Πράγα: Τσέχοι ζητούν να δοθούν ονόματα ηρώων από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» σε κεντρικούς δρόμους

Χιλιάδες Τσέχοι ζητούν να δοθούν ονόματα ηρώων του Τόλκιν σε δρόμους της Πράγας Facebook Twitter
Πράγα, φωτ.: ΕΡΑ
0

Ονόματα ηρώων του Τόλκιν ζητούν να δοθούν στους δρόμους της Πράγας, χιλιάδες Τσέχοι. 

Ένα διαδικτυακό αίτημα υπέγραψαν χιλιάδες Τσέχοι, στο οποίο ζητούν ονόματα ηρώων του «Άρχοντα των δακτυλιδιών» να δοθούν στους δρόμους του νησιού Ρόχαν της Πράγας. Το νησί που βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα, στα βόρεια του ιστορικού κέντρου της Πράγας, φέρει το όνομα ενός εκ των ιδιοκτητών του, του ευγενούς Γιόζεφ Ρόχαν. Το επώνυμό του είναι ομώνυμο με ένα από τα βασίλεια του φανταστικού έπους που δημιούργησε ο Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν. 

Ο δήμος της Πράγας είχε ανακοινώσει ότι στους νέους δρόμους της συνοικίας θα δίνονταν ονόματα φιλοσόφων, όπως του Ιμάνουελ Καντ, του Έντμουντ Χούσερλ ή του Ζακ Ντεριντά. Όμως περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι ζητούν τα νέα ονόματα να αντικατοπτρίζουν την αμφισημία του ονόματος του νησιού. «Οι αποβάθρες του Ρόχαν πρέπει να φέρουν ονόματα του Ρόχαν» αναφέρεται στο αίτημα. «Σε τι συνέβαλε ο Καντ στον πόλεμο εναντίον των ορδών του Σάρουμαν;» συνεχίζει το κείμενο, αναφερόμενο στον μάγο του μυθιστορήματος. 

«Πού ήταν ο Χούσερλ όταν έπεσε το Γουέστφολντ;» αναρωτιούνται οι υπογράφοντες παραποιώντας ελαφρά το ερώτημα του βασιλιά του Ρόχαν: «Πού ήταν η Γκόντορ όταν έπεσε το Γουέστφολντ», όταν αρνήθηκε αρχικά να συμμετάσχει στον πόλεμο επειδή οι σύμμαχοι δεν τον είχαν βοηθήσει παλαιότερα. Επιπλέον μεταξύ άλλων, οι υπογράφοντες προτείνουν ένας από τους δρόμους να πάρει το όνομα της Έογουιν, της αρχόντισσας του Ρόχαν, επειδή στο σχέδιο του δήμου δεν προβλέπεται να τιμηθεί καμία γυναίκα. 

Στο πλευρό όσων υπογράφουν είναι και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος της Πράγας με το Κόμμα των Πειρατών Ζντένεκ Χριμπ ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία των πολιτών χαρακτηρίζοντάς την ως «αξιέπαινη».  

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τσέχοι δείχνουν την αγάπη τους προς τη λογοτεχνία του φανταστικού και την επιστημονική φαντασία. Στην πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού, το 2021, περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι καταγράφηκαν ως «Τζεντάι», οι φύλακες της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον Πόλεμο των Άστρων. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: «Η πλευρά Θεοδωράκη καλεί την οργανώτρια εταιρεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λήξει η διαμάχη»

Η πλευρά Θεοδωράκη πήρε θέση για τις νομικές ενέργειες από πλευράς Γιώργου Χατζιδάκι, γιου του Μάνου Χατζιδάκι, σε βάρος της εταιρείας παραγωγής
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας σερ Τομ Στόπαρντ

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας σερ Τομ Στόπαρντ

Ο σερ Τομ Στόπαρντ έλαβε αμέτρητες διακρίσεις και τιμές κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, συμπεριλαμβανομένου του ότι χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του στη λογοτεχνία
LIFO NEWSROOM
Σε δημοπρασία το εμβληματικό μοβ παλτό της Τζάκι Κένεντι Ωνάση

Πολιτισμός / Σε δημοπρασία το παλτό της Τζάκι Κένεντι Ωνάση που φορούσε τη νύχτα των εκλογών του 1960

Το πανωφόρι φορέθηκε από την Κένεντι καθώς συνόδευε τον Τζον Κένεντι στο Χαϊάνις Πορτ τη νύχτα των εκλογών του 1960 και ήταν οκτώ μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί της
LIFO NEWSROOM
«Θεωρώ τελείως ακατάλληλη την κυρία να πει τραγούδια μου»: Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις έριχνε «άκυρο» και στην Αγνή Μπάλτσα

Πολιτισμός / «Θεωρώ τελείως ακατάλληλη την κυρία να πει τραγούδια μου»: Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις έριχνε «άκυρο» και στην Αγνή Μπάλτσα

Σε ελάχιστους καλλιτέχνες είχε εμπιστευθεί τη μουσική και τα τραγούδια του όσο ζούσε και τα ίδια αυστηρά κριτήρια τηρεί ο γιός και κληρονόμος του.
LIFO NEWSROOM