Στο «σφυρί» σπάνιος Μοντριάν, με εκτιμώμενη τιμή άνω των $50 εκατ. - Το χαρακτηριστικό που τον κάνει υπερπολύτιμο

Mondrian painting expected to fetch more than $50 million in rare auction Facebook Twitter
0

Σε δημοπρασία βγαίνει ένα από τους πιο πολύτιμους πίνακες του Μοντριάν κι εκτιμάται πως η τιμή του θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's. 

Η «Composition No. II» που φέρει την καλλιτεχνική σφραγίδα του Μοντριάν με τις εμβληματικές τετράγωνες και παραλληλόγραμμες επιφάνειες, δημοπρατείται στις 14 Νοεμβρίου. 

Το έργο διαφημίζεται από τον οίκο δημοπρασιών ως «ένα από τα πιο σημαντικά και πολύτιμα έργα του καλλιτέχνη που βγήκαν ποτέ στην αγορά». 

Στο «σφυρί» σπάνιος Μοντριάν, με εκτιμώμενη τιμή άνω των εκατ. - Το χαρακτηριστικό που τον κάνει υπερπολύτιμο Facebook Twitter

«Τα βασικά έργα του Πιτ Μοντριάν σπανίως βγαίνουν σε δημοπρασία καθώς πολλά φιλοξενούνται στις πιο υψηλού κύρους συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο» σημειώνει ο Τζούλιαν Ντάουες, επικεφαλής Ιμπρεσιονιστών και Σύγχρονης Τέχνης του Σόθμπις. 

«Η ευκαιρία απόκτησης ενός πίνακα τέτοιας ποιότητας συμβαίνει πραγματικά μία φορά σε κάθε γενιά» πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε το 1930, δημοπρατήθηκε τελευταία φορά το 1983. Είναι δε, ένας από τους μόλις τρεις όπου το κυρίαρχο κόκκινο τετράγωνο βρίσκεται πάνω δεξιά, σύμφωνα με τον Σόθμπις. Οι άλλοι δύο πίνακες με το ίδιο χαρακτηριστικό είναι μικρότεροι σε μέγεθος και βρίσκονται σε συλλογές μουσείων

«Η "Composition No. II" ενσαρκώνει ό,τι θα ήθελε κανείς από ένα Μοντριάν - είναι θεμελιώδης ζωγραφική τόσο κρίσιμη για την εξέλιξη της Σύγχρονης Τέχνης όσο και εμβληματική για τη διαρκή απήχηση της Σύγχρονης αισθητικής και χαρακτηρίζεται από μία γαλήνια αίσθηση συνθετικής ισορροπίας» ανέφερε μεταξύ άλλων το Ντάουες. 

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 2012 στην ταινία Mud του Τζεφ Νίκολς, πλάι στον Μάθιου Μακόναχι, για την οποία τιμήθηκε με το Robert Altman Award.
LIFO NEWSROOM