Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού- Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού- Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου Facebook Twitter
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού | ΥΠΠΟΑ
0

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι συμπληρωματικές εργασίες στο κτηριακό συγκρότημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

«Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Είναι ένα σύγχρονο, ξεχωριστό και πρωτότυπο μουσείο, το οποίο υπό μία έννοια αναβιώνει την «αυλή των θαυμάτων» και αναδεικνύει εκτός από τη νεώτερη πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας, την αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον. Με τα πολύτιμα εκθέματά του, τις διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, το ποικίλο εποπτικό υλικό φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας, άριστα διατηρημένη και συνδεδεμένη με μορφές όπως του Νικόλαου Πλανά, με κτήρια όπως το εκκλησίδιο του Αγίου Ελισσαίου στο οποίο έψαλε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η οικία Δραγούμη, αλλά και το Τζαμί Τζισταράκη, περιμένει τους επισκέπτες να την ανακαλύψουν. Εδώ, η περιήγηση είναι από μόνη της μια γοητευτική εμπειρία που συνειρμικά σε μεταφέρει σε άλλες εποχές».

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε η Λίνα Μενδώνη ζήτησε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών για κάθε ένα από τα 18 κτήρια του συγκροτήματος. Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι τα κτήρια να αποδίδονται σταδιακά στους επισκέπτες, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι 2021 και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Στις 17 Ιουνίου ορίστηκε η απόδοση του κτηρίου Κ, (στην οδό Κλάδου 9) με τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Αντίδωρα του ’21: Ήρωες και σύμβολα», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21.

Η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Ελισσαίου που περιλαμβάνεται στο κτηριακό συγκρότημα του Μουσείου έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πύλες τους, το Τζαμί Τζισταράκη, τα κτήρια Γ (1+2) και το κτήριο Ε. Οι εργασίες για τη μόνιμη έκθεση της συλλογής των 25.000 αντικειμένων που χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης.

Η Υπουργός ζήτησε από τους υπευθύνους του Μουσείου να ανοίξουν το χώρο στο κοινό, ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών εργασιών στα κτήρια, με τη διοργάνωση -ήδη από τον Ιούνιο- εκδηλώσεων και δράσεων, δίνοντας έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο χώρο θα λειτουργήσει αναψυκτήριο  και πωλητήριο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Η αποκατάσταση των 18 κτηρίων της περίφημης “Αυλής των Θαυμάτων” υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 (Α΄ Φάση). Η Β’ Φάση χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της Β΄ Φάσης υλοποιείται το συμπληρωματικό έργο «Προμήθειας και εγκατάστασης αναβατορίων ΑμΕΑ» που θα τοποθετηθούν εντός του Μαΐου σε έξι κτήρια. Μαζί με τα ήδη υφιστάμενα αναβατόρια θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ΑμΕΑ στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Επιπλέον, στις συμπληρωματικές επιλέξιμες εργασίες για την ασφαλή λειτουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται, η τοποθέτηση στεγάστρων στις εισόδους των κτηρίων, στηθαίων ασφαλείας ή υαλοπετασμάτων στις cours anglaises του περιβάλλοντος χώρου, κιγκλιδώματα στα παράθυρα, καθώς και η ολοκλήρωση των υπαίθριων καθιστικών.

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 138.550 ευρώ, υλοποιούνται μια σειρά συμπληρωματικών εργασιών αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής, όπως η αποκατάσταση των πεζοδρομίων περιμετρικά του συγκροτήματος αλλά και η επάλειψη των εξωτερικών τοιχοποιιών με αντι-γκράφιτι βερνίκι, προκειμένου να προστατευτούν όταν θα απομακρυνθούν τα εργοταξιακά πετάσματα. Απαιτείται ακόμη  αντιμετώπιση των υγρασιών που εμφανίστηκαν στα αποκατεστημένα κτήρια, η συντήρηση των ξύλινων επιφανειών, η τοποθέτηση οριζόντιων συλλεκτήρων ομβρίων και υδρορροών.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ένα από τα παλιότερα μουσεία της χώρας, ιδρύθηκε το 1918. Στη νέα μόνιμη έκθεση το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον άνθρωπο. Ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά, μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος της ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ως ένα βαθμό, το μέλλον.

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο κτηριακό συγκρότημα του ΜΝΕΠ την Τετάρτη 7 Απριλίου, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνόδευσαν ο Γ.Γ. Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, η Διευθύντρια του ΜΝΕΠ Έλενα Μελίδη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων Ιωάννα Καράνη, η τμηματάρχης Έργων Καλλιόπη Δήμου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Πολιτισμός / Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ

Η Universal επιβεβαίωσε επίσημα το «Miami Vice ’85», με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ στους ρόλους του Ρίκο Ταμπς και του Σόνι Κρόκετ. Η νέα ταινία του Τζόζεφ Κοζίνσκι θα βγει στις 6 Αυγούστου 2027 και επιστρέφει στη λάμψη, το στιλ και τη διαφθορά του Μαϊάμι στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
THE LIFO TEAM
Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Πολιτισμός / Η Μέριλ Στριπ λέει ότι χωρίς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα "δεν θα είχαμε τίποτα"

Λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα του Ο Διάβολος Φοράει Prada 2, η Μέριλ Στριπ είπε ανοιχτά αυτό που το queer κοινό ήξερε εδώ και χρόνια: ότι η Μιράντα Πρίστλι και ο κόσμος της ταινίας δεν θα είχαν την ίδια ζωή χωρίς αυτό.
THE LIFO TEAM
Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Πολιτισμός / Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου

Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Margot & Rudi», το νέο ρομαντικό δράμα του Άντονι Φάμπιαν, που αφηγείται τη θυελλώδη καλλιτεχνική και προσωπική σχέση της Μαργκότ Φοντέιν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
THE LIFO TEAM
Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες με το νέο φιλμ του Τζέιμς Γκρέι

Πολιτισμός / Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ πάνε Κάννες

Η νέα ταινία του Τζέιμς Γκρέι, με Σκάρλετ Γιόχανσον, Άνταμ Ντράιβερ και Μάιλς Τέλερ, προστίθεται τελικά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, ενώ η Neon εξασφάλισε ήδη τα δικαιώματα για τη Βόρεια Αμερική.
THE LIFO TEAM
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Πολιτισμός / Η γκαρνταρόμπα και το βλέμμα της Νταϊάν Κίτον βγαίνουν στο σφυρί

Οκτώ μήνες μετά τον θάνατό της, η Bonhams ανακοινώνει τέσσερις δημοπρασίες με περισσότερα από 400 αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Νταϊάν Κίτον, από ρούχα Ralph Lauren και Thom Browne μέχρι το αρχικό σενάριο του «Annie Hall»
THE LIFO TEAM
Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Πολιτισμός / Ο Αντόνιο Μούνιοθ Μολίνα βλέπει έναν «τεχνολογικό ολοκληρωτισμό» πίσω από την κρίση του δημόσιου λόγου

Ο επιφανής συγγραφέας μιλά για την αποδυνάμωση της δημοκρατικής λογικής, την υπεροχή της φτηνής γνώμης απέναντι στο ρεπορτάζ και τη δύναμη των ψηφιακών πλατφορμών να διαμορφώνουν έναν όλο και πιο επιθετικό δημόσιο χώρο.
THE LIFO TEAM
Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Πολιτισμός / Ο Φατίχ Ακίν λέει ότι η Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ πραγματικά το ναζιστικό της τραύμα

Με αφορμή τη νέα του ταινία "Στο νησί του Αμρούμ", ο γερμανοτουρκικής καταγωγής σκηνοθέτης μιλά για το ναζιστικό παρελθόν, τη σημερινή σχέση της Γερμανίας με το Ισραήλ και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι ο Πέδρο Σάντσεθ "έχει cojones."
THE LIFO TEAM
Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Πολιτισμός / Ο «όμορφος άγνωστος» που επηρέασε τον Μιχαήλ Αγγελο φτάνει στο Λούβρο

Ο Μάρτιν Σόνγκαουερ δεν είναι από τα ονόματα που λένε πολλά σήμερα έξω από τους κύκλους της ιστορίας της τέχνης. Κι όμως, επηρέασε τον Ντύρερ, τον Μιχαήλ Αγγελο και αργότερα τον Ρέμπραντ. Τώρα, μια μεγάλη έκθεση στο Λούβρο τον επαναφέρει στο προσκήνιο, όχι μόνο ως σπουδαίο χαράκτη και ζωγράφο, αλλά και ως έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορούσαν οι εικόνες στην Ευρώπη
THE LIFO TEAM
Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Πολιτισμός / Το Met βάζει στο κάδρο σώματα που η μόδα έκανε χρόνια πως δεν έβλεπε

Η έκθεση «Costume Art» του Costume Institute θα παρουσιάσει 25 νέα μανεκέν βασισμένα σε αληθινά σώματα, από ανάπηρα και έγκυα μέχρι πληθωρικά και γερασμένα, σε μια κίνηση που φέρνει μαζί τη γλώσσα της διαφορετικότητας, του body positivity και μια πιο βαθιά αλλαγή στο πώς το μουσείο εκθέτει τη μόδα.
THE LIFO TEAM