To «Nosferatu» έγινε 100 ετών- Το βωβό αριστούργημα του τρόμου προκαλεί ακόμα ανατριχίλα

To «Nosferatu» έγινε 100 ετών- Το βωβό αριστούργημα του τρόμου που προκαλεί ακόμα ανατριχίλα Facebook Twitter
0

Μπορεί σήμερα να γιορτάζεται το Halloween, αλλά ο απόλυτος τρόμος ακούει στο όνομα «Nosferatu».

Η ταινία του FW Murnau έκλεισε φέτος έναν αιώνα και συνεχίζει να προκαλεί ανατριχίλα.

Λίγο έλειψε ωστόσο, η ταινία να καταστραφεί. Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Nosferatu: A Symphony of Horror», το 1922, οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ της: το 1924, το στούντιο πίσω από την βωβή ταινία τρόμου συμφώνησε να καταστρέψει όλες τις κόπιες.

Ο λόγος ήταν ότι εκκρεμούσε μία υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων που είχε ξεκινήσει η Florence Balcombe, η χήρα του συγγραφέα του Δράκουλα, Μπραμ Στόκερ. 

Ωστόσο, το Nosferatu τεχνικά δεν είναι μια προσαρμογή του Δράκουλα. Τουλάχιστον όχι με την έννοια ότι δημιουργήθηκε χωρίς την άδεια των διαχειριστών της περιουσίας του Στόκερ. Άλλαξε τα ονόματα όλων των μεγάλων χαρακτήρων, καθώς επίσης το σκηνικό και μέρος της ιστορίας. 

Ήταν όμως αρκετά κοντά για να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες.

Το Nosferatu αρμόζει στο θέμα του βαμπιρισμού. Έτσι και η ταινία λοιπόν, όχι μόνο ξαναζωντάνεψε, αλλά απέκτησε φανατικό κοινό. Επηρέασε έναν τεράστιο αριθμό νέων εκδοχών της ταινίας, που έχουν κυκλοφόρησε με την πάροδο των ετών. 

Το γερμανικό εξπρεσιονιστικό ύφος και η ατμόσφαιρα της ταινίας έχουν εμπνεύσει μιμητές, αν και αυτή η εκδοχή του Δράκουλα, που εδώ ονομάζεται Κόμης Ορλόκ και τον οποίο υποδύεται μοναδικά ο Max Schreck, δεν μοιάζει αρκετά με κάποιες από τις πιο διάσημες, μεταγενέστερες κινηματογραφικές ενσαρκώσεις του.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αυτού του «Nosferatu» είναι ότι ο χαρακτήρας ανοιγοκλείνει τα μάτια του μόνο μία φορά σε όλη την ταινία, προς το τέλος της πρώτης πράξης.

Αντίθετα, οι εκδόσεις που έπαιξαν οι Bela Lugosi (1931, Dracula), Christopher Lee (1958, Dracula, και πολλοί άλλοι) και Gary Oldman (1992, Bram Stoker's Dracula) έδωσαν στον χαρακτήρα του Δράκουλα, κάποια μορφή γοητείας, είτε σεξουαλική, ρομαντική είτε μια όψη μεγαλύτερης κομψότητας.

Ο Nosferatu του Schreck, όμως ήταν αυθεντικά τρομακτικός, με γαμψά νύχια, κυνόδοντες και μυτερά αυτιά. 

Ήταν ένα απόκοσμο πλάσμα, κάπου ανάμεσα σε νεκρό άνθρωπο και ζωντανό τρωκτικό. 

Αν και η ταινία σήμερα, έναν αιώνα μετά, είναι πιο ανατριχιαστική παρά τρομακτική, ο Κόμης Ορλόκ είναι ένας από τους θησαυρούς του κινηματογράφου. Η μοναδική ερμηνεία του Schreck δίνει συχνά την εντύπωση ότι αιωρείται εκτός κινηματογραφικής κανονικότητας.

Δεν συρρικνώνεται στις σκιές, αλλά τις διατάζει, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Guardian. 

Σε μια από τις πιο διάσημες απεικονίσεις της ταινίας (με μιμητές στον Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ), αυτά τα φρικιαστικά δάχτυλα φαίνονται να εκτείνονται στη σκιά, κινούνται αυτόνομα σε έναν τοίχο. 

Επιπλέον η ταινία είχε συνδεθεί με μία πανδημία της εποχής, που μοιάζει πιο επίκαιρη σήμερα από ποτέ. Αυτός ο βρικόλακας σκοτώνει τα θύματά του και η δράση του ήταν ανατριχιαστικά κατάλληλη τόσο για την τότε πανδημία του 1918 όσο και την σημερινή.

Το Nosferatu δεν ήταν η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του Δράκουλα. Ένας χρόνο νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει μία ουγγρική βωβή ταινία που έκτοτε έχει χαθεί.

