Νίκος Σταμπολίδης: «Τι απανθρωπιά είναι αυτή και τι ασυνειδησία!» - Μιλά στη LiFO για το περιστατικό στο Μουσείο

Ο Νίκος Σταμπολίδης μιλά στο LiFO.gr για το περιστατικό στο Μουσείο της Ακρόπολης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Ένα ατύχημα ηλικιωμένου που συνέβη μια από τις περασμένες ημέρες στους χώρους του μουσείου, έγινε η αφορμή για δημοσιεύματα που αφορούν και περιστρέφονται γύρω από τα ζητήματα ασφαλείας του μουσείου Ακρόπολης. Ένας ηλικιωμένος επισκέπτης από το εξωτερικό, με ακράτεια, βρέθηκε σε μια άβολη στιγμή ενώ βρισκόταν στον πρώτο όροφο του μουσείου, ενώ οι φύλακες έσπευσαν να τον απομακρύνουν για να μη δυσχεράνουν τη θέση του και να μην ενοχληθούν και οι υπόλοιποι επισκέπτες.

Στο προσκήνιο ήρθε και μια παλαιότερη υπόθεση όταν το βράδυ της 22 Αυγούστου 2023 και μετά το πέρας λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης «εντοπίστηκαν έξι άτομα στον αύλειο χώρο του. Το προσωπικό ασφαλείας του Μουσείου ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία και ακολουθήθηκαν οι νόμιμες ενέργειες» σύμφωνα με την ανακοίνωση τότε του μουσείου.Οι νεαρές γυναίκες (ανάμεσά τους και δυο ανήλικες) που έγιναν αντιληπτές από τον φύλακα είχαν προσεγγίσει το χώρο ανασκαφής που βρίσκεται έξω από το μουσείο, εκεί που οι επισκέπτες πετούν κέρματα, -όπως διευκρίνισε το μουσείο-, διαφόρων χωρών κάνοντας μια ευχή και αυτά προσπαθούσαν να αφαιρέσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων του μουσείου, ο επισκέπτης που αφόδευσε στον πρώτο όροφο φυσικά δεν ήταν κάποιος ακτιβιστής, η κάποιος που έδειξε προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στο μουσείο αλλά ένας ηλικιωμένος που δεν πρόλαβε να φτάσει στις τουαλέτες, λόγω ιατρικού προβλήματοςγια να διαχειριστεί το προσωπικό αυτό πρόβλημα.

Η LIFO επικοινώνησε με τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητή Νίκο Σταμπολίδηο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ποιος από εμάς δεν έχει συγγενείς φίλους ή δεν βλέπει στην κοινωνία ανθρώπους κάποιας προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι έχουν προβλήματα αλτσχάιμερ, ακράτειας ή τέτοιου είδους ασθενειών;

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο άνθρωποι μεγάλης ηλικίας από το εξωτερικό επισκέπτονται δημόσιους χώρους, μουσεία περισσότερο από άλλες περιόδους που έχει πολλή ζέστη και μπορεί να έχουν και αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Δεν μπορούν, δεν προλαβαίνουν να πάνε εκεί που θα έπρεπε να πάνε. Εμείς πρέπει να τους καταδικάσουμε; Πρέπει να τους απαγορεύσουμε την επίσκεψη σε ένα δημόσιο χώρο; Όχι βέβαια. Εμείς, πρέπει, όταν συμβεί αυτό με πολύ ωραίο τρόπο χωρίς να τους προσβάλουμε, διακριτικά, να καθαρίσουμε και όχι μόνο να τους περιθάλψουμε αλλά και να μη τους φέρουμε σε δύσκολη θέση.

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα μεγάλο μουσείο, που όπως και όλα του κόσμου αντιμετωπίζει περιστατικά όπως λιποθυμίες, περιστατικά επιληψίας. Τι απανθρωπιά είναι αυτή και τι ασυνειδησία να αναφέρεται κάποιος σε τέτοια περιστατικά και να θέλει να τα βγάζει στη δημοσιότητα; Το θεωρώ ντροπή και σύμπτωμα μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε παράκρουση».

