Νάταλι Πόρτμαν: Έχω 100 ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης να αφηγηθώ

Νάταλι Πόρτμαν: Έχω 100 ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης να αφηγηθώ Facebook Twitter
EPA
0

Η Νάταλι Πόρτμαν έχει να αφηγηθεί «100 ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο περιοδικό PORTer.


Η 36χρονη ηθοποιός, αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει υποστεί ανάρμοστη συμπεριφορά από διάφορους παράγοντες της βιομηχανίας του θεάματος.

«Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πως ενώ νόμιζα ότι δεν μου είχε συμβεί κάτι, τελικά είχα 100 ιστορίες να αφηγηθώ».


Καταστάσεις που θεωρούσε «κομμάτι της δουλειάς», συνειδητοποίησε αργότερα πως ήταν κραυγαλέα περιστατικά παρενόχλησης και σεξισμού.

Μία από τις ιστορίες που θυμάται, είναι μία πρόσκληση που είχε δεχθεί από κινηματογραφικό παραγωγό για να ταξιδέψει μαζί του στο ιδιωτικό του αεροπλάνο.


«Ήμασταν μόνο οι δύο μας στην καμπίνα επιβατών και μόνο ένα κρεβάτι ήταν στρωμένο. Δεν συνέβη κάτι ούτε δέχθηκα επίθεση (...) Αλλά δεν ήταν όλα καλά. Ήταν απαράδεκτο και χειριστικό. Είχα τρομάξει».


«Συχνά, οι γυναίκες παραιτούνται συχνά από τη δουλειά τους επειδή το περιβάλλον είναι εχθρικό και επιλέγουν να μην συμμετέχουν σε αυτό. Είναι αποδεδειγμένο ότι στις περιπτώσεις που οι γυναίκες και οι άνδρες είναι περίπου ισάριθμοί στον χώρο εργασίας δεν παρατηρούνται τόσα περιστατικά», σημειώνει.

Η Πόρτμαν έγινε διεθνώς γνωστή σε ηλικία μόλις 12 ετών, με τον ρόλο της στο θρίλερ του Λουκ Μπρεσόν, Leon.

Η ηθοποιός μίλησε, τον προηγούμενο μήνα, στην «Πορεία των γυναικών» στο Λος Άντζελες, όπου αποκάλυψε πως το πρώτο γράμμα που έλαβε ποτέ από θαυμαστή της ήταν ουσιαστικά μία «φαντασίωση βιασμού».

Λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη αυτή τραυματική εμπειρία, η Πορτμαν ανακάλυψε πως οι παρουσιαστές μίας ραδιοφωνικής εκπομπής σε τοπικό σταθμό, «μετρούσαν ανάποδα» τους μήνες και τα χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή της, όπου θα ήταν πλέον νόμιμο για κάθε άνδρα να κάνει σεξ μαζί της.

«Ένοιωσα την ανάγκη να καλύψω το σώμα μου και να φιλτράρω τόσο την εκφραστικότητά μου όσο και τις επαγγελματικές μου επιλογές», θυμάται.

«Οι αντιδράσεις που είχα εισπράξει τότε για την έκφρασή μου - από τα σχετικά ανώδυνα σχόλια για το σώμα μου μέχρι τις απροκάλυπτες απειλές - με ώθησαν να ελέγξω τη συμπεριφορά μου μέσα σε ένα κλίμα σεξουαλικής τρομοκρατίας».

Μετά από αυτές τις εμπειρίες η Πορταν θυμάται να υιοθετεί μία εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στις προτάσεις που της γίνονταν για να πρωταγωνιστήσει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η ηθοποιός, για μία μεγάλη περίοδο της καριέρας της απέρριπτε όλους τους ρόλους που περιείχαν «έστω και μία σκηνή φιλιού στο σενάριο».

Ταυτόχρονα, φρόντισε να προβάλλει πόσο «σοβαρή και μελετηρή» ήταν, σε κάθε της συνέντευξη, ώστε να εξασφαλίσει πως οι γύρω της θα την αντιμετώπιζαν με τον τρόπο που ήθελε.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Πολιτισμός / Επαναπατρίστηκε από τη Χιλή πολύτιμο θραύσμα από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης

Το μαρμάρινο θραύσμα βρισκόταν στην κατοχή Χιλιανού πολίτη και σύμφωνα με τον ίδιο, η  οικογένειά του το κατείχε από τη δεκαετία του 1930, με την πληροφορία ότι προέρχεται από την Ακρόπολη
LIFO NEWSROOM
Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Πολιτισμός / Έιμι Σέραλντ: Η διάσημη ζωγράφος καταγγέλλει λογοκρισία και ακυρώνει μεγάλη έκθεση στο Smithsonian

Η Αφροαμερικανή εικαστικός επικαλείται λογοκρισία σχετικά με έναν από τους πίνακές της, εμπνευσμένο από τρανς καλλιτέχνιδα - «Σε μια εποχή που τα τρανς άτομα δέχονται επιθέσεις, φιμώνονται και κινδυνεύουν στις ΗΠΑ, η σιωπή δεν είναι επιλογή»
LIFO NEWSROOM