«Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο»: Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μπακουνάκη στο Μέγαρο Μουσικής

«Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο»: Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μπακουνάκη στο Μέγαρο Μουσικής Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Ο Νίκος Μπακουνάκης παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο «Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πώς ένας έφηβος ανακαλύπτει το βιβλίο και την ανάγνωση; Πώς περνάει από το κόμικ στον Καμύ; Πώς αποκτά αναγνωστική και βιβλιοφιλική εμπειρία; Πώς μπαίνει, τυχαία, στη δημοσιογραφία; Και πώς, το 1997, δημιουργεί το πρώτο ένθετο για «Βιβλία» στον ελληνικό Τύπο;

Το βιβλίο «Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο» είναι μια αυτοβιογραφική αφήγηση, με στοιχεία λογοτεχνικής δημοσιογραφίας, κριτικού δοκιμίου και ιστορίας των ΜΜΕ, που καλύπτει μια περίοδο σαράντα ετών, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα.

Η Πάτρα, η Αθήνα, το Παρίσι είναι οι χώροι δράσης του ήρωα-αφηγητή. Στο φόντο, εκδότες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, συναντήσεις με αξιομνημόνευτους ανθρώπους, εφημερίδες, βιβλιοπωλεία, μπαρ και εστιατόρια, διαμάχες και αντιπαραθέσεις, απογοητεύσεις και θρίαμβοι, διαψεύσεις και χρεοκοπίες. Αλλά, πάνω απ' όλα, η ακατάλυτη σχέση γραφής και ανάγνωσης.

«Αρχικά, η ιδέα (για το βιβλίο) γεννήθηκε μέσα στο Τμήμα Χειρογράφων και Σπανίων Βιβλίων της Βιβλιοθήκης Butler, στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, τον Μάρτιο του 2017. Έκανα, τότε, έρευνα στο αρχείο του Στίβεν Κρέιν, του συγγραφέα, δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή που ήρθε στην Ελλάδα την άνοιξη του 1897 για να καλύψει τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο. Επίσης, εκείνη η χρονιά ήταν ένα έτος καθοριστικό, αφού κινδύνευε με οριστικό κλείσιμο ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. Επιπρόσθετα, τα "Βιβλία" του "Βήματος", τα οποία είχα δημιουργήσει το 1997, συμπλήρωναν είκοσι χρόνια. Έτσι, η επέτειος, αλλά και η απειλή του τέλους, αποτέλεσε το έναυσμα για να γράψω για το ένθετο των "Βιβλίων". Ήταν ένα δικό μου δημιούργημα που ενίσχυσε και άλλαξε το στάτους της εφημερίδας στα θέματα του πολιτισμού, αλλάζοντας ταυτόχρονα και το προσωπικό μου στάτους εντός της εφημερίδας αλλά και γενικά το στάτους μου ως δημοσιογράφου. Φυσικά, δεν επιδιώκω να κάνω μια γραμμική εξιστόρηση, αλλά περιγράφω αναγνωστικές συμπεριφορές και τη δημοσιογραφική κουλτούρα του ΔΟΛ. Στο βιβλίο αυτό, επίσης, αποφάσισα να συμπεριλάβω και ένα κεφάλαιο για τον εκδότη του ΔΟΛ, Χρήστο Λαμπράκη» περιγράφει ο Νίκος Μπακουνάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Πανταζόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου.

Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι:

Παναγιώτης Κάπος, Δρ.Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού

Κέλλυ Κική, δημοσιογράφος, Project Manager iMedD

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης.

Πολυχώρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1)

Πέμπτη 2/12, 19:00

Είσοδος δωρεάν

Λόγω Covid είναι απαραίτητη η προμήθεια δελτίου εισόδου από το https://mmb.org.gr/el/event/paroysiasi-vivlioy-otan-epesa-sto-melanodoheio-toy-nikoy-mpakoynaki

Απαραίτητο είναι επίσης το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Διαβάστε την εβδομαδιαία βιβλιοφιλική στήλη του Νίκου Μπακουνάκη στη LiFO και ακούστε τα podcasts που επιμελείται εδώ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάχη για τον «Δαβιδ» του Μιχαήλ Άγγελου: Η ελευθερία της έκφρασης ενάντια στην προστασία της αξιοπρέπειας

Πολιτισμός / Ο «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου και η ελευθερία της έκφρασης κόντρα στην προστασία των καλλιτεχνικών θησαυρών

Στη Φλωρεντία, η Galleria dell'Accademia υπερασπίζεται τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, ένα αριστούργημα του 1504, από απαξιωτικές και μη εξουσιοδοτημένες εμπορικές χρήσεις
NEWSROOM
Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρίτσαρντ Σέρα, ο τελευταίος μεγάλος Αμερικανός καλλιτέχνης

Ο Ρίτσαρντ Σέρα ήταν ένας σύγχρονος μινιμαλιστής καλλιτέχνης γνωστός για τα μνημειώδη ατσάλινα γλυπτά του. Τα συχνά τρομακτικά σε κλίμακα έργα του προκαλούν ζάλη και αποπροσανατολισμό, με τις αρχιτεκτονικές τους καμπύλες να στροβιλίζονται, καθώς οι θεατές περπατούν στα περάσματά τους.
NEWSROOM