Σε ένα νέο κεφάλαιο για την Αρχαία Κόρινθο προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, επαναχρησιμοποιώντας το ιστορικό Παλαιό Μουσείο εντός του αρχαιολογικού χώρου ως σύγχρονο εκθεσιακό χώρο. Το κτήριο, χτισμένο το 1900 για τη φύλαξη των ευρημάτων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, θα φιλοξενήσει πλέον τις μοναδικές ρωμαϊκές τοιχογραφίες του αρχαίου θεάτρου της Κορίνθου.
Το Παλαιό Μουσείο λειτούργησε αρχικά έως το 1932, όταν παραδόθηκε το νέο μουσείο. Έκτοτε, χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος. Η επανάχρηση του κτηρίου καθίσταται δυνατή σήμερα χάρη στην ολοκλήρωση νέων υποδομών φύλαξης και στη σταδιακή μεταφορά μεγάλου όγκου αρχαιολογικού υλικού σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «η συνολική ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου μέσα από σύγχρονες παρεμβάσεις που συνδέουν την ιστορικότητα με τη σύγχρονη εμπειρία του επισκέπτη, είναι στρατηγικός στόχος του ΥΠΠΟ».
Οι εγκεκριμένες μελέτες αφορούν στην αποκατάσταση του αρχικού κτηριακού κελύφους, με στατική ενίσχυση και συμβατές μορφολογικές επεμβάσεις. Η μουσειολογική και μουσειογραφική προμελέτη εστιάζει στην ανάδειξη των ρωμαϊκών τοιχογραφιών με σεβασμό τόσο στην επιστημονική τους αξία όσο και στην αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτηρίου.

Η επέμβαση ενισχύει τον πολιτιστικό χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου, ενώ στοχεύει στη δημιουργία νέων πόλων ενδιαφέροντος, στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη και στη σύνδεση του χώρου με την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο
Οι μελέτες προβλέπουν και την καθαίρεση αποθηκευτικού κτηρίου που κρύβει την πρόσοψη του μουσείου, την ανάπλαση των δύο αυλών με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, καθιστικά και πρόβλεψη προσβασιμότητας για ΑμεΑ.

Η βόρεια αυλή, μπροστά από το μουσείο, θα διευρυνθεί μετά την κατεδάφιση παλαιάς αποθήκης αμφορέων.
Στο αίθριο μεταξύ του μουσείου και του πωλητηρίου θα εγκατασταθούν υποδομές φωτισμού, κλιματισμού, ασφάλειας, πυροπροστασίας και τηλεπικοινωνιών.

Δύο από τα παλαιά βοηθητικά κτήρια θα ανακαινιστούν από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων, με στόχο να λειτουργήσουν ως πωλητήριο και αναψυκτήριο, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα και την πολιτιστική εμπειρία στον αρχαιολογικό χώρο.

Η Αρχαία Κόρινθος αποκτά έτσι έναν ακόμη ζωντανό πολιτιστικό κόμβο, όπου το παρελθόν αναδεικνύεται μέσα από σύγχρονες μουσειακές πρακτικές και με σεβασμό στην ιστορική της μνήμη.