Onassis Classics Fellowship: Το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει την ενίσχυση των κλασικών σπουδών στο εξωτερικό.

ONASSIS CLASSICS FELLOWSHIP Facebook Twitter
0

Tο Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Cambridge, χρηματοδοτώντας στο Newnham College τη δημιουργία μόνιμης θέσης διδασκαλίας κλασικών σπουδών.
 

Οι κλασικές σπουδές αφορούν εξίσου το μέλλον όσο και το παρελθόν, και σήμερα τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Σε μια εποχή τεχνολογικής αφθονίας, οι ανθρωπιστικές σπουδές θεωρούνται επιτακτικές για την εξέλιξή μας και τη βαθύτερη κατανόηση των κοινωνιών μας. Από φέτος δημιουργείται η Onassis Classics Fellowship προκειμένου να διασφαλισθεί μια μόνιμη θέση διδασκαλίας κλασικών σπουδών στο αναγνωρισμένο Κολέγιο Θηλέων Newnham, στην καρδιά του Πανεπιστημίου του Cambridge. Το Newnham College που φέτος γιορτάζει τα 150ά του γενέθλια είναι ένα από τα 31 κολέγια που συναπαρτίζουν το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Μέσω αυτής της υποτροφίας, το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει τη συνέχιση της διδασκαλίας, την έρευνα και την ενίσχυση των κλασικών σπουδών στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα, έχοντας ως προτεραιότητές του τα ζητήματα της διαφορετικότητας, της ισότητας και της αποδοχής, επιλέγει αυτή τη συνεργασία ως μέσο ενίσχυσης και υπογράμμισης της αξίας της γυναικείας παρουσίας στον ακαδημαϊκό χώρο.

«Είμαστε ευτυχείς που στηρίζουμε τη συνέχιση των εξαιρετικών και παγκοσμίως αναγνωρισμένων κλασικών σπουδών που έχουν μακρά παράδοση στο Cambridge, με πιο χαρακτηριστικές μορφές τις Καθηγήτριες Mary Beard και Pat Easterling», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου. Με αφορμή την επικείμενη συνταξιοδότηση της Καθηγήτριας Dame Mary Beard, η νέα Onassis Classics Fellowship θα διασφαλίσει την εμβριθή κληρονομιά της στη διδασκαλία, την έρευνα και την προβολή των κλασικών σπουδών. Το 2022, η Καθηγήτρια Dame Mary Beard, από τις πιο γνωστές κλασικίστριες της Βρετανίας, η οποία έφερε τις κλασικές σπουδές σε ένα κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέσα από αναρίθμητες ιστορικές εκπομπές στο BBC, εμφανίσεις στα ΜΜΕ και δημοσιεύσεις της, θα συνταξιοδοτηθεί μετά από σχεδόν 40 χρόνια στη θέση της Fellow Κλασικών Σπουδών στο Newnham. Η κληρονομιά της και το μέλλον των κλασικών σπουδών στο Κολέγιο αυτό διασφαλίζονται χάρη σε μια πλήρως χρηματοδοτούμενη θέση Κλασικών Σπουδών.

Το Cambridge έχει μια μακρά παράδοση πρωτοποριακής έρευνας στις κλασικές σπουδές, σε συνδυασμό με μια τεράστια επίδραση στην πρόσληψή τους από το ευρύ κοινό, η οποία ανάγεται στον 19ο αιώνα, με την επαναστάτρια κλασικίστρια και διασημότητα της εποχής Jane Harrison. Η νέα θέση θα αυξήσει τον αριθμό των πανεπιστημιακών θέσεων στις κλασικές σπουδές για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχει υπερδιπλασιαστεί, από περίπου 30 σε πάνω από 70, δημιουργώντας σοβαρές πιέσεις στο υπάρχον διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Ο Robin Osborne, Πρόεδρος της Σχολής Κλασικών Σπουδών, επισήμανε: «Το Ίδρυμα Ωνάση, προσθέτοντας τη γενναία δωρεά του σε αυτές πολλών άλλων, διασφάλισε ότι η μεγάλη παράδοση του Newnham στο αντικείμενο αυτό θα συνεχιστεί».


Η Καθηγήτρια Mary Beard ανέφερε: «Υπήρξα προνομιούχα και υπερήφανη που συνδέθηκα με τις Κλασικές Σπουδές στο Cambridge, και πιο συγκεκριμένα στο Newnham, αφότου ήρθα εδώ ως πρωτοετής φοιτήτρια το 1973. Πετάω στα σύννεφα που αυτό θα μπορέσει να συνεχιστεί και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όσους το έκαναν αυτό εφικτό».


