Νέο ρεκόρ σημείωσε έργο του Γιάννη Τσαρούχη σε δημοπρασία στο Παρίσι

Νέο ρεκόρ σημείωσε έργο του Γιάννη Τσαρούχη σε δημοπρασία στο Παρίσι Facebook Twitter
0

Στην τιμή ρεκόρ των 572.000 ευρώ πουλήθηκε πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη σε δημοπρασία του οίκου Bonhams σε συνεργασία με την Art Expertise στο Παρίσι.

Ειδικότερα, κορυφαίο έργο της δημοπρασίας αναδείχθηκε ο «Νέος Μεταμφιεσμένος σε Έρωτα» του Γιάννη Τσαρούχη με 572.000 ευρώ.

Ακολουθεί το «Ερωτικό» του Γιάννη Μόραλη με 483.000 ευρώ, η «Ύδρα» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα με 172.000 ευρώ, «'Αποψη λιμανιού» του Κωνσταντίνου Βολανάκη με 77.000 ευρώ και το «Βιτσέντζος Κορνάρος και Γεώργιος Χορτάτσης» του Νίκου Εγγονόπουλου με 77.000 ευρώ.

Ο «Νέος Μεταμφιεσμένος σε Έρωτα» ζωγραφίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, στην πιο δημιουργική περίοδο του καλλιτέχνη, και συγκεντρώνει τα βασικά στοιχεία του περίφημου «τσαρουχικού σύμπαντος». Με την καλλιτεχνική του σοφία, ο Τσαρούχης κατορθώνει να δώσει συμβολική αξία στο σώμα και να μεταμορφώσει ένα ημίγυμνο μοντέλο του εργαστηρίου του σε θεότητα ενός σύγχρονου πανθέου. Έχοντας αντιμετωπίσει με γενναιότητα τις ιδεολογικές προκλήσεις και τις μεροληπτικές ηθικές πρακτικές της εποχής του, ο Τσαρούχης είναι σήμερα ένας διάσημος και εξαιρετικά συλλεκτικός καλλιτέχνης με διαρκώς αυξανόμενο διεθνές κοινό.

Νέο ρεκόρ σημείωσε έργο του Γιάννη Τσαρούχη σε δημοπρασία στο Παρίσι Facebook Twitter
«Νέος μεταμφιεσμένος σε Έρωτα»

Το «Ερωτικό» του Γιάννη Μόραλη είναι ένα μνημειακό έργο στο οποίο ο καλλιτέχνης φαίνεται να αναζητά ένα γεωμετρικό ιδεόγραμμα του έρωτα, με γλυπτικές φόρμες και ισορροπία χρωμάτων που παραπέμπει στα αττικά μελανόμορφα αγγεία. Ζωγραφίστηκε το καλοκαίρι του 1997 στην Αίγινα, στο περίφημο σπίτι-εργαστήριο του καλλιτέχνη που σχεδίασε ο θρυλικός αρχιτέκτονας  Άρης Κωνσταντινίδης. Η χρυσή οριζόντια γραμμή που διασχίζει τον καμβά είναι μία νύξη στα μακρινά φώτα της πρωτεύουσας, όπως αυτά διακρίνονται από το νησί της Αίγινας μια ζεστή καλοκαιριάτικη νύχτα.

Νέο ρεκόρ σημείωσε έργο του Γιάννη Τσαρούχη σε δημοπρασία στο Παρίσι Facebook Twitter
«Ερωτικό»

Όπως επεσήμανε η διευθύντρια της Art Expertise, Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, «Με χαρά βλέπουμε ότι τα έργα που επιλέξαμε για τη δημοπρασία συγκινούν τους συλλέκτες της Ελληνικής τέχνης και εμπνέουν νέους αγοραστές να επενδύσουν σε πραγματικές αξίες».

Στη δημοπρασία που διήρκεσε τέσσερις ώρες περιελήφθησαν σημαντικά έργα των: Νικολάου Γύζη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Γεωργίου Ιακωβίδη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Θεόδωρου Βρυζάκη, Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νίκου Λύτρα, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Νίκου Εγγονόπουλου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιώργου Μπουζιάνη, Θανάση Τσίγκου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Αλέκου Κοντόπουλου, Σπύρου Βασιλείου, Γιώργου Γουναρόπουλου, Απόστολου Γεραλή, Γιάννη Γαΐτη, Αλέξη Ακριθάκη, Θεόδωρου Στάμου, Νάσου Δάφνη, Αργύρη Στυλιανίδη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Όπυς Ζούνη, Παύλου Σάμιου, Χρήστου Μποκόρου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Δημήτρη Μυταρά, Σωτήρη Σόρογκα, Κώστα Τσόκλη, Απόστολου Γεωργίου, Μαρίας Φιλοπούλου, Σοφίας Καλογεροπούλου, Αλέξανδρου Βασμουλάκη, Κωστή Δαμουλάκη κ.ά.

Κατά τη δημοπρασία επωλήθη το 99% (by value) των έργων (ή 70% by lot) με τζίρο 3.000.000 ευρώ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φωνές Δικαίωσης»: Το ντοκιμαντέρ για τη χρόνια κακοποίηση ανήλικων αθλητριών παρουσιάζεται απόψε στο κοινό

Πολιτισμός / «Φωνές Δικαίωσης»: Το ντοκιμαντέρ για τη χρόνια κακοποίηση ανήλικων αθλητριών παρουσιάζεται απόψε στο κοινό

Το ηχητικό ντοκιμαντέρ που διακρίθηκε στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καταγράφει το τραύμα, τον αγώνα και τη δικαίωση των θυμάτων κακοποίησης του προπονητή Τάε Κβο Ντο στην Ηλιούπολη
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της όπερας Pierre Audi σε ηλικία 67 ετών

Πολιτισμός / Πέθανε ο θρυλικός σκηνοθέτης της όπερας Pierre Audi σε ηλικία 67 ετών

Ο κορυφαίος Γαλλο-Λιβανέζος καλλιτεχνικός διευθυντής, επιμελητής και σκηνοθέτης υπήρξε απόλυτα αφοσιωμένος στην τέχνη του και άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κόσμο της όπερας, της μουσικής και του θεάτρου.
LIFO NEWSROOM
Η «Ανδρομάχη» της Μαρίας Πρωτόπαππα στην Επίδαυρο

Πολιτισμός / Η «Ανδρομάχη» της Μαρίας Πρωτόπαππα στην Επίδαυρο

Στη δραματουργική και σκηνοθετική προσέγγιση της «Ανδρομάχης» από τη Μαρία Πρωτόπαππα, η Ερμιόνη και η Ανδρομάχη αντιπροσωπεύουν τα ιδεώδη των χωρών τους, ενώ ο Μενέλαος και ο Πηλέας την πολιτική και την εξουσία
LIFO NEWSROOM
Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τιμοτέ Σαλαμέ: Ο ηθοποιός αποσπά υψηλή διάκριση από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ έχει επανειλημμένα εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ιταλία και τον πολιτισμό της, ενώ έχει συνεργαστεί με Ιταλούς σκηνοθέτες και έχει συμμετάσχει σε ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα
LIFO NEWSROOM