκε μέσω της ασφαλιστικής του συμβούλου Ζωής Νίνου με τον διευθυντή της κλινικής Εμμ. Βαβουρανάκη και τον επιμελητή Κωντ. Καλογερά, που τον ξενάγησαν στην ανακαινισμένη κλινική στην οποία εργάζονται διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές.

Οι τοίχοι του ιστορικού «Κτιρίου 300 Ανδρών» του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» ήταν άδειοι, οι γιατροί επιθυμούσαν να τους διακοσμήσουν με έργα τέχνης και ο Μάριος Σπηλιόπουλος μετέφερε, όπως λέει στη LIFO, την επιθυμία τους.

«Έτσι λοιπόν, αναθέσαμε στους φοιτητές και φοιτήτριες του εργαστηρίου μας να δημιουργήσουν έργα με θέμα την "Καρδιά", που θα τα δωρίσουν στην ανακαινισμένη κλινική. Η ανταπόκριση των νέων καλλιτεχνών ήταν συγκινητική. Η ποιότητα των 26 έργων που έγιναν γι' αυτό τον σκοπό δείχνει τη βαθιά ευαισθησία και ενσυναίσθησή τους. Όχι μόνο συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό αλλά ήταν συγκινητική η στάση τους και η δωρεά των έργων τους» λέει ο υπερήφανος για τους σπουδαστές της ΑΣΚΤ καθηγητής, που τους ευχαριστεί μιλώντας «για την ενθουσιώδη ανταπόκρισή τους στις απαιτήσεις του project, όπου έδωσαν απλόχερα τον καλύτερο τους εαυτό». 

Τα έργα των σπουδαστών της ΑΣΚΤ θα κοσμήσουν το Νοσοκομείο Σωτηρία Facebook Twitter
Καγκέλη Βασιλική

Το project «Κτίριο 300 Ανδρών» παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2022 στη Διεθνή Έκθεση “Platforms”. Από τις 29 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2023 το project θα εκτεθεί στον Χώρο Τέχνης «ΗΩΣ», ώστε το κοινό να γνωρίσει τους καλλιτέχνες και τα έργα αυτής της δωρεάς. Έπειτα, τα έργα της έκθεσης θα τοποθετηθούν από τους ίδιους τους καλλιτέχνες σε μόνιμη έκθεση στους χώρους της Κλινικής, στην ανακαινισμένη πτέρυγα, με απώτερο σκοπό να κοσμούν τους τοίχους και να συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση του νοσοκομειακού χώρου, επιδρώντας θετικά στη διάθεση ιατρών και ασθενών.

Το Νοσοκομείο Σωτηρία, με την επίσημη ονομασία Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, εξειδικεύεται στην πνευμονολογία και τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος. Ιδρύθηκε το 1902 από τη Σοφία Σλήμαν ως σανατόριο για τους νοσούντες από την πνευμονική φυματίωση και λειτουργεί ως Γενικό Νοσοκομείο από το 1950. Είναι αναγνωρισμένο ως ένα από τα μεγαλύτερα πνευμονολογικά νοσοκομεία της Ευρώπης και το μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Ιδιαιτερότητα του «Σωτηρία» είναι πως είναι χτισμένο μέσα σε φυσικό περιβάλλον με μεγάλη έκταση και πολλά δέντρα και απαρτίζεται από 34 διώροφα κτίρια με μπαλκόνια που βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη μέσα στον χώρο. Αυτός ο τρόπος ευρύχωρης διάταξης είχε επιλεχτεί καθώς ο καθαρός αέρας συνέβαλλε στην καταπολέμηση της φυματίωσης.

Τα έργα των σπουδαστών της ΑΣΚΤ θα κοσμήσουν το Νοσοκομείο Σωτηρία Facebook Twitter
Μπολώση Άννα
Τα έργα των σπουδαστών της ΑΣΚΤ θα κοσμήσουν το Νοσοκομείο Σωτηρία Facebook Twitter
Χρήστου Χρήστος
Τα έργα των σπουδαστών της ΑΣΚΤ θα κοσμήσουν το Νοσοκομείο Σωτηρία Facebook Twitter
Μπουραντά Κατερίνα
Τα έργα των σπουδαστών της ΑΣΚΤ θα κοσμήσουν το Νοσοκομείο Σωτηρία Facebook Twitter
Denada Bullari
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM