«Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μυστικό του θησαυρού του Ατρέα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Facebook Twitter
Ο Θησαυρός του Ατρέα ή Τάφος του Αγαμέμνονα είναι ο μεγαλύτερος θολωτού τάφου των μυκηναϊκών χρόνων
0

Το πρώτο Αθέατο Μουσείο για το 2023 παρουσιάζει «Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα».

Πρόκειται για ένα θραύσμα επιστυλίου από την πρόσοψη του μνημείου, με ανάγλυφα μυκηναϊκά μοτίβα και περίεργα χαραγμένα γκράφιτι των μέσων του 18ου αιώνα μ.Χ. που φαίνεται πως έγιναν από τον ιερέα του κοντινού χωριού (Χαρβάτι).

Το μαρμάρινο θραύσμα βρέθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Μυκηνών μαζί με άλλες αρχαιότητες, όπου το είχε περισυλλέξει από τα χώματα του μνημείου το 1758 ένας παπάς, που θέλησε να το προφυλάξει, 63 χρόνια πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με το επιστύλιο παρουσιάζονται δύο ακόμη θραύσματα από τον εντυπωσιακό λίθινο διάκοσμο του Θησαυρού του Ατρέα, τα οποία ενώνονται με άλλα τμήματα που βρίσκονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού. 

Τα πολύτιμα θραύσματα παρουσιάζονται στην «Αίθουσα του Βωμού» (αιθ. 34) από την Τρίτη 7 Μαρτίου ως τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023.

Το μυστικό του θησαυρού του Ατρέα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Facebook Twitter
Πρόκειται για ένα θραύσμα επιστυλίου από την πρόσοψη του μνημείου, με ανάγλυφα μυκηναϊκά μοτίβα και περίεργα χαραγμένα γκράφιτι των μέσων του 18ου αιώνα μ.Χ.

Στις 19 Μαρτίου, στις 2 και 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 15 Μαρτίου, στις 5 και στις 19 Απριλίου ημέρα Τετάρτη, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το άγνωστο χρονικό της πρώτης συστηματικής ανασκαφής του μεγαλύτερου θολωτού τάφου των μυκηναϊκών χρόνων, καθώς και για τις περιπέτειες των ευρημάτων του ανά τους αιώνες.

Το μυστικό του θησαυρού του Ατρέα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Facebook Twitter
Το μαρμάρινο θραύσμα βρέθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Μυκηνών μαζί με άλλες αρχαιότητες

Το μυστικό του θησαυρού του Ατρέα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Facebook Twitter
Σχέδιο της πρόσοψης του Τάφου

 
Ημερομηνίες παρουσιάσεων: 

19 Μαρτίου, 2 και 23 Απριλίου και 7 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 13:00
15 Μαρτίου και 5 και 19 Απριλίου ημέρα Τετάρτη, ώρα έναρξης 13:00
 
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889, 2132144838

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΑΙΑ ΚΑΡΕΙ ΜΙΛΑΝΟ LIP SYNC

Πολιτισμός / Ηταν lip sync η εμφάνιση της Μαράια Κάρεϊ στους Ολυμπιακούς; - Τι απαντούν οι διοργανωτές 

Τα βλέμματα τράβηξε και ο τηλευποβολέας, που έδειχνε φωνητικά τους ιταλικούς στίχους για να βοηθήσει την Κάρεϊ στην προφορά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Voh lah reh στη θέση του Volare
THE LIFO TEAM
Ένα αριστούργημα του Μαγκρίτ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / Ένα αριστούργημα του Μαγκρίτ εμφανίζεται ξανά μετά από 25 χρόνια

Περιστέρια και φυλλώματα δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας υβριδικής μορφής τη στιγμή της μεταμόρφωσης, σε ένα έργο που αποτελεί συναρπαστικό δείγμα της διαρκούς γοητείας του Ρενέ Μαγκρίτ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μουσείο του Λούβρου: Οι πρώτες φωτογραφίες του στέμματος της Γαλλίδας αυτοκράτειρας Ευγενίας μετά τη ληστεία

Πολιτισμός / Μουσείο του Λούβρου: Οι πρώτες φωτογραφίες του στέμματος της Γαλλίδας αυτοκράτειρας Ευγενίας μετά τη ληστεία

Από το στέμμα λείπει ένας από τους οκτώ χρυσούς αετούς που το διακοσμούσαν, ωστόσο διατηρεί και τα 56 σμαράγδια του, καθώς και όλα εκτός από 10 από τα συνολικά 1.354 διαμάντια του
THE LIFO TEAM