Πάμπλο Πικάσο: Πορτρέτο με τη μούσα του βγαίνει σε δημοπρασία

Πάμπλο Πικάσο: Πορτρέτο με τη μούσα του βγαίνει σε δημοπρασία Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram / Christie's
0

Ένα πορτρέτο της μούσας του Πάμπλο Πικάσο, θα είναι στο επίκεντρο της δημοπρασίας «20th-Century Sale» του Christie's στη Νέα Υόρκη στις 11 Μαΐου.

Το φημισμένο πορτρέτο της Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ προσφέρθηκε από τους απογόνους του εκλιπόντος Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης Γιαν Κρούγκιερ και αξίζει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δολάρια

Ζωγραφισμένος στις 18 Ιανουαρίου του 1932, ο πίνακας «Nature morte à la fenêtre (=Νεκρή φύση στο παράθυρο)» επιδείχθηκε μόνον δύο φορές μετά την ολοκλήρωσή του. Για σχεδόν πέντε δεκαετίες, έως το 1981, ο πίνακας ήταν εξαφανισμένος από τη δημόσια θέα. 

Αρχικά, ήταν ένα από τα 10.000 έργα του Πικάσο που κληρονόμησε η εγγονή του, η Μαρίνα και τα οποία εκποιούσε για να χρηματοδοτεί τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές της. Αποκτήθηκε από τον Γιαν Κρούγκιερ ο οποίος έως τον θάνατό του το 2008, καθοδηγούσε τη Μαρίνα στην πώληση έργων του παππού της.

Από την πλευρά της, η Βανέσα Φούσκο, επικεφαλής του τομέα «Ιμπρεσιονιστική και μοντέρνα τέχνη» στου Christie's σημείωσε ότι το έργο «δημιουργήθηκε στην αρχή του annus mirabilis του Πικάσο», επιβεβαιώνοντας «την ισχυρή επιρροή της Μαρί-Τερέζ και τη μεγάλη άνθηση δραστηριότητας που αυτή ενέπνευσε στην τέχνη του, από σχέδιο μέχρι γλυπτική, από λιθογραφίες μέχρι ζωγραφική».

Το 1932 είναι χρονιά που ευρέως αναγνωρίζεται ως καθοριστική στην καριέρα του Πικάσο: ζωγράφισε πάνω από 100 σημαντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πορτρέτων της Μαρί Τερέζ, της 22χρονης τότε μυστικής ερωμένης του ενώ ήταν παντρεμένος με την μπαλαρίνα Όλγα Κόχλοβα, γιαγιά της Μαρίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Σε μια «μεταβατική» εβδομάδα για τον κινηματογραφικό προγραμματισμό ξεχωρίζουν το καλόψυχο «Big Bold Beautiful Journey» με τον Κόλιν Φάρελ και τη Μάργκο Ρόμπι, το «My Friend Eva» του πάντα αξιόπιστου Σεσκ Γκάι και το «Τin Soldier», επειδή έφερε στην Ελλάδα για γυρίσματα τον Ντε Νίρο, τον υιό Ίστγουντ και τον Τζέιμι Φοξ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Η Σουηδέζα ηθοποιός, θα αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 36 χρόνων από το σινεμά, όταν βρισκόταν στην κορυφή, ζώντας τα υπόλοιπα 49 χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τροφοδοτώντας μία ασυγκράτητη μυθολογία γύρω από την προσωπικότητά της, με φήμες, ιστορίες, πληροφορίες, για τη ζωή της, τους πολυάριθμους έρωτές της, την αθεράπευτη προσμονή μίας επιστροφής της στα πλατό
LIFO NEWSROOM
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