Νίκος Σταμπολίδης: «Τι απανθρωπιά είναι αυτή και τι ασυνειδησία!» - Μιλά στη LiFO για το περιστατικό στο Μουσείο

Ο Νίκος Σταμπολίδης μιλά στο LiFO.gr για το περιστατικό στο Μουσείο της Ακρόπολης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Ένα ατύχημα ηλικιωμένου που συνέβη μια από τις περασμένες ημέρες στους χώρους του μουσείου, έγινε η αφορμή για δημοσιεύματα που αφορούν και περιστρέφονται γύρω από τα ζητήματα ασφαλείας του μουσείου Ακρόπολης. Ένας ηλικιωμένος επισκέπτης από το εξωτερικό, με ακράτεια, βρέθηκε σε μια άβολη στιγμή ενώ βρισκόταν στον πρώτο όροφο του μουσείου, ενώ οι φύλακες έσπευσαν να τον απομακρύνουν για να μη δυσχεράνουν τη θέση του και να μην ενοχληθούν και οι υπόλοιποι επισκέπτες.

Στο προσκήνιο ήρθε και μια παλαιότερη υπόθεση όταν το βράδυ της 22 Αυγούστου 2023 και μετά το πέρας λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης «εντοπίστηκαν έξι άτομα στον αύλειο χώρο του. Το προσωπικό ασφαλείας του Μουσείου ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία και ακολουθήθηκαν οι νόμιμες ενέργειες» σύμφωνα με την ανακοίνωση τότε του μουσείου.Οι νεαρές γυναίκες (ανάμεσά τους και δυο ανήλικες) που έγιναν αντιληπτές από τον φύλακα είχαν προσεγγίσει το χώρο ανασκαφής που βρίσκεται έξω από το μουσείο, εκεί που οι επισκέπτες πετούν κέρματα, -όπως διευκρίνισε το μουσείο-, διαφόρων χωρών κάνοντας μια ευχή και αυτά προσπαθούσαν να αφαιρέσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων του μουσείου, ο επισκέπτης που αφόδευσε στον πρώτο όροφο φυσικά δεν ήταν κάποιος ακτιβιστής, η κάποιος που έδειξε προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στο μουσείο αλλά ένας ηλικιωμένος που δεν πρόλαβε να φτάσει στις τουαλέτες, λόγω ιατρικού προβλήματοςγια να διαχειριστεί το προσωπικό αυτό πρόβλημα.

Η LIFO επικοινώνησε με τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητή Νίκο Σταμπολίδηο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ποιος από εμάς δεν έχει συγγενείς φίλους ή δεν βλέπει στην κοινωνία ανθρώπους κάποιας προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι έχουν προβλήματα αλτσχάιμερ, ακράτειας ή τέτοιου είδους ασθενειών;

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο άνθρωποι μεγάλης ηλικίας από το εξωτερικό επισκέπτονται δημόσιους χώρους, μουσεία περισσότερο από άλλες περιόδους που έχει πολλή ζέστη και μπορεί να έχουν και αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Δεν μπορούν, δεν προλαβαίνουν να πάνε εκεί που θα έπρεπε να πάνε. Εμείς πρέπει να τους καταδικάσουμε; Πρέπει να τους απαγορεύσουμε την επίσκεψη σε ένα δημόσιο χώρο; Όχι βέβαια. Εμείς, πρέπει, όταν συμβεί αυτό με πολύ ωραίο τρόπο χωρίς να τους προσβάλουμε, διακριτικά, να καθαρίσουμε και όχι μόνο να τους περιθάλψουμε αλλά και να μη τους φέρουμε σε δύσκολη θέση.

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα μεγάλο μουσείο, που όπως και όλα του κόσμου αντιμετωπίζει περιστατικά όπως λιποθυμίες, περιστατικά επιληψίας. Τι απανθρωπιά είναι αυτή και τι ασυνειδησία να αναφέρεται κάποιος σε τέτοια περιστατικά και να θέλει να τα βγάζει στη δημοσιότητα; Το θεωρώ ντροπή και σύμπτωμα μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε παράκρουση».

«Ένα μουσείο οφείλει να είναι συμπεριληπτικό, ανεκτικό σε τέτοιες περιπτώσεις και να δείχνει αυτό το πρόσωπο σε κάθε επισκέπτη που έχει προβλήματα κινητικότητας, σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και σε συμπολίτες μας ή επισκέπτες κυρίως της τρίτης ηλικίας, ανοίγοντας τις πόρτες του, όταν ήδη η κοινωνία τους έχει αποκλείσει από πολλές δραστηριότητες», συμπληρώνει ο κ. Σταμπολίδης ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της σύλληψης των ατόμων που βρέθηκαν στον αύλειο χώρο του μουσείου το περασμένο καλοκαίρι λέγοντας ότι «οι φύλακες ήταν αυτοί που ειδοποίησαν την αστυνομία αφού τα είχαν αποκλείσει στον συγκεκριμένο χώρο και ότι το μουσείο».