Ούτε είναι η πιο γνωστή εκδοχή. Η εκδοχή του Tod Browning με πρωταγωνιστή τον εμβληματικό Bela Lugosi εξακολουθεί να μοιάζει ως η απόλυτη κινηματογραφική απεικόνιση της λαϊκής φαντασίας. Ένα επίτευγμα για την εποχή.

Το Nosferatu, όμως, παραμένει ξεκάθαρα απόκοσμο. Βλέποντάς το σήμερα, υπάρχουν, φυσικά, τα πιθανά εμπόδια της ταινίας, καθώς δεν υπάρχουν οι προφορικοί διάλογοι. Τα ασπρόμαυρα πλάνα ωστόσο του προσδίδουν ακόμα πιο απόκοσμη και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Ένας ωμός «ερασιτεχνισμός» της εποχής που σήμερα μοιάζει πιο καλλιτεχνικός από ποτέ.

Έναν αιώνα μετά, αυτό ακριβώς είναι που δίνει στην ταινία του Murnau τη δύναμή της, τη ζωντάνια της. 

Αυτό ισχύει φυσικά για πολλές βωβές ταινίες, αλλά η γκροτέσκα φιγούρα του Nosferatu κάνει την ταινία ιδιαίτερη, μοναδική.

Και έτσι, εκατό χρόνια μετά, το Nosferatu παραμένει ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό επίτευγμα, με μοναδική καλλιτεχνική ενέργεια.

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Με το Son of Nobody, ο Yann Martel αφήνει για λίγο τους ήρωες της Ιλιάδας στην άκρη και στρέφεται σε έναν απλό στρατιώτη, συνδέοντας τον Όμηρο με τον κόσμο του Τραμπ και του Πούτιν.
THE LIFO TEAM
ΜΕΡΙΛΙΝ ΜΟΝΡΟΕ

Πολιτισμός / Μέριλιν Μονρόε: Δύο εκθέσεις την τιμούν ως πρωτοπόρο της δημιουργικότητας

Tο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή την εκατοστή επέτειο των γενεθλίων της Μονρόε, αναδεικνύουν τη φιλμογραφία της και την εξέλιξη της εικόνας της
THE LIFO TEAM
Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Πολιτισμός / Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Το μεγάλο αφιέρωμα του BFI ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον «πάπα του trash», την ώρα που ο ίδιος θυμάται μια εποχή όπου το κακό γούστο ήταν σινεμά, παιχνίδι και πρόκληση, όχι αντανάκλαση της πολιτικής πραγματικότητας.
THE LIFO TEAM
Dean Majd: η έκθεση Hard Feelings μετατρέπει τη νεανική ανδρική βία και τρυφερότητα σε εικαστικό ημερολόγιο

Πολιτισμός / Το τραυματισμένο ημερολόγιο μιας ανδρικής αδελφότητας

Το Hard Feelings ξεκίνησε μετά τον ξαφνικό θάνατο ενός παιδικού του φίλου και εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο για τη φιλία, το τραύμα, τη βία, την απώλεια και την ευαλωτότητα της νεανικής ανδρικής εμπειρίας στη Νέα Υόρκη.
THE LIFO TEAM
ΗΡΩΔΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Πολιτισμός / Ηρώδειο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι του 2026

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές διεθνείς και ελληνικές παρουσίες. Ξεχωρίζουν το ντεμπούτο του πιανίστα Vikingur Ólafsson, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών όπως η Lykke Li, αλλά και θεατρικές παραγωγές όπως η «Λυσιστράτη» και η «Εκάβη».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η γυναίκα απέναντι στο θηρίο: νέα μελέτη ξαναδιαβάζει χαμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό

Πολιτισμός / Η γυναίκα απέναντι στο θηρίο: νέα μελέτη ξαναδιαβάζει χαμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό

Η νέα ανάγνωση του μωσαϊκού βασίζεται σε μελέτη του ιστορικού Alfonso Manas, που θεωρεί ότι η μορφή με το μαστίγιο απέναντι σε λεοπάρδαλη δεν είναι κλόουν της αρένας, αλλά γυναίκα κυνηγός θηρίων
THE LIFO TEAM
Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Πολιτισμός / Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Η έκδοση φέρνει στο φως αδημοσίευτα αποσπάσματα που φωτίζουν τις ερωτικές του περιπέτειες, την αγωνία του για τάξη και σταθερότητα και τη σύγκρουση ανάμεσα στην καλλιτεχνική ορμή και στον φόβο της απορρύθμισης.
THE LIFO TEAM
Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Πολιτισμός / Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Το νεο βιβλίο των Gorka Lopez de Munain και Miriam Beltran Valiente συγκεντρώνει πίνακες, γλυπτά και χαρακτικά με αποκεφαλισμένους αγίους, σαπισμένα σώματα και μνήμες θανάτου, δείχνοντας πως για αιώνες η ισπανική τέχνη δεν χρησιμοποιούσε τη φρίκη μόνο για να σοκάρει, αλλά και για να παρηγορήσει.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM