Πράγα: Τσέχοι ζητούν να δοθούν ονόματα ηρώων από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» σε κεντρικούς δρόμους

Χιλιάδες Τσέχοι ζητούν να δοθούν ονόματα ηρώων του Τόλκιν σε δρόμους της Πράγας Facebook Twitter
Πράγα, φωτ.: ΕΡΑ
0

Ονόματα ηρώων του Τόλκιν ζητούν να δοθούν στους δρόμους της Πράγας, χιλιάδες Τσέχοι. 

Ένα διαδικτυακό αίτημα υπέγραψαν χιλιάδες Τσέχοι, στο οποίο ζητούν ονόματα ηρώων του «Άρχοντα των δακτυλιδιών» να δοθούν στους δρόμους του νησιού Ρόχαν της Πράγας. Το νησί που βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα, στα βόρεια του ιστορικού κέντρου της Πράγας, φέρει το όνομα ενός εκ των ιδιοκτητών του, του ευγενούς Γιόζεφ Ρόχαν. Το επώνυμό του είναι ομώνυμο με ένα από τα βασίλεια του φανταστικού έπους που δημιούργησε ο Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν. 

Ο δήμος της Πράγας είχε ανακοινώσει ότι στους νέους δρόμους της συνοικίας θα δίνονταν ονόματα φιλοσόφων, όπως του Ιμάνουελ Καντ, του Έντμουντ Χούσερλ ή του Ζακ Ντεριντά. Όμως περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι ζητούν τα νέα ονόματα να αντικατοπτρίζουν την αμφισημία του ονόματος του νησιού. «Οι αποβάθρες του Ρόχαν πρέπει να φέρουν ονόματα του Ρόχαν» αναφέρεται στο αίτημα. «Σε τι συνέβαλε ο Καντ στον πόλεμο εναντίον των ορδών του Σάρουμαν;» συνεχίζει το κείμενο, αναφερόμενο στον μάγο του μυθιστορήματος. 

«Πού ήταν ο Χούσερλ όταν έπεσε το Γουέστφολντ;» αναρωτιούνται οι υπογράφοντες παραποιώντας ελαφρά το ερώτημα του βασιλιά του Ρόχαν: «Πού ήταν η Γκόντορ όταν έπεσε το Γουέστφολντ», όταν αρνήθηκε αρχικά να συμμετάσχει στον πόλεμο επειδή οι σύμμαχοι δεν τον είχαν βοηθήσει παλαιότερα. Επιπλέον μεταξύ άλλων, οι υπογράφοντες προτείνουν ένας από τους δρόμους να πάρει το όνομα της Έογουιν, της αρχόντισσας του Ρόχαν, επειδή στο σχέδιο του δήμου δεν προβλέπεται να τιμηθεί καμία γυναίκα. 

Στο πλευρό όσων υπογράφουν είναι και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος της Πράγας με το Κόμμα των Πειρατών Ζντένεκ Χριμπ ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία των πολιτών χαρακτηρίζοντάς την ως «αξιέπαινη».  

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τσέχοι δείχνουν την αγάπη τους προς τη λογοτεχνία του φανταστικού και την επιστημονική φαντασία. Στην πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού, το 2021, περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι καταγράφηκαν ως «Τζεντάι», οι φύλακες της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον Πόλεμο των Άστρων. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM