Πέθανε ο Λάρι Χάρβεϊ, η ψυχή του Burning Man

Πέθανε ο Λάρι Χάρβεϊ, η ψυχή του Burning Man Facebook Twitter
0

Ο Λάρι Χάρβεϊ, ο συνιδρυτής του διάσημου φεστιβάλ τέχνης Burning Man, πέθανε το Σάββατο στο Σαν Φρανσίσκο έχοντας υποστεί ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο στις 4 Απριλίου. Ήταν 70 ετών.

Η ιστοσελίδα Burning Man μετέδωσε τη δυσάρεστη είδηση ενώ όπως έγινε γνωστό ο Χάρβεϊ πέθανε το πρωί του Σαββάτου σε νοσοκομείο. Στο πλευρό του ήταν όλη του η οικογένεια και φίλοι,  δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος του Burning Man.

«Τώρα που έχει φύγει, ας κρατήσουμε τη μνήμη του ζωντανή στην καρδιά μας, στις σκέψεις μας και στις ενέργειές μας», γράφει ο επιστήθιος φίλος του Στίουαρτ Μάγκνουμ στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ. 

Οι φίλοι και η οικογένεια του σχολίασαν σε ανακοίνωση πως ο Λάρι υπήρξε ένας οραματιστής, εραστής των λέξεων και των βιβλίων, ένας μέντορας που προκάλεσε τους άλλους να εξετάσουν τον κόσμο με νέους τρόπους.

Το 1986, ο Χάρβεϊ ο οποίος εργάζονταν ως ξυλουργός και κηπουρός, ξεκίνησε το Burning Man σε ηλικία 38 ετών μαζί με τον φίλο του Τζέρι Τζέιμς.

Αρχικά η γιορτή ήταν ένα μικρό τελετουργικό πάρτι για το θερινό ηλιοστάσιο που για πρώτη φορά έγινε με μυστικοπάθεια στο Baker Beach στο Σαν Φρανσίσκο.

Στο τέλος της νύχτας έκαψαν ένα ομοίωμα άντρα στην παραλία. Η γιορτή επαναλήφθηκε και μεγάλωσε μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, φθάνοντας τελικά σε 800 συμμετέχοντες.

Τελικά το 1990, η τοποθεσία άλλαξε και το μικρό πάρτι μεταφέρθηκε ως φεστιβάλ στην έρημο του Black Rock Desert.

Σύντομα έφτασε να προσελκύει πάνω από 60.000 ανθρώπους, οι οποίοι δημιουργούσαν την εφήμερη πολιτεία της ερήμου που έγινε γνωστή ως Black Rock City και είχε διάρκεια ζωής μόλις οκτώ ημέρες. Με πολυάριθμες εγκαταστάσεις τέχνης μεγάλης κλίμακας, οι παρευρισκόμενοι γιορτάζουν σήμερα μέχρι την αποκορύφωση του φεστιβάλ: το τελετουργικό κάψιμο ενός γιγαντιαίου ομοιώματος.

To 2015 το φεστιβάλ είχε γίνει γιγαντωθεί σε όγκο αλλά και κέρδη αποφέροντας σχεδόν 35 εκατ. δολάρια. Ωστόσο το μεγαλύτερο από αυτό το ποσό ήταν τα χρήματα που οι διοργανωτές «έριχναν» για την προετοιμασία της διοργάνωσης της επόμενης χρονιάς. 

Ο Χάρβεϊ υπήρξε ακτιβιστής, καλλιτέχνης και φιλάνθρωπος. Παρέμεινε εκτελεστικός διευθυντής της Black Rock City LLC, μιας οργάνωσης που είχε αναλάβει τη διοργάνωση του φεστιβάλ, μέχρι το θάνατό του.

Ήταν πρόεδρος του Black Rock Arts Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος τέχνης για την προώθηση διαδραστικών συνεργατικών δημόσιων εγκαταστάσεων τέχνης σε κοινότητες έξω από το Black Rock City.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο Τέρενς Σταμπ, ο θρυλικός «Στρατηγός Ζοντ» του Superman, σε ηλικία 87 ετών

Ο βρετανός ηθοποιός Τέρενς Σταμπ, γνωστός για τον ρόλο του ως General Zod στις ταινίες Superman, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών - Η καριέρα του περιλαμβάνει περισσότερες από 60 ταινίες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Πολιτισμός / Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Από την πρώτη κινηματογραφική εξόρμηση του πράκτορα 007 στη θριλερική διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο «Κονκλάβιο» κι από τη δοκιμασμένη χιτσκοκική συνταγή του «Man who knew too Much» στην συναρπαστική αγωνιστική δράση του «F1: The Movie», μερικές επιλογές για όσους αποφάσισαν να περάσουν την αργία στο Κλεινόν Άστυ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Πολιτισμός / Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Στον Ναό Αγίου Γεωργίου Πραστειάς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εργοταξιακού εξοπλισμού στον προαύλιο χώρο, ενώ στο Κάστρο Βολισσού, ζημιές σημειώθηκαν στις υποδομές ανάδειξης 
LIFO NEWSROOM
Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Πολιτισμός / Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια θεατές συντονίστηκαν ζωντανά για την εκπομπή, καθώς η Τέιλορ Σουίφτ μίλησε για τη σχέση της με τον Τράβις, τα «κρυμμένα στοιχεία» που ενσωματώνει στα τραγούδια της, αλλά και για την ενασχόλησή της με το... ψωμί
LIFO NEWSROOM
Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Οι επανεκδόσεις της πρώτης περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ, του «Dr. No», και του εξαιρετικού ψυχολογικού θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι «The Tenant» ξεχωρίζουν εύκολα από το πρόγραμμα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Έντεκα χρόνια από την ημέρα που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του

Πολιτισμός / Ρόμπιν Γουίλιαμς: 11 χρόνια από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του

Το «θαλάσσιο τέρας με τα 50 πλοκάμια», όπως χαρακτήρισε η σύζυγός του τη σπάνια μορφή άνοιας που τον βασάνιζε, και το τελευταίο τους βράδυ, λίγο πριν ο ηθοποιός βάλει τέλος στη ζωή του
LIFO NEWSROOM