«Ο Ιωάννης Καποδίστριας, οι Επτανήσιοι και η Επανάσταση του 1821» από το Μουσείο Καποδίστρια

«Ο Ιωάννης Καποδίστριας, οι Επτανήσιοι και η Επανάσταση του 1821» από το Μουσείο Καποδίστρια Facebook Twitter
0

Φέτος η Ελλάδα γιορτάζει 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στο πλαίσιο της εθνικής επετείου, το Μουσείο Καποδίστρια - Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών εδώ και δύο χρόνια υλοποιεί ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο  «Ο Ιωάννης Καποδίστριας, οι Επτανήσιοι και η Επανάσταση του 1821», που στόχο έχει την ανάδειξη της συμβολής των Επτανησίων στην Ελληνική Επανάσταση.



Για την προβολή του νέου ψηφιακού και ψηφιοποιημένου περιεχομένου, το Μουσείο Καποδίστρια ξεκινώντας από τον Μάρτιο 2021, θα αναρτά στα social media χαρακτηριστικά παραδείγματα τεκμηρίων που αναδεικνύουν τη σημασία και τον πλούτο του υλικού που μελετήθηκε από τους ερευνητές και τώρα προσφέρεται στο ευρύ κοινό.

Στο πλαίσιο των αναρτήσεων, θα αναδειχθούν τεκμήρια που ενσωματώθηκαν στο Ψηφιακό Αρχείο Ι. Καποδίστρια και προέρχονται από δύο μεγάλης ιστορικής αξίας αρχεία: το «Αρχείο Εισερχομένων Ι. Καποδίστρια» και το «Αρχείο Ιωάννη– Βαπτιστή Θεοτόκη», που απόκεινται στα Γ.Α.Κ. – Νομού Κερκύρας και αποτελούν σημαντική προσθήκη στη μελέτη της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας. 

Επίσης, οι αναρτήσεις θα δημιουργούν συνδέσεις με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή για τη συμβολή των Επτανησίων στην Επανάσταση που θα παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου. Στην ιστοσελίδα, ο ψηφιακός επισκέπτης, θα ανακαλύπτει με διαδραστικό τρόπο σημαντικούς Επτανήσιους (όπως ο Διονύσιος Ρώμας, ο Ανδρέας Μουστοξύδης, ο Γεράσιμος Πιτζαμάνος, η Ισαβέλλα Θεοτόκη, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Μάριο Πιέρη, ο Σταμάτης Βούλγαρης, κ.ά)  που «αφηγούνται» τις δικές τους ιστορίες: πώς διάβασαν, κατέγραψαν, ονειρεύτηκαν, εργάστηκαν, πάλεψαν για αυτή τη νέα πατρίδα που φάνηκε να παίρνει μορφή μέσα από την Επανάσταση. Κεντρικό σημείο αναφοράς σε αυτό το εκτενές δίκτυο ανθρώπων και ιδεών παραμένει ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM