Πέθανε η Ετέλ Αντνάν, μια σπουδαία Λιβανοαμερικανίδα συγγραφέας και εικαστικός

Πέθανε η Ετέλ Αντνάν, μια σπουδαία Λιβανοαμερικανίδα συγγραφέας και εικαστικός Facebook Twitter
Etel Adnan, 2014. Photo by Patrick Dandy. Courtesy of White Cube
0

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών στο Παρίσι η Ετέλ Αντνάν, Λιβανοαμερικανίδα ποιήτρια, δοκιμιογράφος και εικαστικός. Το 2003 η Αντνάν θεωρήθηκε «η πιο διάσημη και επιτυχημένη Αραβοαμερικανή σύγχρονη συγγραφέας» από το ακαδημαϊκό περιοδικό MELUS: Multi-Ethnic Literature of the United States.

Εκτός από τη λογοτεχνική της παραγωγή, η Αντνάν έκανε εικαστικά έργα με διάφορα μέσα, όπως ελαιογραφίες, λεπορέλος και ταπισερί, που έχουν εκτεθεί τα τελευταία χρόνια σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

Η Ετέλ Αντνάν γεννήθηκε το 1925 στη Βηρυτό του Λιβάνου. Ο πατέρας της ήταν Σουνίτης Μουσουλμάνος-Τούρκος υψηλόβαθμος και συμμαθητής του Κεμάλ Ατατούρκ από πλούσια οικογένεια ενώ η μητέρα της ήταν Ελληνορθόδοξη από τη Σμύρνη, από οικογένεια που ζούσε σε ακραία φτώχεια. Γνωρίστηκαν στη Σμύρνη κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο πατέρας της υπηρετούσε ως κυβερνήτης της πόλης. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης μετανάστευσαν στη Βηρυτό.

Η φήμη της άρχισε να μεγαλώνει και η Αντνάν απόλαυσε διεθνή αναγνώριση και οικονομική επιτυχία του έργου της μετά τα 80 της, με τους ήσυχους διαλογιστικούς καμβάδες της, αναγνωρίζοντας τον αναπόσπαστο ρόλο της και το μοναδικό αισθητικό της όραμα στον διεθνή κανόνα τέχνης. Θεωρείται σήμερα ένα παράδειγμα για τους νέους καλλιτέχνες.

Η Αντνάν έχει πει ότι η μητέρα της ήταν 16 ετών όταν γνώρισε τον πατέρα της, σε μια εποχή που «οι Έλληνες στην Τουρκία βρίσκονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης». Η ίδια εκπαιδεύτηκε σε μοναστηριακά γαλλικά σχολεία και τα γαλλικά έγιναν η γλώσσα στην οποία γράφτηκε για πρώτη φορά το πρώιμο έργο της. Σπούδασε αγγλικά και το μεγαλύτερο μέρος της μεταγενέστερης δουλειάς της γράφτηκε σε αυτή τη γλώσσα.

Πέθανε η Ετέλ Αντνάν, μια σπουδαία Λιβανοαμερικανίδα συγγραφέας και εικαστικός Facebook Twitter
Etel Adnan Documenta-Halle, Documenta 13, Kassel June 6 – September 16, 2012

Στα 24 της η Αντνάν ταξίδεψε στο Παρίσι όπου πήρε πτυχίο στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Στη συνέχεια ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Από το 1958 έως το 1972 δίδαξε φιλοσοφία της τέχνης στο Δομινικανό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ραφαέλ.

Η Αντνάν επέστρεψε από τις ΗΠΑ στον Λίβανο και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και πολιτιστική συντάκτρια στη γαλλόφωνη εφημερίδα Al-Safa στη Βηρυτό. Στην ίδια εφημερίδα έκανε σκίτσα. Επιπλέον, βοήθησε στη δημιουργία του πολιτιστικού τμήματος της εφημερίδας, συνεισφέροντας περιστασιακά με κινούμενα σχέδια και εικονογραφήσεις. Η θητεία της στην Al-Safa ήταν αξιοσημείωτη για τα πρωτοσέλιδα σχόλιά της σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα της εποχής.