Ο κ. Σταμπολίδης δεν έκρυψε την οργή του για τον τρόπο που το περιστατικό της ακράτειας του ξένου ηλικιωμένου επισκέπτη συνδέθηκε με τα προβλήματα ασφάλειας του μουσείου, το οποίο διαθέτει όπως είπε 90 φύλακες, αριθμό ικανό για την τήρηση της ασφάλειά του», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στοχοποιείται το μουσείο με ένα περιστατικό που μπορεί να συμβεί ατυχώς σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο.

Το Μουσείο Ακρόπολης, είναι το μόνο ελληνικό μουσείο στη λίστα των 100 πιο δημοφιλών μουσείων του κόσμου το 2022, σύμφωνα με την έρευνα VisitorFigures. Βρίσκεται στην 28η θέση με 1.451.727 επισκέπτες, με μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητάς του από το 2021, που είχε 547.910 επισκέπτες, βρισκόταν στην 46η θέση και κατέγραψε αύξηση 69% σε σχέση με το 2020. Το 2020 ήταν στη θέση 66 της παγκόσμιας κατάταξης, έμεινε κλειστό 150 ημέρες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊούκαι έχασε το 82% των επισκεπτών του, εμφανίζοντας 324.633 επισκέπτες.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Πολιτισμός / Ο Σάι Τουόμπλι όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί: οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε μια σοφίτα

Το 2022, η εγγονή του Σάι και της Τάτια Φρανκέτι Τουόμπλι βρήκε χιλιάδες φωτογραφικά αρνητικά στο οικογενειακό σπίτι στην Ιταλία. Το βιβλίο Stella Honey και η έκθεση στη Ρώμη αποκαλύπτουν τον μεγάλο ζωγράφο μέσα από το βλέμμα της γυναίκας που τον φωτογράφιζε όταν δεν πόζαρε για την Ιστορία.
THE LIFO TEAM
Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν; Το DNA ίσως λύσει το μυστήριο του τέταρτου σωματοφύλακα

Πολιτισμός / Βρέθηκαν τα οστά του πραγματικού ντ’ Αρτανιάν;

Σκελετικά κατάλοιπα που βρέθηκαν κάτω από εκκλησία στο Μάαστριχτ μπορεί να ανήκουν στον Σαρλ ντε Μπατζ ντε Καστελμόρ, τον ιστορικό ντ’ Αρτανιάν που ενέπνευσε τον ήρωα των Τριών Σωματοφυλάκων του Αλέξανδρου Δουμά. Η εξέταση DNA ίσως φωτίσει ένα μυστήριο 350 ετών, αλλά και την απόσταση ανάμεσα στον πραγματικό στρατιώτη και τον λογοτεχνικό μύθο.
THE LIFO TEAM
Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Σε τάφο ρωμαϊκής περιόδου στην αρχαία Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, αρχαιολόγοι εντόπισαν πάπυρο με στίχους από τη Β΄ ραψωδία της Ιλιάδας πάνω σε μουμιοποιημένο σώμα. Το εύρημα φωτίζει τη θέση του Ομήρου όχι μόνο στην εκπαίδευση και την ανάγνωση, αλλά και στις τελετουργίες γύρω από τον θάνατο.
THE LIFO TEAM
Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Πολιτισμός / Η Lee Lai έγινε το πρώτο non-binary πρόσωπο που κερδίζει το Stella Prize

Το Cannon της Lee Lai έγινε το πρώτο graphic novel που κερδίζει το αυστραλιανό Stella Prize, ενώ η δημιουργός του είναι το πρώτο non-binary άτομο που τιμάται με το βραβείο. Η ιστορία ακολουθεί μια queer Κινέζα στο Μόντρεαλ που φροντίζει τους πάντες, μέχρι η καταπιεσμένη οργή της να αρχίσει να παίρνει μορφή.
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ θα πληρώσει για μουσικό απόσπασμα που ακούστηκε μόνο πριν κυκλοφορήσει το Donda

Πολιτισμός / Ο Κάνιε Γουέστ έχασε δίκη για ένα sample που ακούστηκε πριν γίνει τραγούδι

Ο Ye κρίθηκε υπεύθυνος για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων επειδή έπαιξε σε μεγάλη εκδήλωση ακρόασης του Donda μια πρώιμη εκδοχή του Hurricane με sample που δεν είχε αδειοδοτηθεί. Το επίμαχο απόσπασμα δεν μπήκε στην τελική κυκλοφορία, αλλά οι ένορκοι έκριναν ότι η δημόσια και εμπορική χρήση του είχε συνέπειες.
THE LIFO TEAM
Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Πολιτισμός / Λίγο πριν από τις Κάννες, το γαλλικό σινεμά ανοίγει μέτωπο με τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ

Περισσότεροι από 600 επαγγελματίες του γαλλικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους η Ζιλιέτ Μπινός, η Αντέλ Ενέλ και ο Ρεϊμόν Ντεπαρντόν, υπέγραψαν κείμενο στη Libération, προειδοποιώντας ότι η συγκέντρωση δύναμης γύρω από την Canal+, τη StudioCanal και την UGC μπορεί να απειλήσει την ανεξαρτησία της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Πολιτισμός / Δύο ελληνικές ταινίες στις Κάννες: γοργόνες, resorts και ένα χαμόγελο που λείπει

