Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου: Τρεις βραδιές αφιερωμένες στο ελληνικό τραγούδι στο Ηρώδειο

Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Στις 4 Ιουλίου το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και η Μαρία Φαραντούρη προσκαλούν το κοινό σε μια κατανυκτική μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη μνήμη και στην πολύτιμη παρακαταθήκη του Μίκη Θεοδωράκη.
0

ΣΤΙΣ 18 Ιουνίου ο Γιώργος Νταλάρας θα συναντηθεί επί σκηνής με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, όπου, μαζί με την Ασπασία Στρατηγού και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, θα αποτίσουν φόρο τιμής στον Απόστολο Καλδάρα.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και αντίστοιχα τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου λαϊκού συνθέτη. Θα ακουστούν τα εμβληματικά του έργα «Μικρά Ασία», σε στίχους Πυθαγόρα, και «Βυζαντινός εσπερινός», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, καθώς και τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια του. Ο Απόστολος Καλδάρας, με τεράστιο έργο και απήχηση σε όλο τον κόσμο, ήταν ένας άνθρωπος γλυκός, γενναιόδωρος, που στήριξε με κάθε τρόπο όχι μόνο τους στιχουργούς που συνεργάστηκαν μαζί του, από την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ως τον Πυθαγόρα, αλλά και όλους τους μεγάλους ερμηνευτές. Ο Γιώργος Νταλάρας, έφηβος σχεδόν, είχε την τύχη να ερμηνεύσει τα μεγάλα κλασικά λαϊκά τραγούδια που του εμπιστεύτηκε στο ξεκίνημα της καριέρας του. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, της σύγχρονης ορχήστρας που είναι δημιουργημένη κατ’ εικόνα της εμβληματικής Εστουδιαντίνας της Σμύρνης. 

Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Φωτ.: Μάριος Θεολόγης

Στις 4 Ιουλίου το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και η Μαρία Φαραντούρη προσκαλούν το κοινό σε μια κατανυκτική μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη μνήμη και στην πολύτιμη παρακαταθήκη του Μίκη Θεοδωράκη. Η «ιέρεια» του εθνικού μας μουσικοσυνθέτη συμπράττει με τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, υπό την μπαγκέτα του διευθυντή ορχήστρας Μίλτου Λογιάδη. Έχοντας ερμηνεύσει τα σημαντικότερα έργα του σε κάθε γωνιά του κόσμου, η Φαραντούρη έχει συνδέσει άρρηκτα την καλλιτεχνική της πορεία με τον μεγάλο συνθέτη, συστήνοντας στο διεθνές κοινό το μελοποιημένο από τον ίδιο ποιητικό έργο των σημαντικότερων νεοελλήνων ποιητών. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας-φόρου τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το υπέροχο «Canto General» σε ποίηση του Πάμπλο Νερούδα, που, τραγουδισμένο από τη Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή, τους πρώτους ερμηνευτές του, στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου αγαπήθηκε από το διεθνές κοινό. Το κοινό του Ηρωδείου θα το ανακαλύψει εκ νέου στην αυθεντική του ενορχήστρωση για δεκαπενταμελές μουσικό σύνολο και δύο χορωδίες, τη Χορωδία της ΕΡΤ και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η ερμηνεύτρια και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, πάντα υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, θα ερμηνεύσουν έργα-σταθμούς που σημάδευσαν ανεξίτηλα πάνω από μισό αιώνα ελληνικής ιστορίας σε ενορχήστρωση του πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ. 

Νταλάρας - Φαραντούρη - Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Φωτ.: Μανώλης Μανούσης

Ακολουθεί στις 8 Ιουλίου μια «εφ’ όλης της ύλης» συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, ο οποίος φέτος συμπληρώνει τέσσερις δεκαετίες καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η καλλιτεχνική πορεία του κορυφαίου Έλληνα τραγουδοποιού θα παρουσιαστεί μέσα από τα σημαντικότερα τραγούδια του, ξεκινώντας από την εμφάνισή του ως ιδρυτικού μέλους των Φατμέ το 1982 και φτάνοντας μέχρι τη σημερινή, δυνατή του παρουσία και προσφορά στη μουσική δημιουργία: σαράντα συναπτά έτη τραγουδοποιίας, σπουδαίες καλλιτεχνικές συνεργασίες και αξιοσημείωτη συμβολή στο πολιτιστικό έργο της χώρας μέσα από τη δισκογραφία του. Στη συναυλία θα ακουστούν τα σημαντικότερα τραγούδια της δισκογραφίας του Πορτοκάλογλου με μια σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά και καλεσμένους, μεταξύ άλλων, τον Διονύση Σαββόπουλο, τους Φατμέ, τη Ρένα Μόρφη, τη Βίκυ Καρατζόγλου και τον Βύρωνα Τσουράπη.

Γιώργος Νταλάρας
«Τι να θυμηθω, τι να ξεχασω»
Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας
18/6, 21:00

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
«Μαρία Φαραντούρη - Μίλτος Λογιάδης»
4/7, 21:00

Νίκος Πορτοκάλογλου – 40 χρόνια
«Εφ’ όλης της ύλης»
8/7, 21:00

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Αντύπας (1953-2022): Μια μεγάλη διαδρομή με τεράστιες επιτυχίες

Απώλειες / Νίκος Αντύπας (1953-2022): Μια μεγάλη διαδρομή με τεράστιες επιτυχίες

Η πορεία του συνθέτη στα μουσικά πράγματα υπήρξε απίστευτα επιτυχημένη την τελευταία 30ετία, όμως οι βάσεις της εντυπωσιακής του διαδρομής τέθηκαν στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από 2.500 χρόνια,  ξαναζωντανεύει το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία

Πολιτισμός / Μετά από 2.500 χρόνια,  ξαναζωντανεύει το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα παρουσιάζεται στην έκθεση «Οι δύο θεοί» που συμπεριλαμβάνει τον Κολοσσό της Ρόδου και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έκθεσης με τίτλο: «Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας».
THE LIFO TEAM
Ένα φυλαχτό για όλους και μια Αθηνά για την Αθήνα

Urban Culture / Δύο νέες τοιχογραφίες σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στην Αλεξάνδρας μια τοιχογραφία-φυλαχτό για όλους μας από τον Άγγελο Πλέσσα, με τίτλο «Φυλαχτό όλων των Όντων», και στην Πανεπιστημίου η τοιχογραφία του Αριστείδη Λάππα «She Who Protects» με μια νέα, πολύχρωμη Αθηνά για μια νέα, πολυπολιτισμική Αθήνα.
THE LIFO TEAM
Για πρώτη φορά αναδημιουργήθηκε το DNA του ανθρώπου από την έκρηξη της Πομπηίας

Πολιτισμός / Για πρώτη φορά αναδημιουργήθηκε το DNA του ανθρώπου από την έκρηξη της Πομπηίας

Τα σώματα ανήκαν σε έναν άνδρα στα τέλη της δεκαετίας των 30 ή στις αρχές των 40 ετών και σε μια γυναίκα 50 ετών. Το γεγονός ότι πιθανότατα απολάμβαναν ένα χαλαρό γεύμα όταν τους χτύπησε η καταστροφή δεν είναι ασυνήθιστο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