Πέθανε ο ζωγράφος Ιουλιανός Καττίνης

Πέθανε ο γνωστός ζωγράφος Ιουλιανός Καττίνης Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Ο ζωγράφος Ιουλιανός Καττίνης πέθανε, σε ηλικία 87 ετών και η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρώμη, στην Εκκλησία των Καλλιτεχνών- Chiesa degli Artisti.

Ο ελληνικής καταγωγής ζωγράφος, Ιουλιανός Καττίνης, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Ρώμη, ενώ έκανε πολλές προσωπικές εκθέσεις με έργα του, μέσα σε έξι δεκαετίες, σε αρκετές περιοχές του πλανήτη. 

Από το Αμάν και τη Βηρυτό, μέχρι τη Ρώμη, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, το Μόναχο και το Μιλάνο, ο Ιουλιανός Καττίνης παρουσίασε πολλές εικαστικές δημιουργίες, με κύρια έμπνευση το μυστήριο των Ετρούσκων της Ιταλίας, ενώ κατάφερε να «παντρέψει» τη χαρακτική με τη ζωγραφική.

Γεννημένος στη Δαμασκό το 1934 από Έλληνες γονείς, ο Ιουλιανός Καττίνης αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '60 και πήγε στη Ρώμη, λόγω της πλούσιας ιστορίας της. Αποφοίτησε από τη σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης και έγινε φίλος με πολλούς καταξιωμένους ζωγράφους, όπως τον Μάριο Μαφάι και τον Τζουζέπε Κανάλι.

Ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ευρώπης και ήρθε σε επαφή με όλες τις καλλιτεχνικές τάσεις της ηπείρου, καταφέρνοντας να διαμορφώσει τον «προσωπικό του εξπρεσιονισμό», όπως ανέφερε.

Σημειώνεται πως την περίοδο της χούντας, ο Ιουλιανός Καττίνης πούλησε αρκετά του έργα με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα υπέρ της αντίστασης, ενώ δήλωνε τότε σε φίλους του πως «Δεν μιλώ ελληνικά τόσο καλά όσο θα ήθελα, αλλά αισθάνομαι βαθύτατα, ακραιφνώς Έλληνας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτισμός / Μπιενάλε Βενετίας: Παραιτήθηκε η επιτροπή βραβείων μετά την ένταση για αποκλεισμό καλλιτεχνών

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης σύγχρονης τέχνης, η επιτροπή των βραβείων αποχώρησε – Αφορμή ο αποκλεισμός καλλιτεχνών από χώρες όπως το Ισραήλ και η Ρωσία από τις διακρίσεις
THE LIFO TEAM
Ένας Ρενουάρ, ένα πράσινο καπέλο με κεράσια και η επιστροφή ενός πίνακα στην Ισπανία

Πολιτισμός / Ένας Ρενουάρ, ένα πράσινο καπέλο με κεράσια και η επιστροφή ενός πίνακα στην Ισπανία

Το έργο Το καπέλο με τα κεράσια, που ο Ρενουάρ ζωγράφισε το 1884 και ανήκε κάποτε στη δούκισσα της Άλμπα, αγοράστηκε από Ισπανό συλλέκτη έναντι περίπου 8,7 εκατ. ευρώ και επέστρεψε στην Ισπανία μετά από χρόνια.
THE LIFO TEAM