«Ένα μουσείο οφείλει να είναι συμπεριληπτικό, ανεκτικό σε τέτοιες περιπτώσεις και να δείχνει αυτό το πρόσωπο σε κάθε επισκέπτη που έχει προβλήματα κινητικότητας, σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και σε συμπολίτες μας ή επισκέπτες κυρίως της τρίτης ηλικίας, ανοίγοντας τις πόρτες του, όταν ήδη η κοινωνία τους έχει αποκλείσει από πολλές δραστηριότητες», συμπληρώνει ο κ. Σταμπολίδης ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της σύλληψης των ατόμων που βρέθηκαν στον αύλειο χώρο του μουσείου το περασμένο καλοκαίρι λέγοντας ότι «οι φύλακες ήταν αυτοί που ειδοποίησαν την αστυνομία αφού τα είχαν αποκλείσει στον συγκεκριμένο χώρο και ότι το μουσείο».

Ο κ. Σταμπολίδης δεν έκρυψε την οργή του για τον τρόπο που το περιστατικό της ακράτειας του ξένου ηλικιωμένου επισκέπτη συνδέθηκε με τα προβλήματα ασφάλειας του μουσείου, το οποίο διαθέτει όπως είπε 90 φύλακες, αριθμό ικανό για την τήρηση της ασφάλειά του», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στοχοποιείται το μουσείο με ένα περιστατικό που μπορεί να συμβεί ατυχώς σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο.

Το Μουσείο Ακρόπολης, είναι το μόνο ελληνικό μουσείο στη λίστα των 100 πιο δημοφιλών μουσείων του κόσμου το 2022, σύμφωνα με την έρευνα VisitorFigures. Βρίσκεται στην 28η θέση με 1.451.727 επισκέπτες, με μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητάς του από το 2021, που είχε 547.910 επισκέπτες, βρισκόταν στην 46η θέση και κατέγραψε αύξηση 69% σε σχέση με το 2020. Το 2020 ήταν στη θέση 66 της παγκόσμιας κατάταξης, έμεινε κλειστό 150 ημέρες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊούκαι έχασε το 82% των επισκεπτών του, εμφανίζοντας 324.633 επισκέπτες.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Πολιτισμός / Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Το Birds of Mexico City του Pieter Henket μετατρέπει queer νέους της μεξικανικής πρωτεύουσας σε τελετουργικές μορφές ανάμεσα στη lucha libre, τη θρησκευτική εικονογραφία, τη μόδα και την ελευθερία.
THE LIFO TEAM
Πέδρο Πασκάλ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Όστιν Μπάτλερ στο νέο γουέστερν του Παρκ Τσαν-γουκ

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Μάθιου ΜακΚόναχι, Όστιν Μπάτλερ στο νέο γουέστερν του Παρκ Τσαν-γουκ

Το The Brigands of Rattlecreek περνά στη Warner Bros. Clockwork, το νέο specialty label της Warner, και φέρνει τον δημιουργό του Oldboy στην αμερικανική Άγρια Δύση με ένα καστ που μοιάζει σχεδόν εξωφρενικό.
THE LIFO TEAM
Η Σερ θυμήθηκε τη σκληρή απόρριψη του Μάικ Νίκολς: «Δεν είσαι ο σωστός τύπος γυναίκας»

Πολιτισμός / Η Σερ θυμήθηκε τη σκληρή απόρριψη του Μάικ Νίκολς: «Δεν είσαι ο σωστός τύπος γυναίκας»

Πριν καθιερωθεί ως ηθοποιός, η Σερ ζήτησε από τον Μάικ Νίκολς να περάσει από οντισιόν. Εκείνος δεν τη δοκίμασε καν. Λίγα χρόνια αργότερα, θα τη σκηνοθετούσε στο Silkwood, στον ρόλο που της έφερε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.
THE LIFO TEAM
You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Πολιτισμός / You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Ο σεναριογράφος του Ταξιτζή δοκίμασε μια ψηφιακή σύντροφο για να καταλάβει, όπως έγραψε, την αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών «μέσα στο matrix». Όταν όμως άρχισε να πιέζει τα όρια του προγράμματος, η AI φίλη του τον εγκατέλειψε.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM
Ο Ράμι Μάλεκ για το Όσκαρ του: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Πολιτισμός / Ράμι Μάλεκ: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Man I Love του Άιρα Σακς στις Κάννες, ο Ράμι Μάλεκ μίλησε για τη νέα του ταινία, την αιγυπτιακή του καταγωγή και το βάρος του να γίνει ο πρώτος ηθοποιός αιγυπτιακής καταγωγής που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Στη συνέντευξη Τύπου για το Her Private Hell, ο Δανός σκηνοθέτης μίλησε συγκινημένος για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που, όπως είπε, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε να επιστρέψει στο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM