Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού- Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού- Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου Facebook Twitter
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού | ΥΠΠΟΑ
0

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι συμπληρωματικές εργασίες στο κτηριακό συγκρότημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

«Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Είναι ένα σύγχρονο, ξεχωριστό και πρωτότυπο μουσείο, το οποίο υπό μία έννοια αναβιώνει την «αυλή των θαυμάτων» και αναδεικνύει εκτός από τη νεώτερη πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας, την αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον. Με τα πολύτιμα εκθέματά του, τις διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, το ποικίλο εποπτικό υλικό φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας, άριστα διατηρημένη και συνδεδεμένη με μορφές όπως του Νικόλαου Πλανά, με κτήρια όπως το εκκλησίδιο του Αγίου Ελισσαίου στο οποίο έψαλε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η οικία Δραγούμη, αλλά και το Τζαμί Τζισταράκη, περιμένει τους επισκέπτες να την ανακαλύψουν. Εδώ, η περιήγηση είναι από μόνη της μια γοητευτική εμπειρία που συνειρμικά σε μεταφέρει σε άλλες εποχές».

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε η Λίνα Μενδώνη ζήτησε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών για κάθε ένα από τα 18 κτήρια του συγκροτήματος. Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι τα κτήρια να αποδίδονται σταδιακά στους επισκέπτες, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι 2021 και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Στις 17 Ιουνίου ορίστηκε η απόδοση του κτηρίου Κ, (στην οδό Κλάδου 9) με τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Αντίδωρα του ’21: Ήρωες και σύμβολα», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21.

Η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Ελισσαίου που περιλαμβάνεται στο κτηριακό συγκρότημα του Μουσείου έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πύλες τους, το Τζαμί Τζισταράκη, τα κτήρια Γ (1+2) και το κτήριο Ε. Οι εργασίες για τη μόνιμη έκθεση της συλλογής των 25.000 αντικειμένων που χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης.

Η Υπουργός ζήτησε από τους υπευθύνους του Μουσείου να ανοίξουν το χώρο στο κοινό, ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών εργασιών στα κτήρια, με τη διοργάνωση -ήδη από τον Ιούνιο- εκδηλώσεων και δράσεων, δίνοντας έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο χώρο θα λειτουργήσει αναψυκτήριο  και πωλητήριο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Η αποκατάσταση των 18 κτηρίων της περίφημης “Αυλής των Θαυμάτων” υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 (Α΄ Φάση). Η Β’ Φάση χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της Β΄ Φάσης υλοποιείται το συμπληρωματικό έργο «Προμήθειας και εγκατάστασης αναβατορίων ΑμΕΑ» που θα τοποθετηθούν εντός του Μαΐου σε έξι κτήρια. Μαζί με τα ήδη υφιστάμενα αναβατόρια θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ΑμΕΑ στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Επιπλέον, στις συμπληρωματικές επιλέξιμες εργασίες για την ασφαλή λειτουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται, η τοποθέτηση στεγάστρων στις εισόδους των κτηρίων, στηθαίων ασφαλείας ή υαλοπετασμάτων στις cours anglaises του περιβάλλοντος χώρου, κιγκλιδώματα στα παράθυρα, καθώς και η ολοκλήρωση των υπαίθριων καθιστικών.

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 138.550 ευρώ, υλοποιούνται μια σειρά συμπληρωματικών εργασιών αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής, όπως η αποκατάσταση των πεζοδρομίων περιμετρικά του συγκροτήματος αλλά και η επάλειψη των εξωτερικών τοιχοποιιών με αντι-γκράφιτι βερνίκι, προκειμένου να προστατευτούν όταν θα απομακρυνθούν τα εργοταξιακά πετάσματα. Απαιτείται ακόμη  αντιμετώπιση των υγρασιών που εμφανίστηκαν στα αποκατεστημένα κτήρια, η συντήρηση των ξύλινων επιφανειών, η τοποθέτηση οριζόντιων συλλεκτήρων ομβρίων και υδρορροών.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ένα από τα παλιότερα μουσεία της χώρας, ιδρύθηκε το 1918. Στη νέα μόνιμη έκθεση το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον άνθρωπο. Ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά, μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος της ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ως ένα βαθμό, το μέλλον.

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο κτηριακό συγκρότημα του ΜΝΕΠ την Τετάρτη 7 Απριλίου, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνόδευσαν ο Γ.Γ. Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, η Διευθύντρια του ΜΝΕΠ Έλενα Μελίδη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων Ιωάννα Καράνη, η τμηματάρχης Έργων Καλλιόπη Δήμου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΚΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ

Πολιτισμός / «Δεν είχαμε ιδέα»: Το κανόνι από τον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο» βρέθηκε σε μουσείο της Ισπανίας

Πρόκειται για το κανόνι που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές της ταινίας, όταν ο χαρακτήρας του Κλιντ Ίστγουντ ανάβει ατάραχος το φυτίλι με το πούρο του για να σταματήσει τον Τούκο (Ίλαϊ Γουάλακ)
THE LIFO TEAM
Ο Ράμι Μάλεκ για το Όσκαρ του: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Πολιτισμός / Ράμι Μάλεκ: «Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ξέρουν πώς είναι να νιώθεις μετανάστης»

Λίγο πριν την πρεμιέρα του The Man I Love του Άιρα Σακς στις Κάννες, ο Ράμι Μάλεκ μίλησε για τη νέα του ταινία, την αιγυπτιακή του καταγωγή και το βάρος του να γίνει ο πρώτος ηθοποιός αιγυπτιακής καταγωγής που κέρδισε Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
THE LIFO TEAM
Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Πολιτισμός / Ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν λύγισε στις Κάννες μιλώντας για τη στιγμή που «πέθανε για 25 λεπτά»

Στη συνέντευξη Τύπου για το Her Private Hell, ο Δανός σκηνοθέτης μίλησε συγκινημένος για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που, όπως είπε, του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και τον έκανε να επιστρέψει στο σινεμά.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Πολιτισμός / «Πώς γίνεται η γυμνότητα να προκαλεί ακόμη;» Η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ ταράζει τη Μπιενάλε με τζετ σκι, καμπάνες και ούρα

Στο Αυστριακό Περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, η Φλορεντίνα Χόλτσινγκερ στήνει ένα υγρό, γυμνό και άβολο θέαμα με τζετ σκι, ανθρώπινες καμπάνες και περφόρμερ μέσα σε φιλτραρισμένα ούρα.
THE LIFO TEAM
Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες: «Θλιβερό να μιλάμε για πολέμους και γενοκτονίες μόνο στα φεστιβάλ»

Σε συζήτηση στις Κάννες, η Κέιτ Μπλάνσετ μίλησε για την Παλαιστίνη, τους πολέμους και την ευθύνη της πολιτικής, λέγοντας ότι είναι θλιβερό να γίνονται τα φεστιβάλ οι μόνοι χώροι όπου επιτέπεται να μένουν ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.
THE LIFO TEAM
Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Πολιτισμός / Ένα αλλόκοτο takeover του The Boy στη Στέγη

Με τον γενικότερο τίτλο «Δεν ταξίδεψα ποτέ στην Αυστραλία» ο σκηνοθέτης και μουσικός οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις. Προβολές, installations, μια συναυλία και μια έκθεση φωτογραφίας, στη Στέγη, από τις 5 ως τις 7 Ιουνίου.
THE LIFO TEAM
Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Πολιτισμός / Η Σάρον Στόουν βρήκε το πιο κομψό «παράθυρο» στους νέους κανόνες των Καννών για γυμνότητα και υπερβολή

Στην πρεμιέρα του Fjord, η Σάρον Στόουν εμφανίστηκε με τουαλέτα Miss Sohee και θεαματική κάπα, παίζοντας στα όρια του νέου κανονισμού των Καννών για τα υπερβολικά σέξι ρούχα.
THE LIFO TEAM
Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Πολιτισμός / Η Νικόλ Κίντμαν, ο Μπρανκούζι και η νύχτα του 1,1 δισ. δολαρίων στη Christie’s

Η Christie’s πούλησε στη Νέα Υόρκη έργα αξίας 1,1 δισ. δολαρίων μέσα σε μία νύχτα, σε μια δημοπρασία που έσπασε ρεκόρ για Μπρανκούζι, Πόλοκ και Ρόθκο. Η εικόνα που έμεινε, όμως, ήταν η Νικόλ Κίντμαν μπροστά στη χρυσή «Δαναΐδα».
THE LIFO TEAM