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη παρουσιάζει το Titanic Ocean στο Un Certain Regard, η Αλεξάνδρα Ματθαίου φέρνει το Free Eliza στη Quinzaine des cinéastes, ενώ Έλληνες παραγωγοί συμμετέχουν στο Marché du Film με νέα projects.
THE LIFO TEAM
Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντά για την πανοπλία και τον Τράβις Σκοτ στην Οδύσσεια

Μετά τις αντιδράσεις για τη σκοτεινή πανοπλία του Αγαμέμνονα και την επιλογή του Τράβις Σκοτ στον ρόλο ενός ραψωδού, ο Κρίστοφερ Νόλαν υπερασπίζεται το The Odyssey και εξηγεί γιατί η ταινία δεν αντιμετωπίζει τον Όμηρο επιπόλαια.
THE LIFO TEAM
Το παιδί-μετανάστης του Banksy επιστρέφει στη Βενετία — αυτή τη φορά πάνω στο νερό

Πολιτισμός / Το έργο του Banksy που έσβηνε από την υγρασία επιστρέφει στα κανάλια της Βενετίας

Το Migrant Child, το έργο του Banksy με ένα παιδί που κρατά φωτοβολίδα φορώντας σωσίβιο, αποκαταστάθηκε έπειτα από χρόνια φθοράς στην πρόσοψη του Palazzo San Pantalon. Η τοιχογραφία επιστρέφει τώρα στο κοινό πάνω σε πλωτή πλατφόρμα στα κανάλια της Βενετίας, ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για το αν η street art πρέπει να διασώζεται ή να αφήνεται να χαθεί.
THE LIFO TEAM
Από τον Andrew Tate στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: δύο μουσεία ξαναβλέπουν την αρρενωπότητα

Πολιτισμός / Από την ανδρόσφαιρα στα δάκρυα που οι άνδρες δεν χύνουν: η αρρενωπότητα μπαίνει στο μουσείο

Δύο εκθέσεις στην Ολλανδία κοιτούν την αρρενωπότητα σήμερα, τη στιγμή που η ανδρόσφαιρα πουλά δύναμη, σώμα και κυριαρχία ως lifestyle. Από τον Andrew Tate, το kickboxing και τα σώματα του TikTok μέχρι τη μόδα, το drag, τα τακούνια, τα packers και την ευαλωτότητα, τα μουσεία ρωτούν αν υπάρχει χώρος για πιο τρυφερές εκδοχές του να είσαι άνδρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Πολιτισμός / Ο Κρίστοφερ Νόλαν χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Οδύσσεια

Λίγο πριν βγει στις αίθουσες το The Odyssey, ο Κρίστοφερ Νόλαν μιλά στο Time για την ομηρική ταινία που κουβαλούσε μέσα του εδώ και δύο δεκαετίες. Από έναν Δούρειο Ίππο που βυθίζεται στη θάλασσα μέχρι γυρίσματα εξ ολοκλήρου σε IMAX, αληθινά καράβια και ελάχιστα ψηφιακά εφέ, η δική του Οδύσσεια θέλει να ξανακάνει το αρχαίο έπος μεγάλο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ για τη σιωπή τους σε Γάζα και Τραμπ

Πολιτισμός / Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κατηγορεί τα Όσκαρ ότι σιώπησαν για τη Γάζα και τον Τραμπ

Λίγο πριν επιστρέψει στις Κάννες με το Bitter Christmas, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μιλά για τα αποστειρωμένα Όσκαρ, τη σιωπή του Χόλιγουντ, την άρνησή του να πάρει σαουδαραβικά χρήματα και την πολυτέλεια, στα 76 του, να λέει ακόμη τα πράγματα με το όνομά τους..
THE LIFO TEAM
Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πολιτισμός / Ο Άλεκ Γκίνες είχε ζητήσει από τον Ίαν ΜακΚέλεν να σωπάσει για το Stonewall, αλλά εκείνος διάλεξε την ορατότητα

Πριν γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες queer φωνές του βρετανικού θεάτρου και σινεμά, ο Ίαν ΜακΚέλεν άκουσε έναν θρύλο της παλιάς γενιάς να του λέει ότι η στήριξή του στη Stonewall ήταν «απρεπής». Ευτυχώς δεν τον άκουσε, είπε
THE LIFO TEAM
Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Πολιτισμός / Ο Μπάρι Κίογκαν αφήνει πίσω το Peaky Blinders και θέλει να χαρεί τη στιγμή

Με το Butterfly Jam του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ να ανοίγει το Directors’ Fortnight, ο Μπάρι Κίογκαν επιστρέφει στις Κάννες και μιλά για τη νέα του φάση: την αποχώρηση από το Peaky Blinders, τη διαδικτυακή τοξικότητα και την ανάγκη να αφήσει επιτέλους τη δουλειά του να μιλήσει για εκείνον.
THE LIFO TEAM