Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Volksbühne μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Volksbühne μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση Facebook Twitter
Ο Klaus Dörr
0

Ο διευθυντής του θεάτρου Volksbühne του Βερολίνου Klaus Dörr παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ταπεινωτική μεταχείριση μεγαλυτέρων σε ηλικία γυναικών ηθοποιών.

Ο 59χρονος σκηνοθέτης με μακρά θητεία σε θέατρα του Βερολίνου όπως το Maxim Gorki Theatre βρέθηκε στο τιμόνι του ιστορικού θεάτρου μετά την παραίτηση του Chris Dercon, τον Απρίλιο του 2018.

Το θέατρο ανακοίνωσε  ότι ο Klaus Dörr θα εγκαταλείψει τη θέση του άμεσα μετά την παρέμβαση του γερουσιαστή πολιτισμού του Βερολίνου, Klaus Lederer, του οποίου το γραφείο επίσης επιβεβαίωσε την απόφαση.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Volksbühne, για τους ισχυρισμούς εναντίον μου», είπε ο Dörr στη δήλωση που εξέδωσε το θέατρο. «Λυπάμαι βαθιά εάν έχω πληγώσει εργαζόμενους με τη συμπεριφορά, τα λόγια ή το βλέμμα μου», πρόσθεσε.

Ο Dörr κατηγορήθηκε από 10 γυναίκες που εργάστηκαν στο θέατρο για ακατάλληλη συμπεριφορά απέναντί ​​τους, συμπεριλαμβανομένου του να τις κοιτάζει με ανάρμοστο τρόπο, να κάνει σεξιστικές παρατηρήσεις και να τους στέλνει ακατάλληλα γραπτά μηνύματα.

Οι γυναίκες που τον κατηγορούν υποστηρίζονται από γυναίκες ως επί το πλείστον σκηνοθέτες, συγγραφείς, και ηθοποιούς, που υπέγραψαν ένα κείμενο, ζητώντας την παραίτηση του Dörr ή την απόλυσή του και προτρέποντας το υπουργείο Πολιτισμού να λάβει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς τους.

Το σκάνδαλο είναι το τελευταίο σε μια σειρά από περιστατικά που «ταλαιπωρούν» το θέατρο μετά τη λήξη της θητείας του Frank Castorf, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά από 25 χρόνια. Τον διαδέχτηκε ο Βέλγος Chris Dercon, πρώην διευθυντής της Tate Modern στο Λονδίνο, ο οποίος πολύ γρήγορα παραιτήθηκε, μετά από την αντίδραση του θιάσου και των εργαζομένων που είδαν την απόφαση του διορισμού του ως πολιτική θέση εμπορευματοποίησης ενός θεάτρου που κέρδισε ευρύτερη αναγνώριση ως ένα από τα πιο σημαντικά και πρωτοποριακά θέατρα στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Τον Dörr θα διαδεχθεί αυτό το καλοκαίρι ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, René Pollesch στο τιμόνι του θεάτρου.

Η παραίτηση του Dörr έρχεται σε μια στιγμή που στη Γερμανία πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τρεισήμισι χρόνια μετά τη γέννηση του  #MeToo και την υπόθεση Harvey Weinstein, ενώ μέχρι σήμερα το κίνημα είχε μικρό αντίκτυπο στη χώρα.

Η Volksbühne δήλωσε στους λογαριασμούς της στα social media ότι οι γυναίκες που βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες κατά του Dörr είχαν την «ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη» του συνόλου των ανθρώπων του θεάτρου και σημειώνουν ότι «Η βιομηχανία μας υποφέρει από παρωχημένες δομές εξουσίας, κάτι που πρέπει να τελειώσει με την παραίτηση του Klaus Dörr».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Πολιτισμός / Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Η νέα μεγάλη έκθεση του Costume Institute, Costume Art, ανοίγει στις 10 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και εγκαινιάζει τις νέες Conde M. Nast Galleries του Metropolitan Museum of Art. Ο Αντριου Μπόλτον στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τα σώματα που δεν χωρούν πια στο παλιό ιδανικό της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Πολιτισμός / Ο Ανίς Καπούρ λέει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλειστούν από τη Μπιενάλε Βενετίας

Ο Βρετανός καλλιτέχνης επαινεί την κριτική επιτροπή για την παραίτησή της λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας και του Ισραήλ, αλλά επισημαίνει ότι η αιτιολογία θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Οι Ετρούσκοι βγαίνουν από τη σκιά της Ρώμης σε μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο

Πολιτισμός / Τι χρωστά η Ρώμη στους Ετρούσκους;

Μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο ξαναφέρνει στο φως τους Ετρούσκους, τον πολιτισμό που προηγήθηκε της Ρώμης και τη διαμόρφωσε. Μέσα από ταφικούς θησαυρούς, χάλκινα αφιερώματα και σπάνια κοσμήματα, η έκθεση δείχνει πόσα χρωστά η ρωμαϊκή ιστορία σε έναν πολιτισμό που έμεινε στη σκιά της.
THE LIFO TEAM
Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Πολιτισμός / Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Το 2011, ο Μάθιου Γουόνγκ βρέθηκε στη Βενετία ως φοιτητής φωτογραφίας και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Το 2026, η ζωγραφική του επιστρέφει εκεί χωρίς εκείνον: η έκθεση Matthew Wong: Interiors παρουσιάζει σπάνια έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που μετέτρεψε πόρτες, σκάλες και μπλε δωμάτια σε χάρτη μοναξιάς, μνήμης και φωτός.
THE LIFO TEAM
Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Πολιτισμός / Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Η Στέφανι Τσερνικόφσκι, που πέθανε στα 84 της, φωτογράφισε τη Νέα Υόρκη του CBGB, των Ramones, της Blondie και της Patti Smith, όχι σαν έτοιμο θρύλο, αλλά σαν ζωντανό χάος από σώματα, βλέμματα και νύχτες που άλλαξαν τη μουσική.
THE LIFO TEAM
Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Πολιτισμός / Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Με το A Good Man Is Hard to Find, που παρουσιάζεται 7-9 Μαΐου στο Sadler’s Wells East, η Κόρτνεϊ Ντέιν και ο Τζέικομπ Σάμιουελ των Bullyache χορογραφούν τη βία της εταιρικής ζωής σαν ένα βρώμικο, ποπ, τελετουργικό θέαμα για την ανδρική εξουσία.
THE LIFO TEAM
Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Πολιτισμός / Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ένα άγνωστο γυναικείο σχέδιο του Χανς Χόλμπαϊν ίσως απεικονίζει την Άννα Μπολέιν, ενώ το έργο που θεωρούνταν επί χρόνια πορτρέτο της μπορεί να δείχνει τη μητέρα της. Οι ερευνητές μιλούν για πιθανή λανθασμένη επιγραφή του 18ου αιώνα και ανοίγουν ξανά ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αυλής των Τυδώρ.
THE LIFO TEAM
Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα.

Πολιτισμός / Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα

Ενας λευκός πίνακας, τρεις άνδρες που νομίζουν ότι έχουν δίκιο και μια φιλία που δεν αντέχει το βάρος του γούστου. Ο Ρέιφ Φάινς, ο Κόλιν Φάρελ και ο Βάγκνερ Μόουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο Art, την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου έργου της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέλες.
THE LIFO TEAM
Η τελευταία ένοικος της Casa Milà ζει μέσα στο αριστούργημα του Γκαουντί

Πολιτισμός / Η γυναίκα που ζει μόνη στο σπίτι του Γκαουντί με ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο

Η Άνα Βιλαδομιού ζει σχεδόν 40 χρόνια στην Κάζα Μιλά της Βαρκελώνης, το εμβληματικό κτίριο του Αντόνι Γκαουντί που ο κόσμος γνωρίζει ως La Pedrera. Είναι η τελευταία ένοικος ενός μνημείου της UNESCO, όπου η καθημερινή ζωή μοιάζει πια με εξαίρεση μέσα σε ένα ασταμάτητο τουριστικό θέαμα.
THE LIFO TEAM
Ο Jarvis Cocker πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Πολιτισμός / Ο Τζάρβις Κόκερ πάει στο μουσείο για να υπερασπιστεί το χάος

Ο Τζάρβις Κόκερ, τραγουδιστής των Pulp, και η Kim Sion θα επιμεληθούν το The Hodge Podge στο Hepworth Wakefield το 2027, μια έκθεση για την τέχνη που γεννιέται έξω από τους θεσμούς, την ψυχεδέλεια, τα όνειρα, τη μουσική και τη δημιουργικότητα που δεν χωρά εύκολα στην αγορά.
THE LIFO TEAM