CONFERENCE LEAGUE

Queer Movie Nights 2023: Τέσσερις μέρες προβολών γύρω από την queer ταυτότητα

Queer Movie Nights 2023 Facebook Twitter
Everybody's got somebody... not me (2012)
0

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας & Ιντερφοβίας*, τo Queer Movie Nights επιστρέφει με τέσσερις μέρες προβολών γύρω από την queer ταυτότητα στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Σε αυτήν τη γιορτή του queer κινηματογράφου θα παρουσιαστούν συνολικά 16 ταινίες, πολλές σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της queer σκηνής: από τις περιπέτειες μιας γκέι ομάδας ράγκμπι της Αγγλίας και το δύσκολο προσωπικό ταξίδι δύο τρανς προσφύγων, έως την πιο πανκ ροκ βιογραφία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.  

Παράλληλα με το πρόγραμμα προβολών διοργανώνεται μία εκδήλωση ανάδειξης του κουήρ ελληνικού κινηματογράφου και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κουήρ δημιουργοί. Η εκδήλωση με τίτλο «Το Κουήρ στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο» θα πραγματοποιηθεί στο την Τετάρτη 17/05 στις 18:00 στον κινηματογράφο Τριανόν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

*Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας (IDAHOBIT), τιμώντας την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Σήμερα η μέρα αυτή έχει αναδειχθεί σε ένα σύμβολο queer ορατότητας, ενώ γιορτάζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:

Κινηματογράφος Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα)

Δευτέρα 15 Μαΐου

EVERYBODY'S GOT SOMEBODY... NOT ME 18.00

Raúl Fuentes, Μεξικό, 2012, 95’

Η Αλεχάντρα είναι ένα επιτυχημένο στέλεχος που έχει βαρεθεί την καθημερινότητά της και τις σχέσεις που δεν πάνε πουθενά. Μια μέρα, η Μαρία, μια έφηβη γεμάτη ενέργεια, θα βρεθεί στον δρόμο της, κάνοντάς την να αλλάξει τις προσδοκίες της.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

MY FATHER MARIANNE 20.00

Queer Movie Nights 2023 Facebook Twitter
My Father Marianne (2020)

Mårten Klingberg, Σουηδία, 2020, 110’

Η πρόσφατα χωρισμένη 20χρονη και επίδοξη δημοσιογράφος, Χάνα, φεύγει από τη Στοκχόλμη για να μετακομίσει πίσω στους γονείς της, στη μικρή γενέτειρά της. Νιώθοντας ήδη χαμένη, ο κόσμος της ανατρέπεται όταν ο πατέρας της, ένας σεβαστός ιερέας, ενημερώνει την οικογένειά του ότι θέλει να είναι πλέον, η Marianne.

Στα σουηδικά με ελληνικούς υπότιτλους. 

THE WOUND 22.15

Queer Movie Nights 2023 Facebook Twitter
The Wound (2017)

John Trengove, Γαλλία/Ολλανδία/Ν.Αφρική/Γερμανία, 2017, 88’

Ο Xolani, ένας μοναχικός εργάτης σε ένα εργοστάσιο, ταξιδεύει στα βουνά της επαρχίας με τους άνδρες της κοινότητάς του για να μυήσει μια ομάδα εφήβων στην ανδρική ηλικία.

Με ελληνικούς υπότιτλους .

Τρίτη 16 Μαΐου

ONE IN A MILLION 18.00

Joya Thome, Γερμανία, 2022, 84’

Η Whitney είναι ένα ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής σκηνής της γυμναστικής και έχει πολλούς θαυμαστές στο κανάλι της στο YouTube. Ανάμεσα στους θαυμαστές της είναι η Yara, η οποία ζει στη Γερμανία και είναι μία από τις μεγαλύτερες θαυμάστριές της.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Επιλογές ελληνικών queer ταινιών 20.00

Ecdysis (Pavlos Sifakis, 18’) Facebook Twitter
Ecdysis (Pavlos Sifakis, 18’)

• Empty Hug (Rachel Samanidou, 20’)

• The blacklight room (Panos Koutelas, 15’)

• Ecdysis (Pavlos Sifakis, 18’)

• Mother is cooking potatoes (Maria Christopoulou, 10’)

• Men's Talk (Andigoni Bitsikokou, 10’)

• The Melita Show The Movie (Menelas Siafakas, 12’)

Όλες με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. 

ZUHUR'S DAUGHTERS 22.00

Laurentia Genske, Robin Humboldt, Γερμανία, 2021, 89’

Τα έφηβα αδέρφια Lohan και Samar, με την 14μελή οικογένειά τους, έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο στη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος για να εγκατασταθούν στη Γερμανία. Ενώ κάθε μέλος της οικογένειας αγωνίζεται να βρει τη θέση του σε αυτή τη νέα χώρα, οι Lohan και Samar έχουν βρει επίσης την ελευθερία να εκφράζονται ως τρανς.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Τετάρτη 17 Μαΐου

Εκδήλωση: «Το Κουήρ στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο» 18.00

Θα αναγνωρίσουμε την κουήρ ταυτότητα του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και θα αναδείξουμε τις προκλήσεις των κουήρ δημιουργών του.

