Ο Arthur Jafa στον Πειραιά: Το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο Arthur Jafa στον Πειραιά: Το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Facebook Twitter
Love is the Message, The Message is Death, 2016, Video Still © Arthur Jafa Courtesy of the artist and Gladstone Gallery
0

Στο «Πειραιάς Artport II» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Arthur Jafa, ένας από τους πλέον επιφανείς Αμερικανούς καλλιτέχνες βραβευμένος με το Χρυσό Λιοντάρι στη Μπιενάλε της Βενετίας 2019 με το έργο «Love Is The Message, The Message Is Death».

Ως εικαστικός, κινηματογραφιστής και θεωρητικός o  Arthur Jafa εξετάζει την ιστορία και τις εμπειρίες των Αφροαμερικανών. Πλαισιωμένο από το «Ultralight Beam»,  το χιπ-χοπ τραγούδι του Kanye West, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το ευαγγέλιο, το «Love Is The Message» είναι μια αριστοτεχνική σύγκλιση φωτογραφιών που βρέθηκαν που ανιχνεύουν την αφροαμερικανική ταυτότητα μέσα από ένα ευρύ φάσμα εικονογραφίας.

Σε αυτήν την αιχμηρή συμπερίληψη, ο Αφροαμερικανός Jafa αποκαλύπτει τόσο την ευπάθεια όσο και την εξουσία του ως καλλιτέχνη - τι σημαίνει να συνεισφέρεις στο απέραντο και πολύπλοκο έδαφος της αναπαράστασης των Αφροαμερικανών. Ενώ το Love Is The Message ενσαρκώνει με θλίψη την επιθυμία του καλλιτέχνη να δημιουργήσει έναν κινηματογράφο που «αναπαράγει τη δύναμη, την ομορφιά και την αλλοτρίωση της Μαύρης Μουσικής», είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι το συλλογικό πλήθος που ορίζει το «Blackness» αποτελείται από μοναδικά άτομα, πολλαπλές ταυτότητες και άπειρες διαφορές. 

Ο Arthur Jafa στον Πειραιά: Το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα Facebook Twitter
Portrait of Arthur Jafa © Arthur Jafa Courtesy of the artist and Gladstone Gallery. Φωτο: Robert Hamacher

«Πώς θα ήταν η Αμερική αν αγαπούσαμε τους μαύρους όσο και την κουλτούρα των Μαύρων;» αναρωτιέται μια νεαρή γυναίκα που αντικρίζει την κάμερα, ένας άλλος δηλώνει: «Εμείς [οι Μαύροι] δεν είμαστε εξωγήινοι». Καθώς παρακολουθούμε το βίντεο, παρατηρούμε τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αμερικανών Μαύρων από την πρώιμη εποχή του M. L. King μέχρι σήμερα. Ενδιάμεσα διεισδύουν κολλάζ βίντεο με ισχυρές προσωπικότητες που εκπροσωπούν την αμερικανική μαύρη κουλτούρα—όπως οι Hortense Spillers, Louis Farrakhan Sr., Miles Davis και Notorious B.I.G.— μέχρι καθημερινούς Αμερικανούς που αγωνίζονται για τα πολιτικά δικαιώματα. 

Ο Arthur Jafa (1960, Tupelo, Μισισιπή, ΗΠΑ, ζει στο Λος Άντζελες, ΗΠΑ) είναι καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής και διευθυντής φωτογραφίας. Μέσα σε τρεις δεκαετίες, έχει αναπτύξει μια δυναμική πρακτική που περιλαμβάνει ταινίες, τεχνουργήματα και δρώμενα που αναφέρονται και αμφισβητούν τις καθολικές και συγκεκριμένες διατυπώσεις του μαύρου όντος. Οι ταινίες του Jafa έχουν αποσπάσει αναγνώριση στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης και του Black Star και τα έργα τέχνης του εκπροσωπούνται σε πολλές συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατες και επικείμενες ατομικές εκθέσεις του έργου του Jafa περιλαμβάνουν παρουσιάσεις στη Luma Arles της Γαλλίας. OGR Τορίνο, Ιταλία; Μουσείο Τέχνης Pérez, Μαϊάμι; το Μουσείο Τέχνης του Μπέρκλεϋ και το Αρχείο Ταινιών του Ειρηνικού, Καλιφόρνια. Galerie Rudolfinum, Πράγα; Moderna Museet, Στοκχόλμη; και το Μουσείο Τέχνης της Λουιζιάνα, Humlebæk, Δανία. Το 2019 έλαβε το Χρυσό Λέοντα για τον Καλύτερο Συμμετέχοντα της 58ης Μπιενάλε της Βενετίας.

Η παρουσίαση του έργου του Jafa στην Ελλάδα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του "Greece in USA" και της επιμελήτριας Σωζήτας Γκουντούνα σε συνεργασία με την διοίκηση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Ατομική έκθεση Arthur Jafa

Πέτρινη Αποθήκη ΟΛΠ – Πύλη E2
9/9 – 2/10/22
Καθημερινά 13.00 – 20.00
« Love Is The Message, The Message Is Death»

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κληρονόμοι Εβραϊκού ζεύγους μηνύουν το Ίδρυμα Γουλανδρή και το Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Οι κληρονόμοι Εβραϊκού ζεύγους μηνύουν το Ίδρυμα Γουλανδρή και το Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