ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Royal Shakespeare Company: Αποχωρεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής Gregory Doran

Royal Shakespeare Company: Αποχωρεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής Gregory Doran Facebook Twitter
Φωτ.: Rsc
0

Αποχωρεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Royal Shakespeare Company, Gregory Doran μετά από 35 χρόνια συνολικής προσφοράς στην εταιρεία.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος θα παραμείνει ως επίτιμος καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι το τέλος του 2023 και θα σκηνοθετήσει μια παραγωγή στο πλαίσιο της 400ης επετείου του πρώτου έργου του Σαίξπηρ την επόμενη χρονιά, την 50η παραγωγή του για το RSC.

«Ήταν πραγματικό προνόμιο να είμαι μέλος της καταπληκτικής ομάδας που ηγείται αυτής της μεγάλης εταιρείας για αυτήν την τελευταία δεκαετία πρόκλησης και επιτευγμάτων», είπε ο Doran για την απόφασή του.

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα για να κάνουμε το θέατρό μας πιο περιεκτικό, προσβάσιμο, ποικιλόμορφο και υπεύθυνο, αλλά υπάρχουν πάντα περισσότερα να κάνουμε και εύχομαι όποιος με διαδεχθεί να χαρεί να συνεχίσει αυτή τη δουλειά».

Ο Doran διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής τον Σεπτέμβριο του 2012 και στην πρώτη του παραγωγή στον ρόλο σκηνοθέτησε τον David Tennant στο έργο Ριχάρδος II, το οποίο μεταφέρθηκε στο θέατρο Barbican και ήταν η πρώτη παραγωγή του RSC που προβλήθηκε ζωντανά στους κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο.

H Shriti Vadera, πρόεδρος του RSC, δήλωσε πως «Η απαράμιλλη γνώση του Greg για τα έργα του Σαίξπηρ έχει δημιουργήσει πολλές αξέχαστες παραγωγές στις σκηνές μας σε διάστημα συνολικά 35 ετών που σηματοδοτεί την εξαιρετική συνεισφορά του στο RSC».

Κατά τη διάρκεια της δράσης του ως καλλιτεχνικός διευθυντής, ο Doran ηγήθηκε της εταιρείας σε μια σειρά από στιγμές-ορόσημα, συμπεριλαμβανομένης και της πρόκλησης της πανδημίας.

Η παραγωγή του Troilus and Cressida το 2018 ήταν η πρώτη παραγωγή του RSC όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε  ηθοποιός με ειδικές ανάγκες, με την κωφή ηθοποιό Charlotte Arrowsmith ως Κασσάνδρα.

Το 2016 σκηνοθέτησε το Shakespeare Live! που μεταδόθηκε από το BBC για τον εορτασμό της 400ης επετείου από τον θάνατο του Σαίξπηρ με πολλούς αποφοίτους του RSC.

Μαζί με τον Owen Horsley, τον Ιούνιο του 2021, ο Doran σκηνοθέτησε μια εκδοχή του Eρίκου VI (μέρος 1ο), το οποίο προσκάλεσε το κοινό σε όλη τη διαδικασία των προβών για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας.

Μεταξύ των σημαντικών παραγωγών, επί ημερών του Doran και Ο θάνατος του Εμποράκου με τους Harriet Walter και Antony Sher.

Η Erica Whyman, η οποία ασκεί καθήκοντα καλλιτεχνικής διευθύντριας από τον Σεπτέμβριο του 2021, θα συνεχίσει σε αυτόν τον ρόλο κατά την αναζήτηση αντικαταστάτη.

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από δεκαετίες δημιουργός του κόμικ Mutts, «ελευθέρωσε» τον χαρακτήρα του Guard Dog

Πολιτισμός / Mutts:«Ελεύθερος» πλέον ο σκύλος του θρυλικού κόμικ - Η συγκινητική αποκάλυψη του δημιουργού του

Ο σκιτσογράφος Patrick McDonnell αποφάσισε, τελικά, να κάνει το σωστό και να ακούει μια ολόκληρη κοινωνία που φωνάζει για τις αλυσίδες των σκυλιών και την εγκατάλειψή τους από τους κηδεμόνες τους
NEWSROOM