Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Volksbühne μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Volksbühne μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση Facebook Twitter
Ο Klaus Dörr
0

Ο διευθυντής του θεάτρου Volksbühne του Βερολίνου Klaus Dörr παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ταπεινωτική μεταχείριση μεγαλυτέρων σε ηλικία γυναικών ηθοποιών.

Ο 59χρονος σκηνοθέτης με μακρά θητεία σε θέατρα του Βερολίνου όπως το Maxim Gorki Theatre βρέθηκε στο τιμόνι του ιστορικού θεάτρου μετά την παραίτηση του Chris Dercon, τον Απρίλιο του 2018.

Το θέατρο ανακοίνωσε  ότι ο Klaus Dörr θα εγκαταλείψει τη θέση του άμεσα μετά την παρέμβαση του γερουσιαστή πολιτισμού του Βερολίνου, Klaus Lederer, του οποίου το γραφείο επίσης επιβεβαίωσε την απόφαση.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Volksbühne, για τους ισχυρισμούς εναντίον μου», είπε ο Dörr στη δήλωση που εξέδωσε το θέατρο. «Λυπάμαι βαθιά εάν έχω πληγώσει εργαζόμενους με τη συμπεριφορά, τα λόγια ή το βλέμμα μου», πρόσθεσε.

Ο Dörr κατηγορήθηκε από 10 γυναίκες που εργάστηκαν στο θέατρο για ακατάλληλη συμπεριφορά απέναντί ​​τους, συμπεριλαμβανομένου του να τις κοιτάζει με ανάρμοστο τρόπο, να κάνει σεξιστικές παρατηρήσεις και να τους στέλνει ακατάλληλα γραπτά μηνύματα.

Οι γυναίκες που τον κατηγορούν υποστηρίζονται από γυναίκες ως επί το πλείστον σκηνοθέτες, συγγραφείς, και ηθοποιούς, που υπέγραψαν ένα κείμενο, ζητώντας την παραίτηση του Dörr ή την απόλυσή του και προτρέποντας το υπουργείο Πολιτισμού να λάβει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς τους.

Το σκάνδαλο είναι το τελευταίο σε μια σειρά από περιστατικά που «ταλαιπωρούν» το θέατρο μετά τη λήξη της θητείας του Frank Castorf, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά από 25 χρόνια. Τον διαδέχτηκε ο Βέλγος Chris Dercon, πρώην διευθυντής της Tate Modern στο Λονδίνο, ο οποίος πολύ γρήγορα παραιτήθηκε, μετά από την αντίδραση του θιάσου και των εργαζομένων που είδαν την απόφαση του διορισμού του ως πολιτική θέση εμπορευματοποίησης ενός θεάτρου που κέρδισε ευρύτερη αναγνώριση ως ένα από τα πιο σημαντικά και πρωτοποριακά θέατρα στην Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Τον Dörr θα διαδεχθεί αυτό το καλοκαίρι ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, René Pollesch στο τιμόνι του θεάτρου.

Η παραίτηση του Dörr έρχεται σε μια στιγμή που στη Γερμανία πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τρεισήμισι χρόνια μετά τη γέννηση του  #MeToo και την υπόθεση Harvey Weinstein, ενώ μέχρι σήμερα το κίνημα είχε μικρό αντίκτυπο στη χώρα.

Η Volksbühne δήλωσε στους λογαριασμούς της στα social media ότι οι γυναίκες που βρίσκονται πίσω από τις κατηγορίες κατά του Dörr είχαν την «ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη» του συνόλου των ανθρώπων του θεάτρου και σημειώνουν ότι «Η βιομηχανία μας υποφέρει από παρωχημένες δομές εξουσίας, κάτι που πρέπει να τελειώσει με την παραίτηση του Klaus Dörr».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από 2.500 χρόνια,  ξαναζωντανεύει το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία

Πολιτισμός / Μετά από 2.500 χρόνια,  ξαναζωντανεύει το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα παρουσιάζεται στην έκθεση «Οι δύο θεοί» που συμπεριλαμβάνει τον Κολοσσό της Ρόδου και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έκθεσης με τίτλο: «Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας».
THE LIFO TEAM
Ένα φυλαχτό για όλους και μια Αθηνά για την Αθήνα

Urban Culture / Δύο νέες τοιχογραφίες σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στην Αλεξάνδρας μια τοιχογραφία-φυλαχτό για όλους μας από τον Άγγελο Πλέσσα, με τίτλο «Φυλαχτό όλων των Όντων», και στην Πανεπιστημίου η τοιχογραφία του Αριστείδη Λάππα «She Who Protects» με μια νέα, πολύχρωμη Αθηνά για μια νέα, πολυπολιτισμική Αθήνα.
THE LIFO TEAM
Για πρώτη φορά αναδημιουργήθηκε το DNA του ανθρώπου από την έκρηξη της Πομπηίας

Πολιτισμός / Για πρώτη φορά αναδημιουργήθηκε το DNA του ανθρώπου από την έκρηξη της Πομπηίας

Τα σώματα ανήκαν σε έναν άνδρα στα τέλη της δεκαετίας των 30 ή στις αρχές των 40 ετών και σε μια γυναίκα 50 ετών. Το γεγονός ότι πιθανότατα απολάμβαναν ένα χαλαρό γεύμα όταν τους χτύπησε η καταστροφή δεν είναι ασυνήθιστο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