To «Nosferatu» έγινε 100 ετών- Το βωβό αριστούργημα του τρόμου προκαλεί ακόμα ανατριχίλα

To «Nosferatu» έγινε 100 ετών- Το βωβό αριστούργημα του τρόμου που προκαλεί ακόμα ανατριχίλα Facebook Twitter
0

Μπορεί σήμερα να γιορτάζεται το Halloween, αλλά ο απόλυτος τρόμος ακούει στο όνομα «Nosferatu».

Η ταινία του FW Murnau έκλεισε φέτος έναν αιώνα και συνεχίζει να προκαλεί ανατριχίλα.

Λίγο έλειψε ωστόσο, η ταινία να καταστραφεί. Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Nosferatu: A Symphony of Horror», το 1922, οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ της: το 1924, το στούντιο πίσω από την βωβή ταινία τρόμου συμφώνησε να καταστρέψει όλες τις κόπιες.

Ο λόγος ήταν ότι εκκρεμούσε μία υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων που είχε ξεκινήσει η Florence Balcombe, η χήρα του συγγραφέα του Δράκουλα, Μπραμ Στόκερ. 

Ωστόσο, το Nosferatu τεχνικά δεν είναι μια προσαρμογή του Δράκουλα. Τουλάχιστον όχι με την έννοια ότι δημιουργήθηκε χωρίς την άδεια των διαχειριστών της περιουσίας του Στόκερ. Άλλαξε τα ονόματα όλων των μεγάλων χαρακτήρων, καθώς επίσης το σκηνικό και μέρος της ιστορίας. 

Ήταν όμως αρκετά κοντά για να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες.

Το Nosferatu αρμόζει στο θέμα του βαμπιρισμού. Έτσι και η ταινία λοιπόν, όχι μόνο ξαναζωντάνεψε, αλλά απέκτησε φανατικό κοινό. Επηρέασε έναν τεράστιο αριθμό νέων εκδοχών της ταινίας, που έχουν κυκλοφόρησε με την πάροδο των ετών. 

Το γερμανικό εξπρεσιονιστικό ύφος και η ατμόσφαιρα της ταινίας έχουν εμπνεύσει μιμητές, αν και αυτή η εκδοχή του Δράκουλα, που εδώ ονομάζεται Κόμης Ορλόκ και τον οποίο υποδύεται μοναδικά ο Max Schreck, δεν μοιάζει αρκετά με κάποιες από τις πιο διάσημες, μεταγενέστερες κινηματογραφικές ενσαρκώσεις του.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αυτού του «Nosferatu» είναι ότι ο χαρακτήρας ανοιγοκλείνει τα μάτια του μόνο μία φορά σε όλη την ταινία, προς το τέλος της πρώτης πράξης.

Αντίθετα, οι εκδόσεις που έπαιξαν οι Bela Lugosi (1931, Dracula), Christopher Lee (1958, Dracula, και πολλοί άλλοι) και Gary Oldman (1992, Bram Stoker's Dracula) έδωσαν στον χαρακτήρα του Δράκουλα, κάποια μορφή γοητείας, είτε σεξουαλική, ρομαντική είτε μια όψη μεγαλύτερης κομψότητας.

Ο Nosferatu του Schreck, όμως ήταν αυθεντικά τρομακτικός, με γαμψά νύχια, κυνόδοντες και μυτερά αυτιά. 

Ήταν ένα απόκοσμο πλάσμα, κάπου ανάμεσα σε νεκρό άνθρωπο και ζωντανό τρωκτικό. 

Αν και η ταινία σήμερα, έναν αιώνα μετά, είναι πιο ανατριχιαστική παρά τρομακτική, ο Κόμης Ορλόκ είναι ένας από τους θησαυρούς του κινηματογράφου. Η μοναδική ερμηνεία του Schreck δίνει συχνά την εντύπωση ότι αιωρείται εκτός κινηματογραφικής κανονικότητας.

Δεν συρρικνώνεται στις σκιές, αλλά τις διατάζει, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Guardian. 

Σε μια από τις πιο διάσημες απεικονίσεις της ταινίας (με μιμητές στον Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ), αυτά τα φρικιαστικά δάχτυλα φαίνονται να εκτείνονται στη σκιά, κινούνται αυτόνομα σε έναν τοίχο. 

