Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Το εμβληματικό σπίτι-ατελιέ στην Αίγινα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.
0

Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα που ως ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης και σκηνογράφος επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα.

Το σπίτι–ατελιέ στην Αίγινα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70. Έξι μήνες τον χρόνο ο Μόραλης εργαζόταν σε αυτήν την εμβληματική κατοικία. Του άρεσε να πηγαίνει το Πάσχα, συντροφιά με τους φίλους του Νικολάου και Καπράλο, και επέστρεφε στην Αθήνα το φθινόπωρο. Είχε αγαπήσει το φως του Σαρωνικού και τα χρώματα που αφού όπως έλεγε του θύμιζαν τα χρώματα του Ιονίου.

Σε αυτό το σπίτι δημιούργησε πολλά από τα έργα του –ακόμη υπάρχουν αποτυπώματα από τα χρώματα που έπεφταν στο πάτωμα καθώς ζωγράφιζε. Ο χώρος στον οποίο έζησε και δημιούργησε ο σπουδαίος καλλιτέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που θα προσφέρει  την ευκαιρία στους συμμετέχοντες όχι μόνο να γνωρίσουν αλλά και να περιηγηθούν στην οικία–εργαστήριο του πρωτοπόρου καλλιτέχνη στην Αίγινα αλλά και να έρθουν σε επαφή με το έργο και τη ζωή του.

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Για έξι ολόκληρους μήνες o Μόραλης εργαζόταν σε αυτήν την εμβληματική κατοικία.
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Σε αυτό το σπίτι δημιούργησε πολλά από τα έργα του –ακόμη υπάρχουν αποτυπώματα από τα χρώματα που έπεφταν στο πάτωμα καθώς ζωγράφιζε.
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Ο χώρος λοιπόν στον οποίο έζησε και δημιούργησε ο σπουδαίος καλλιτέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 7 Σεπτεμβρίου 2024.

Φέτος, στο πλαίσιο του 15ου Aegina Fistiki Fest η «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» αναμένεται να διοργανώσει μια ξεχωριστή εκδήλωση στην οικία του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Μόραλη, η οποία στην περιοχή Πλακάκια, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Μετά την περσινή, επιτυχημένη εκδήλωση με τζαζ αναγνώσεις σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή επανέρχεται, αυτήν τη φορά μεταφράζοντας στη γλώσσα της τζαζ, τη μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη. Ο Δημήτρης Καλαντζής έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της ελληνικής και διεθνούς  τζαζ σκηνής, όπως οι Kevin Mahogany, Andy Sheppard, Alex Foster, Ralph Peterson, Rex Richardson, Dennis Baptiste, Abram Wilson, Marcelo Peliteri, Ron Afif, Tony Remy, Amik Guerra.

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Μερικά από τα έργα που θα εκτεθούν στο σπίτι-ατελιέ του Μόραλη.
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Μερικά από τα έργα που θα εκτεθούν στο σπίτι-ατελιέ του Μόραλη.
Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Μερικά από τα έργα που θα εκτεθούν στο σπίτι-ατελιέ του Μόραλη.

Το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου λοιπόν θα ακουστούν κομμάτια του Βασίλη Τσιτσάνη, για πρώτη φορά σε τζαζ διασκευές. Παράλληλα, στους εσωτερικούς χώρους του εργαστηρίου θα λειτουργήσει έκθεση με εποπτικό υλικό και προβολές από επιλεγμένα έργα του Μόραλη εμπνευσμένα από την ελληνική λαϊκή παράδοση.

Το σπίτι του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα ανοίγει ξανά για το κοινό Facebook Twitter
Dimitris Kalantzis quartet

Μουσική εκδήλωση:
Dimitris Kalantzis quartet
Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα, Αλέξανδρος  Δράκος Κτιστάκης τύμπανα, Γιώργος Γεωργιάδης μπάσο.
Τόπος: Οικία - εργαστήριο Γιάννη Μόραλη στην περιοχή Πλακάκια, Αίγινα.
Πότε: Σάββατο 7.9.24. Ώρα 21.00
      

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

«Στο τελευταίο του μήνυμα μου έγραψε ότι θα ξαναρχόταν στο Μπέρμιγχαμ» - Αποκάλυψαν πως η τελευταία τους συνάντηση ήταν στην αποχαιρετιστήρια συναυλία των Black Sabbath
LIFO NEWSROOM
Όζι Όσμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

«Ως κιθαρίστας, ήταν η ύψιστη τιμή της καριέρας μου να ηχογραφήσω ένα άλμπουμ και να περιοδεύσω μαζί σου σε όλο τον κόσμο για 7 χρόνια» έγραψε ο Gus G
LIFO NEWSROOM
Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Fantastic Four: First Steps», το συζυγικό δράμα της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν και το νέο crowdpleaser του δημιουργού των «Τέλειων Ξένων» είναι μερικές από τις ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα, με τις επανεκδόσεις να κλέβουν την παράσταση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Ο κόσμος της μουσικής απέτισε φόρο τιμής στον θρυλικό Όζι Όζμπορν που πέθανε σε ηλικία 76 ετών, λίγες εβδομάδες μετά την αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Μπέρμιγχαμ
LIFO NEWSROOM
«Θα αποσυρθώ μόνο όταν καρφώσουν το καπάκι στο κουτί μου» - Ο Όζι έφυγε, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της metal κλείνει

Πολιτισμός / «Θα αποσυρθώ όταν καρφώσουν το καπάκι στο φέρετρό μου» - Ο Όζι έφυγε, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της metal κλείνει

«Δεν έχετε ιδέα πώς αισθάνομαι, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου» - Έτσι αποχαιρέτησε το κοινό του 17 ημέρες πριν πεθάνει
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΛΗ
Λαμπερή η 82η Μόστρα: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Ρόμπερτς στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Βενετίας

Πολιτισμός / Λαμπερό το 82ο Φεστιβάλ Βενετίας: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Τζούλια Ρόμπερτς στο επίκεντρο της φετινής Μόστρα

Μεταξύ των τίτλων που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα είναι το «Frankenstein» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο καθώς και το πολιτικό θρίλερ «The Wizard of the Kremlin» του Ολιβιέ Ασαγιάς, με τον Τζουντ Λο στον ρόλο του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πολ Ντάνο ως επικοινωνιακό του σύμβουλο
LIFO NEWSROOM