Το πεζογράφημά της Σιττ Μαρί-Ροζ πρωτοδημοσιεύθηκε στις γαλλικές πρωτοποριακές Εκδόσεις των Γυναικών το 1977 (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα), μετά τους εμφύλιους πολέμους του Λιβάνου, και απέκτησε αμέσως εμβληματικές διαστάσεις.

Πέθανε η Ετέλ Αντνάν, μια σπουδαία Λιβανοαμερικανίδα συγγραφέας και εικαστικός Facebook Twitter
Etel Adnan Documenta-Halle, Documenta 13, Kassel June 6 – September 16, 2012

«Θέλετε να με ανταλλάξετε; Δεν είμαι αντικείμενο. Πώς το ξέρετε ότι δεν προτιμώ να πεθάνω από το να χρησιμεύσω ως φραγκοδίφραγκα στις συναλλαγές σας; Πρέπει ακόμα και στον πόλεμο να παραμένετε έμποροι χαλιών;» γράφει μέσα από τα λόγια της ηρωίδας της, μιας γυναίκας που διευθύνει ένα σχολείο για κωφά παιδιά, αγωνίζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη γυναικεία απελευθέρωση στον αραβικό κόσμο και πληρώνει με τη ζωή της μια κατάσταση όπου τα όπλα έχουν πάρει τη θέση του διαλόγου, σε μια από τις πιο τραγικές παρεξηγήσεις της σύγχρονης ιστορίας.

Το βιβλίο της Περί Πόλεων και Γυναικών (γράμματα στον Φαουάζ), που κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2000 από τις εκδόσεις Νησίδες, περιλαμβάνει την αλληλογραφία της με τον καθηγητή ιστορίας Fawwaz Traboulsi από τη Βαρκελώνη, την Εξ-αν-Προβάνς, τη Σκόπελο, τη Mούρθια, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, τη Βηρυτό, από τον Ιούνιο του 1990 μέχρι τον Αύγουστο του 1992.

Συνάμα αλληλογραφία και δοκίμιο, συνοψίζει την ευαισθησία και την οξυδέρκειά της, που της έχουν χαρίσει παγκόσμια φήμη. «Στο τέλος του αιώνα και της χιλιετίας μας, με υπόβαθρο τον πόλεμο στον Κόλπο και τον εμφύλιο στον Λίβανο, τα γράμματα αυτά μετατρέπονται τώρα σε γράμματα σε πόλεις και σε γυναίκες, για να μπορέσουμε, πριν είναι πάρα πολύ αργά, να βρούμε τη σωστή γεωγραφία για τις αποκαλύψεις μας» γράφει για το βιβλίο η Barbara Harlow.

Πέθανε η Ετέλ Αντνάν, μια σπουδαία Λιβανοαμερικανίδα συγγραφέας και εικαστικός Facebook Twitter
Etel Adnan Documenta-Halle, Documenta 13, Kassel June 6 – September 16, 2012

«Η θάλασσα έχει πάρει τα πιο ασυνήθιστα χρώματά της. Αναγνωρίζω τη Μεσόγειό μου με τη λαμπρότητά της και όλες μου οι ιδέες απογειώνονται σαν περιστέρια. Τι καλά! Ποιος χρειάζεται ιδέες όταν μπορεί να κάθεται σ' ένα ζεστό ακόμα πέτρινο τοιχάκι και ν' αγναντεύει την εκθαμβωτική θέα; Μήπως έχουμε ξεχάσει ποιο πρωινό ξημερώνει»;

«... η παραμικρότερη ατέλεια σε μια γυναίκα σ' αυτή τη χώρα (Ελλάδα) είναι σαν πληγή στη σάρκα ενός χασάπη: μύγες και σφήκες αρχίζουν αμέσως να τη ροκανίζουν…» γράφει από τη Σκόπελο στις 19 Αυγούστου 1990.

Έλκοντας την καταγωγή της από δύο διαφορετικούς κόσμους, η Αντνάν προσπαθεί να κατανοήσει τις διαφορές τους και ταυτόχρονα, με το δυνατό ανθρωπιστικό της βλέμμα, όπως ξεπηδάει από τα γραπτά της, να τους συνθέσει. Με νεανικό πάθος αλλά και την ηρεμία της γνώσης, η Αντνάν επιχειρεί με τις «εξόριστες λέξεις» της να διεισδύσει στον σύγχρονο λαβύρινθο της παγκοσμιοποίησης και στις δυσκολίες που κρύβει η αποδοχή της διαφορετικότητας. Χάρη στη συμμετοχή της στο κίνημα των ποιητών ενάντια στον πόλεμο τού Βιετνάμ, άρχισε να γράφει ποιήματα και έγινε, σύμφωνα με τα λόγια της, «μια Αμερικανίδα ποιήτρια».

Πέθανε η Ετέλ Αντνάν, μια σπουδαία Λιβανοαμερικανίδα συγγραφέας και εικαστικός Facebook Twitter
Etel Adnan Key Signs, 2017. Hardback leporello with watercolour on paper. © the artist. Photpgraphy: © White Cube (Ollie Hammick)

Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από σύγχρονους συνθέτες και έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ. Έργα της για το θέατρο έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, έγραψε για τον Αμερικανό σκηνοθέτη Bob Wilson το γαλλικό κείμενο της πολύγλωσσης όπεράς του Civil wars, το 1985.

Το ποίημά της Τζενίν διασκευάστηκε και παρουσιάστηκε στο Θέατρο Άττις, στην Αθήνα το 2005. Έργο της βασισμένο στο ποίημα To Be In a Time of War, με κείμενα του Heiner Muller, παραστάθηκε στο Forum Freies Theater στο Ντίσελντορφ, το Βερολίνο και τη Βηρυτό το 2011.

Οι σημαντικότερες διακρίσεις της περιλαμβάνουν: Βραβείο France-Pays Arabes για το Sitt Marie Rose (1977)· Arab American Book Award για το σύνολο του έργου της και PEN Oakland Award για το Master of the Eclipse (2010)· California Book Award for Poetry για τη συλλογή Sea and Fog και Lambda Literary Award για το σύνολο του έργου της ως ομοφυλόφιλης συγγραφέως (2013). Το 2014 αναγορεύτηκε Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η Aντνάν εργάστηκε επίσης ως ζωγράφος, τα πρώτα της αφηρημένα έργα δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι για να εφαρμόσει λαδομπογιά στον καμβά και στην επιφάνεια της εικόνας. Το επίκεντρο των συνθέσεων είναι συχνά ένα κόκκινο τετράγωνο, που δείχνει το ενδιαφέρον της για την «άμεση ομορφιά του χρώματος και τον ήλιο». Έχει ζωγραφίσει το όρος Tamalpais, μέσα σε χιλιάδες καμβάδες.

Πέθανε η Ετέλ Αντνάν, μια σπουδαία Λιβανοαμερικανίδα συγγραφέας και εικαστικός Facebook Twitter
Etel Adnan Late Afternoon Poem, 1968 |courtesy MoMA

Στη δεκαετία του 1960 άρχισε να ενσωματώνει την αραβική καλλιγραφία στα έργα τέχνης και τα βιβλία της, τα «leporellos» της, εντυπωσιακά φυλλάδια σε μέγεθος βιβλίου τσέπης με σχέδια τοπίων και αποσπάσματα αραβικής ποίησης. Η ίδια θυμάται τον εαυτό της να κάθεται για ώρες αντιγράφοντας λέξεις από μια αραβική γραμματική χωρίς να προσπαθεί να καταλάβει το νόημά τους.

Η τέχνη της είναι πολύ επηρεασμένη από τους πρώιμους καλλιτέχνες της Hurufiyya, ενός κινήματος που αναπτύχθηκε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα μεταξύ των Αράβων καλλιτεχνών όπως ο Ιρακινός Jawad Salim, ο Παλαιστίνιος Jabra Ibrahim Jabra και ο Ιρακινός Shakir Hassan al Said, οι οποίοι απέρριψαν τη δυτική αισθητική και αγκάλιασαν μια νέα μορφή τέχνης που ήταν ταυτόχρονα μοντέρνα, αν και αναφερόταν στον παραδοσιακό πολιτισμό, τα μέσα και τις τεχνικές του.

Παρά την αφοσίωσή της στην πρακτική της στην εικαστική τέχνη, η Αντνάν δεν έτυχε ευρείας αναγνώρισης έως ότου η επιμελήτρια τέχνης Carolyn Christov-Bakargiev είδε τη δουλειά της στη Galerie Sfeir-Semler της Βηρυτού το 2010 και τα πτυσσόμενα βιβλία σε στυλ ακορντεόν που συγχωνεύουν τις λέξεις και τα σχέδιά της.

Η Μπακαρτζίεφ, ως καλλιτεχνική διευθύντρια της documenta12, το 2013 στο Κάσελ, της πρόσφερε μια εξέχουσα θέση στην έκθεση με δική της αίθουσα και μια σειρά από 38 αφηρημένα έργα ζωγραφικής και λεπορέλος στον χώρο.

Πέθανε η Ετέλ Αντνάν, μια σπουδαία Λιβανοαμερικανίδα συγγραφέας και εικαστικός Facebook Twitter
Etel Adnan: Light’s New Measure 2021 | Solomon R Guggenheim | © Solomon R. Guggenheim Foundation, New York.

Ακολούθησε μια σειρά από μεγάλες διεθνείς ομαδικές εκθέσεις. Το New Museum την παρουσίασε σε μια έκθεση τέχνης από τον αραβικό κόσμο το 2014, ενώ το Whitney Museum of American Art τη συμπεριέλαβε στην Μπιενάλε του την ίδια χρονιά. Η αναδρομική έκθεση στο Mathaf: Arab Museum of Modern Art στην Ντόχα, με τίτλο Etel Adnan In All Her Dimensions και επιμέλεια Hans Ulrich Obrist, περιλάμβανε τα πρώτα της έργα, τη λογοτεχνία της, τα χαλιά της.

Η υπερπαραγωγή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA), το 2017, Making Space: Women Artists και το Postwar Abstraction την τοποθέτησε  σε ένα σημαντικό, παγκόσμιο κίνημα στην ιστορία της τέχνης, δίπλα στις Ruth Asawa, Gertrudes Altschul, Anni Albers, Magdalena Abakanowicz, Lygia Clark και Lygia Pape. Ο μικρός καμβάς της Αντνάν που παρουσιάστηκε στην έκθεση έγινε μέρος μιας ιστορίας που περιελάμβανε τη Lee Krasner, την Helen Frankenthaler και τη Yayoi Kusama.

Η φήμη της άρχισε να μεγαλώνει και η Αντνάν απόλαυσε διεθνή αναγνώριση και οικονομική επιτυχία του έργου της μετά τα 80 της, με τους ήσυχους διαλογιστικούς καμβάδες της, να αναγνωρίζονται ως μέρος του αναπόσπαστου ρόλου της και του μοναδικού αισθητικού της οράματος  στον διεθνή κανόνα τέχνης. Θεωρείται σήμερα ένα παράδειγμα για τους νέους καλλιτέχνες.

Πέθανε η Ετέλ Αντνάν, μια σπουδαία Λιβανοαμερικανίδα συγγραφέας και εικαστικός Facebook Twitter

Η Ετέλ Αντνάν ήταν ανοιχτά λεσβία. Ζούσε με την σύντροφό της, τη γλύπτρια Σιμόν Φατάλ, με την οποία είχαν γνωριστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Οι γυναίκες έγιναν ζευγάρι όταν γνωρίστηκαν στη Βηρυτό και έφυγαν για τη βόρεια Καλιφόρνια το 1977. «Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τη σχέση μας» έχει πει η Φατάλ στους Financial Times. «Αν και οι ΗΠΑ ήταν πολύ πιο "φρόνιμες" και συντηρητικές από τη Βηρυτό».

Το 2018 κυκλοφόρησε η βιογραφία της, Etel Adnan, από την Kaelen Wilson-Goldie, που ερευνά τη δουλειά της και την ακτιβιστική της δράση. Το 2020, το Βραβείο Ποίησης Γκρίφιν απονεμήθηκε στο βιβλίο της Time. Η τελευταία έκθεση με τα έργα της, Εtel Adnan: Light’s New Measure, στο Μουσείο Solomon R Guggenheim στη Νέα Υόρκη θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμπλο Πικάσο: Ύποπτος, ξένος, διάσημος και στο στόχαστρο των αρχών στην ξενοφοβική Γαλλία

Εικαστικά / Πάμπλο Πικάσο: Ύποπτος, διάσημος και στο στόχαστρο των αρχών στην ξενοφοβική Γαλλία

Τα «μάτια» της αστυνομίας ήταν στραμμένα στον εικοσάχρονο νεαρό που δεν μιλούσε γαλλικά, γύριζε ξημερώματα στο σπίτι του, διάβαζε ξένες εφημερίδες και ζωγράφιζε φτωχές γυναίκες που ζητιανεύουν στους δρόμους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM
Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το Graceland και το απαρτχάιντ