Επιπλέον η ταινία είχε συνδεθεί με μία πανδημία της εποχής, που μοιάζει πιο επίκαιρη σήμερα από ποτέ. Αυτός ο βρικόλακας σκοτώνει τα θύματά του και η δράση του ήταν ανατριχιαστικά κατάλληλη τόσο για την τότε πανδημία του 1918 όσο και την σημερινή.

Το Nosferatu δεν ήταν η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του Δράκουλα. Ένας χρόνο νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει μία ουγγρική βωβή ταινία που έκτοτε έχει χαθεί.

Ούτε είναι η πιο γνωστή εκδοχή. Η εκδοχή του Tod Browning με πρωταγωνιστή τον εμβληματικό Bela Lugosi εξακολουθεί να μοιάζει ως η απόλυτη κινηματογραφική απεικόνιση της λαϊκής φαντασίας. Ένα επίτευγμα για την εποχή.

Το Nosferatu, όμως, παραμένει ξεκάθαρα απόκοσμο. Βλέποντάς το σήμερα, υπάρχουν, φυσικά, τα πιθανά εμπόδια της ταινίας, καθώς δεν υπάρχουν οι προφορικοί διάλογοι. Τα ασπρόμαυρα πλάνα ωστόσο του προσδίδουν ακόμα πιο απόκοσμη και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Ένας ωμός «ερασιτεχνισμός» της εποχής που σήμερα μοιάζει πιο καλλιτεχνικός από ποτέ.

Έναν αιώνα μετά, αυτό ακριβώς είναι που δίνει στην ταινία του Murnau τη δύναμή της, τη ζωντάνια της. 

Αυτό ισχύει φυσικά για πολλές βωβές ταινίες, αλλά η γκροτέσκα φιγούρα του Nosferatu κάνει την ταινία ιδιαίτερη, μοναδική.

Και έτσι, εκατό χρόνια μετά, το Nosferatu παραμένει ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό επίτευγμα, με μοναδική καλλιτεχνική ενέργεια.

Με πληροφορίες του Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
THE LIFO TEAM
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM
Λίνα Μενδώνη: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Προχωρά ο σχεδιασμός του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού Μουσείου

«Ο συνολικός επανασχεδιασμός των εκθέσεων των δύο Μουσείων, βάσει και της επέκτασης-αναβάθμισης του κτηριακού συγκροτήματος θα αποδώσει ένα σύγχρονο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», τόνισε η υπουργός, Λίνα Μενδώνη
THE LIFO TEAM
Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Πολιτισμός / Το ACID των Καννών ανακοίνωσε 9 «τολμηρές» ταινίες – με δύο σκηνοθέτες από το Ιράν

Η παράλληλη ενότητα των Καννών που έχει ταυτιστεί με την ανάδειξη νέων δημιουργών ανακοίνωσε το φετινό της πρόγραμμα με εννέα ταινίες από το Ιράν, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το ACID επιμένει και φέτος σε πιο τολμηρές και λιγότερο προβλέψιμες επιλογές.
THE LIFO TEAM
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Χοακίν Φίνιξ ανάμεσα στους 1.000 καλλιτέχνες που αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Πολιτισμός / 1.000 καλλιτέχνες αντιδρούν στη συγχώνευση Paramount–Warner

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί του Χόλιγουντ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συγχώνευσης Paramount και Warner Bros. Discovery, λέγοντας ότι το deal θα κάνει τη βιομηχανία πιο κλειστή και πιο ασφυκτική για δημιουργούς και εργαζομένους.
THE LIFO TEAM
Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Πολιτισμός / Η Μπιόρκ ξεκαθαρίζει το τοπίο: το νέο άλμπουμ της έρχεται το 2027

Η Μπιόρκ διέψευσε ότι το echolalia είναι ο τίτλος του επόμενου δίσκου της και εξήγησε ότι πρόκειται για το όνομα της νέας της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ισλανδίας. Εκεί θα παρουσιαστεί μια εκδοχή νέου τραγουδιού, ενώ το ολοκληρωμένο άλμπουμ αναμένεται το 2027.
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΙΝΟ ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ

Πολιτισμός / Ο Γκουαντανίνο υπερασπίζεται τον Σαλαμέ: «Πώς μπορεί ένα σχόλιο να εξελιχθεί σε παγκόσμια αντιπαράθεση;»

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών υπερασπίστηκε τον νεαρό ηθοποιό αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την όπερα και το μπαλέτο που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
THE LIFO TEAM