THE SWIMMER 20.00

Adam Kalderon, Ισραήλ, 2021, 84’

Ο Ερέζ, ένα ανερχόμενο αστέρι στην ισραηλινή κολύμβηση, φτάνει σε ένα παραμελημένο προπονητικό κέντρο, όπου αυτός που θα διακριθεί θα πάρει το χρυσό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς. Εκεί συναντά τον όμορφο και ταλαντούχο Νέβο, ο οποίος του ξυπνά υποσυνείδητες επιθυμίες.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

IN FROM THE SIDE 22.00

Queer Movie Nights 2023 Facebook Twitter
In from the side (2022)

Matt Carter, Ηνωμένο Βασίλειο, 2022, 134’

Μετά από μια ένα βράδυ μεθυσιού, δύο άντρες από μια λέσχη ράγκμπι, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, θα βρεθούν σε μια παράνομη σχέση, καθώς είναι και οι δύο τους δεσμευμένοι. Θα πρέπει να κρύψουν τα αισθήματα που έχουν ο ένας για τον άλλον για να μην ρισκάρουν την διάλυση της λέσχης που αγαπάνε τόσο.

Προλογίζει ο σκηνοθέτης. Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα)

Πέμπτη 18 Μαΐου

THANKS FOR DANCING 19.00

Queer Movie Nights 2023 Facebook Twitter
Thanks for dancing (2016)

Henrik Martin Dahlsbakken, Νορβηγία, 2016, 19'

Μια σχέση ζωής φτάνει στο τέλος της, καθώς ακολουθούμε δύο ηλικιωμένους και πρώην αθλητές τον τελευταίο χειμώνα που ζουν μαζί.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

NOORA

Tommy Næss, Νορβηγία, 20', 2017

Η Noora μεγαλώνει σε μια αυστηρή χριστιανική αίρεση. Όταν ερωτεύεται τη Siv, ανατρέπει τα σχέδια της οικογένειάς της να την παντρέψουν με τον κατά πολύ μεγαλύτερο της, Johannes.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

ENFANT TERRIBLE 20.00

Queer Movie Nights 2023 Facebook Twitter
Enfant Teribble (2020)

Oskar Roehler, Γερμανία, 2020, 125'

Μια άκρως κινηματογραφική βιογραφία για μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεταπολεμικής Γερμανίας, έναν από τους μεγαλύτερους και ριζοσπαστικότερους σκηνοθέτες του γερμανικού σινεμά της δεκαετίας του ’70, τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.

Με ελληνικούς υπότιτλους.

Τιμές εισιτηρίων στον κινηματογράφο Τριανόν 15-17 Μαΐου: 3 ευρώ ανά προβολή ή 5 ευρώ το ημερήσιο (περιλαμβάνει όλες τις προβολές της ημέρας).
Η είσοδος στις προβολές του Ινστιτούτου Γκαίτε στις 18 Μαΐου είναι δωρεάν.

Βρείτε εισιτήρια εδώ.

Βρείτε την σελίδα της διοργάνωσης στο Facebook εδώ.

Πολιτισμός
0

CONFERENCE LEAGUE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ιερώνυμος Μπος

Πολιτισμός / «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων»: Ακούστε το τραγούδι που ζωγράφισε ο Ιερώνυμος Μπος στα οπίσθια ενός αμαρτωλού

Στα οπίσθια ενός αμαρτωλού -το έργο θεωρείται γενικά ως το σχόλιο του Μπος πάνω στο θέμα του θανάσιμου αμαρτήματος της λαγνείας- υπάρχει μια παρτιτούρα και βρίσκεται στο δεξιό κομμάτι του τρίπτυχου που θεωρείται είναι άποψη της Κόλασης
NEWSROOM
Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Πολιτισμός / Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Αντιδράσεις στην Ιταλία - Για «Πουτινική υποκρισία» κατηγόρησε την ιταλική αντιπροσωπεία που απέκλεισε τον Σαβιάνο ο Ιταλός συγγραφέας Σάντρο Βερονέζι και δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί στην μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο
NEWSROOM
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Από αύριο στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ

Πολιτισμός / Από αύριο στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ

Ο εν λόγω πίνακας. ζωγραφισμένος γύρω στα 1607-1610, προσφέρει μια συμπληρωματική εικόνα του ύστερου έργου του Καραβάτζιο και συμπυκνώνει τα καλύτερα στοιχεία από το στιλ του στα τελευταία του χρόνια
NEWSROOM