Πολιτισμός / Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το απαρτχάιντ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Graceland του Πολ Σάιμον έφερε τη μουσική της Νότιας Αφρικής σε παγκόσμιο κοινό, αλλά άνοιξε και μια μεγάλη σύγκρουση γύρω από το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ. Το The Road Home επιστρέφει σε εκείνη τη στιγμή, μέσα από τη Μακέμπα, τον Χιου Μασακέλα και μια μουσική που έγινε πεδίο αντίστασης.
THE LIFO TEAM
70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Πολιτισμός / 70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Στο Auvers-sur-Oise, το χωριό έξω από το Παρίσι όπου ο Βαν Γκογκ πέρασε τις τελευταίες 70 ημέρες της ζωής του, ανοίγουν δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον ζωγράφο και στο τοπίο που τον σημάδεψε. Δεν είναι απλώς ακόμη ένας φόρος τιμής, αλλά ένας τρόπος να ξαναδιαβαστεί ο τόπος μέσα από το βλέμμα που τον έκανε αθάνατο.
THE LIFO TEAM
Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Πολιτισμός / Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Το αυθεντικό άγαλμα του Rocky μπαίνει για πρώτη φορά μέσα στο Philadelphia Museum of Art, το μουσείο που κάποτε δεν ήξερε αν το ήθελε. Με έργα των Κιθ Χάρινγκ, Άντι Γουόρχολ, Κάρα Γουόκερ και Κάρι Μέι Γουίμς, η έκθεση Rising Up εξετάζει πώς ένα κινηματογραφικό αντικείμενο έγινε λαϊκό μνημείο μιας πόλης.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Πολιτισμός / Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Το MuzeuThought and Contemporary Art DST ανοίγει στην Μπράγκα με έργα των Ναν Γκόλντιν, Άλεξ Κατς, Φραντσέσκο Κλεμέντε και Φραντς Βεστ. Πριν υποδεχτεί το κοινό, όμως, θα ανοίξει αποκλειστικά για τους εργαζόμενους του DST Group, της κατασκευαστικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη συλλογή και το κτίριο.
THE LIFO TEAM
Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Πολιτισμός / Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Ο Ντάριο Αμοντέι, CEO της Anthropic, θα συνδιοργανώσει με τον Γκρέιντον Κάρτερ και τον Μπράιαν Λορντ της CAA ένα από τα πιο περιζήτητα πάρτι του Φεστιβάλ Καννών. Η είδηση έρχεται την ώρα που το Χόλιγουντ εξακολουθεί να κοιτάζει την τεχνητή νοημοσύνη με δέος και καχυποψία.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Η Κατ Γκράχαμ είχε γυρίσει σκηνές ως Νταϊάνα Ρος στο Michael, όμως αποκάλυψε ότι ο ρόλος της δεν υπάρχει στο τελικό μοντάζ λόγω «νομικών παραμέτρων». Η απουσία της Ρος ανοίγει ακόμη μία συζήτηση γύρω από το τι χωρά και τι μένει έξω από τη νέα βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον.
THE LIFO TEAM
Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Στο Mother Mary, η Αν Χάθαγουεϊ υποδύεται μια μεγάλη pop star, με τραγούδια των FKA Twigs, Jack Antonoff και Charli xcx. Η εμπειρία, όπως είπε, τη βοήθησε να καταλάβει ότι η pop μουσική απαιτεί μια «αβίαστη δύναμη» και μια δημόσια έκθεση του εαυτού που δεν της ταιριάζει.
THE LIFO TEAM
Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Πολιτισμός / Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Το Second Nature, με αφηγητή και συμπαραγωγό τον Έλιοτ Πέιτζ, εξερευνά ομόφυλες σχέσεις, αλλαγές φύλου και μητριαρχικές κοινωνίες σε περισσότερα από 1.500 είδη ζώων, αμφισβητώντας με επιστημονικά στοιχεία την ιδέα ότι η φύση υπήρξε αποκλειστικά straight.
THE LIFO TEAM
Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Πολιτισμός / Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το «Half Man» σε έναν ρόλο που τον βγάζει εντελώς έξω από τη γνώριμη περσόνα του. Στις Κάννες μίλησε για την ανδρική βία, τη σωματική μεταμόρφωση και το γιατί η αυθεντικότητα είναι, για εκείνον, το μόνο αληθινό μυστικό μιας επιτυχίας.
THE LIFO TEAM
Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Πολιτισμός / Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Με αφορμή το Light and Thread, το πρώτο της nonfiction βιβλίο στα αγγλικά, η νομπελίστρια Χαν Κανγκ μιλά για τη βία, το πένθος, τη μνήμη και τη γραφή ως πράξη επιμονής. Και για το ελληνικό κοινό που έχει ήδη αγαπήσει τη «Χορτοφάγο» και το «Μάθημα ελληνικών», θυμίζει γιατί η λογοτεχνία της δεν παρηγορεί από τον κόσμο, αλλά σε εμποδίζει να νεκρωθείς μέσα του.
THE LIFO TEAM
Turner Prize 2026: Μια βραχεία λίστα με έντονο πολιτικό φορτίο και γλυπτική ουσία.

Πολιτισμός / Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026, με τους Σιμίον Μπάρκλεϊ, Κίρα Φρέιζε, Μαργκερίτ Ιμιό και Τανόα Σάσρακου να διεκδικούν το σημαντικότερο βρετανικό βραβείο σύγχρονης τέχνης. Η φετινή τετράδα δίνει έμφαση στην εγκατάσταση και την περφόρμανς, με έργα που ανατέμνουν τη φυλή, την τάξη και την πολιτική ιστορία του πετρελαίου.
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΜΑΓΚΙ ΤΖΙΛΕΝΧΑΛ

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Η Μάγκι Τζίλενχαλ ορίστηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

«Η Βενετία πάντα υποστήριζε τις ειλικρινείς, ξεχωριστές φωνές, και είναι τιμή μου να συμβάλλω στη συνέχιση αυτής της γενναίας και απαραίτητης παράδοσης», δήλωσε η ηθοποιός
THE LIFO TEAM