Πέρα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το Ίδρυμα Ωνάση έχει στηρίξει διαχρονικά πάνω από 100 πανεπιστημιακές έδρες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης σε 40 χώρες σε όλον τον κόσμο. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των ελληνικών σπουδών και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, η υποστήριξη τομέων που συνάδουν με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, καθώς και η υλοποίηση σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων σε κλάδους των φυσικών και κοινωνικών επιστημών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέικομπ Ελόρντι: Το νέο αγόρι της Chanel ξέρει ακριβώς πώς να κοιτάζει την κάμερα

Πολιτισμός / Τζέικομπ Ελόρντι: Το νέο αγόρι της Chanel ξέρει ακριβώς πώς να κοιτάζει την κάμερα

Ο Τζέικομπ Ελόρντι μπαίνει στο σύμπαν του Bleu de Chanel, σε μια νέα καμπάνια που σκηνοθετεί ο Αλφόνσο Κουαρόν και μοιάζει περισσότερο με μικρό κατασκοπικό φιλμ παρά με κλασική διαφήμιση αρώματος
THE LIFO TEAM
Όταν η τέχνη σταματά να κρύβει την αρρώστια

Πολιτισμός / Flare-Up: η έκθεση που φέρνει την ασθένεια και την αναπηρία στο κέντρο της εικόνας

Η έκθεση Flare-Up στο Goldsmiths CCA του Λονδίνου φέρνει κοντά έργα των Derek Jarman και Felix Gonzalez-Torres με μια νέα γενιά καλλιτεχνών και ξανασκέφτεται την ασθένεια, την αναπηρία και τη φροντίδα όχι ως περιθώριο, αλλά ως αισθητική, γλώσσα και πολιτική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Η Tracey Emin έζησε αρκετά για να δει τη ντροπή να αλλάζει πλευρά

Πολιτισμός / Η Tracey Emin έζησε αρκετά για να δει τη ντροπή να αλλάζει πλευρά

Η μεγάλη αναδρομική Tracey Emin: A Second Life στην Tate Modern ξαναδιαβάζει τη γυναίκα του My Bed όχι ως σκάνδαλο των ’90s, αλλά ως καλλιτέχνιδα που έκανε τη σεξουαλική βία, την έκτρωση, την τάξη, την αρρώστια και τη ντροπή υλικό μιας ακραία ειλικρινούς τέχνης.
THE LIFO TEAM
Fairyland: ένα κορίτσι θυμάται τον γκέι μπαμπά της, πριν το AIDS αλλάξει τα πάντα

Πολιτισμός / Fairyland: ένα κορίτσι θυμάται τον γκέι μπαμπά της, πριν το AIDS αλλάξει τα πάντα

Η νέα ταινία Fairyland, σε παραγωγή της Σοφία Κόπολα και σκηνοθεσία του Andrew Durham, βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Alysia Abbott για την παιδική της ηλικία με τον γκέι πατέρα της στο Σαν Φρανσίσκο των '70s. Πίσω από τα γκλίτερ, τα φτερά και την μποέμ ελευθερία, ανοίγει μια πιο βαθιά ιστορία: τα παιδιά που μεγάλωσαν μέσα σε queer οικογένειες πριν η επιδημία του AIDS αλλάξει τα πάντ
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Στινγκ: Τι συμβαίνει στους άνδρες όταν δεν έχουν πια κάτι να χτίσουν με τα χέρια τους;

Πολιτισμός / Στινγκ: Τι συμβαίνει στους άνδρες όταν δεν έχουν πια κάτι να χτίσουν με τα χέρια τους;

Με αφορμή την επιστροφή του μιούζικαλ The Last Ship στο West End, ο Στινγκ μίλησε για τη χαμένη περηφάνια των ναυπηγείων, την αποβιομηχάνιση και την ανδρική ενέργεια που, χωρίς κατεύθυνση, μπορεί να γίνεται τοξική.
THE LIFO TEAM
Η Ολίβια Ροντρίγκο απαντά στην κριτική για τα babydoll φορέματα: «Έτσι κανονικοποιούμε την παιδοφιλία στην κουλτούρα»

Πολιτισμός / Η Ολίβια Ροντρίγκο απαντά στην κριτική για τα babydoll φορέματα: «Έτσι κανονικοποιούμε την παιδοφιλία στην κουλτούρα»

Η τραγουδίστρια μίλησε για τα σχόλια γύρω από τις εμφανίσεις της και είπε ότι τα κορίτσια μεγαλώνουν με την ιδέα πως φταίνε τα ίδια αν οι άνδρες σεξουαλικοποιούν το σώμα τους.
THE LIFO TEAM
Κιάνου Ριβς: Ζητά επιείκεια για τον σκηνοθέτη που πήρε 11 εκατ. δολάρια από το Netflix και δεν τελείωσε ποτέ τη σειρά του

Πολιτισμός / Κιάνου Ριβς: Ζητά επιείκεια για τον σκηνοθέτη που πήρε 11 εκατ. δολάρια από το Netflix και δεν τελείωσε ποτέ τη σειρά του

Ο ηθοποιός έστειλε επιστολή υπέρ του Καρλ Ρινς, σκηνοθέτη του 47 Ronin, ο οποίος πήρε εκατομμύρια από το Netflix για μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
THE LIFO TEAM
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για την AI στο σινεμά: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή»

Πολιτισμός / Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για την AI στο σινεμά: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή»

Καλεσμένος στο podcast της Μισέλ Ομπάμα και του Κρεγκ Ρόμπινσον, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μίλησε για την AI στο Χόλιγουντ και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ψυχή».
THE LIFO TEAM