Πέθανε ο Τότο Κουτούνιο, νικητής της Eurovision

Πέθανε ο Τότο Κουτούνιο, νικητής της Eurovision Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο Ιταλός τραγουδιστής Τότο Κουτούνιο, διάσημος για την ερμηνεία του «Un Italiano vero» και τη νίκη του στη Eurovision το 1990 με το «Insieme: 1992».

Την είδηση του θανάτου του Τότο Καουτούνιο, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών στο Μιλάνο, ανακοίνωσε ο μάνατζέρ του.

«Έπειτα από μακρά ασθένεια, η κατάσταση της υγείας του τραγουδιστή είχε επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες» ανέφερε ο Ντανίλο Μανκούζο, στο πρακτορείο Ansa.

«Αντίο στον Τότο Κουτούνιο, έναν πραγματικό Ιταλό», έγραψε αμέσως η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αποχαιρετώντας τον σπουδαίο Ιταλό τραγουδιστή.

Το βιογραφικό του Τότο Κουτούνιο

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Τότο Κουτούνιο  ήταν το 1983,  το τραγούδι "Un Italiano vero" (ή απλά "L'italiano") που έγινε Νο1 των χιτ στην Ιταλία και την Ελβετία, και Νο2 στη Γαλλία. Το τραγούδι γοήτευσε επίσης το κοινό στο Ισραήλ, το Ιράν και τη Νότια Κορέα.

Το ρεφρέν αυτής της διαχρονικής επιτυχίας είναι ακόμα επιτυχία στο ραδιόφωνο καθώς είναι γνωστό και ως «Lasciatemi cantare».

Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού γυρίστηκε στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Παρουσιάζει μια σειρά από μάλλον χαρακτηριστικά στερεότυπα για την Ιταλία και τους Ιταλούς, με τον τραγουδιστή να τρώει ζυμαρικά και να φλερτάρει με τη σερβιτόρα.

Το 1990 ο Κουτούνιο κέρδισε στη Eurovision με το «Insieme: 1992», ένα τραγούδι για την Ευρώπη. Μετά την Τζιλιόλα Τσινκουέτι το 1964, έγινε ο δεύτερος εκπρόσωπος της Ιταλίας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού που κατέκτησε την πρωτιά. Την επόμενη χρονιά παρουσίασε μαζί με την Τσινκουέτι το πρόγραμμα του διαγωνισμού που φιλοξενήθηκε στη Ρώμη.

Ο Σαλβατόρε Κουτούνιο, γνωστός ως Τότο Κουτούνιο, γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1943. Συνέθεσε κομμάτια για πολλούς Γάλλους τραγουδιστές, κυρίως τη δεκαετία του 1970: για τον Μισέλ Σαρντού ("En chantant") την Μιρέιγ Ματιέ, τον Ζεράρ Λενορμάν, τον Τζο Ντασέν, τον Τζόνι Χαλιντέι, τον Ερβέ Βιλάρ και την Σεϊλά.

Ο συνθέτης και ερμηνευτής είχε συμμετάσχει επίσης 15 φορές στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, που παρακολουθούν κάθε χρόνο εκατομμύρια τηλεθεατές.

Με πληροφόιρες του ΑΠΕ/Ansa

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Πολιτισμός / Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Η έκδοση φέρνει στο φως αδημοσίευτα αποσπάσματα που φωτίζουν τις ερωτικές του περιπέτειες, την αγωνία του για τάξη και σταθερότητα και τη σύγκρουση ανάμεσα στην καλλιτεχνική ορμή και στον φόβο της απορρύθμισης.
THE LIFO TEAM
Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Πολιτισμός / Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Το νεο βιβλίο των Gorka Lopez de Munain και Miriam Beltran Valiente συγκεντρώνει πίνακες, γλυπτά και χαρακτικά με αποκεφαλισμένους αγίους, σαπισμένα σώματα και μνήμες θανάτου, δείχνοντας πως για αιώνες η ισπανική τέχνη δεν χρησιμοποιούσε τη φρίκη μόνο για να σοκάρει, αλλά και για να παρηγορήσει.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΠΟ - Λίνα Μενδώνη: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως η αποκατάσταση του αποτελεί ιστορικό χρέος του κράτους απέναντι στα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας, διασφαλίζοντας ότι το μνημείο και το ιστορικό τοπίο θα παραδοθούν στις επόμενες γενιές με τον προσήκοντα σεβασμό
THE LIFO TEAM
Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Πολιτισμός / Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Με ζωγραφική, εγκαταστάσεις και performances που έβαζαν το σώμα στο κέντρο, η Soares αμφισβήτησε τα σεξουαλικά ταμπού, την πατριαρχία και τον αυταρχισμό της εποχής της. Τα τελευταία χρόνια το έργο της επανεκτιμήθηκε διεθνώς μέσα από εκθέσεις στην Tate Modern και το MASP.
THE LIFO TEAM